ReviewsTELEFOANE

Apple iPhone 5 Review

iPhone 5

iPhone 5 este de departe telefonul anului  2012. Chiar daca momentan este disponibil de la operatorii de retea doar in America si cateva tari din Europa unde stocurile sunt destul de limitate, noua creatie a celor de la Apple este disponibila si in Romania prin retail la pretul de 3999 lei.

Apple iPhone 5 a ajuns saptamana trecuta si la noi cu sprijinul evoMAG. Telefonul va fi lansat oficial la noi, abia de luna viitoare cand toti cei trei mari operatori de telefonie mobila il vor pune in vanzare atat la liber, cat si la abonament.

picture-010

Design

Apple a decis sa renunte la spatele din sticla pentru o carcasa realizata din aluminiu eloxat. Modelul pe care l-am avut la indemana a fost de culoare alba, care pastreaza eleganta modelelor mai vechi de iPhone, in timp ce ofera o constructie mult mai rezistenta la socuri. Faptul ca avem de a face cu un telefon sensibil mai inalt, dar totodata mai usor poate parea ciudat la prima atingere, insa dupa numai cateva minute de utilizare este greu pentru oricare utilizator de iPhone sa se intoarca la o generatie mai veche.

Telefonul sta foarte confortabil in mana si chiar daca are un display mai mare, acesta nu devine greu de utilizat. Faptul ca latimea este aceeasi ca in cazul iPhone 4 si 4S face experienta de utilizare sa para familiara, in timp ce mai multe informatii au loc pe display in orice moment. Atat aplicatiile, cat si meniul principal beneficiaza de pe urma noului spatiu vertical, acum fiecare pagina oferind loc pentru cinci randuri de pictograme.

picture-041

Apple nu a reinventat doar designul noului Iphone 5, ci si pe cel al accesoriilor care sunt incluse in pachet. Acesta vine cu o pereche complet noua de casti numite EarPods, probabil cea mai diferita forma a castilor Apple de la aparitia lor din 2001. Acestea sunt create pentru a fi mult mai confortabile indiferent de forma urechilor utilizatorilor, in timp ce sunetul este redat cu o acuratete mai mare. Chiar si asa, aceste casti nu se vor compara cu oferta producatorilor dedicati de astfel de accesorii, insa majoritatea utilizatorilor se vor multumi cu sunetul redat de EarPods.

picture-033

Display

Decizia Apple de a echipa iPhone 5 cu un ecran mai subţire şi mai usor fata de vechile modele este una dintre principalele cauze ale capacitatii insuficiente de productie care a cauzat vanzari sub estimari in weekendul de debut al noului smartphone.Ecranul noului iPhone, mai subtire si mai usor datorita unei noi tehnologii care integreaza senzorii touch in display, este produs de LG Display (Coreea de Sud) si Japan Display (Japonia).Noul ecran este una dintre piesele de rezistenta ale iPhone 5, facilitand echiparea modelului cu piese mai performante si un display mai mare, simultan cu reducerea grosimii şi greutătii fata de modelul anterior.

Noul Iphone vine cu un ecran Retina de 4 inchi iar lungimea receptorului a fost prelungita.Iphone 5 are o rezolutie de 640×1136 la o densitate de 326 ppi la fel ca si iphone-ul precedent acesta este destul de detaliat pentru ochii nostri si pentru a vedea toate detaliile fine in browser-ul telefonului , in fotografii si jocuri.

picture-029

Interfata

La interfata noului Iphone Apple a adaugat inca o bara de aplicatii secundare acum fiind 5 in loc de 4 si vizualizarea in 16:9.IOS 6 vine cu caracteristici noi si utile pentru o experienta mai placuta a utilizatorului.In primul rand avem integrare Facebook in platforma si panoul de notificari ne ofera acces la postarea de mesaje pe Facebook sau Twitter.Cu toate acestea nu am mai gasit altceva nou in panoul de notificari.

In al doilea rand, Siri a fost actualizat, pentru a furniza informatii suplimentare. Concret, Siri este acum echipat în furnizarea de detaliu pentru restaurante, sport, stiri, filme. Siri este foarte precis in recunoasterea vocii si este un serviciu foarte util pentru toti utilizatorii de Iphone.

iphone 5 interfata ios 6

IOS 6 aduce schimbari subtile in principal vizuale care diferentiaza stilul de platforma , cum ar fi aspectul nou al tastaturii.Per total IOS 6 este atractiv aduce schimbari de design si functii dar ramane in esenta acelasi IOS pe care il cunoastem de vreo 5 ani.

Memorie si procesor

Noul Iphone 5 beneficiaza de un procesor dual-core A6, care functioneaza cu frecvente de pana la 1.3 Mhz, un cip video PowerVR SGX543MP3 triple-core si o memorie RAM de 1Gb. De asemenea, capacitatea memoriei poate fi de 16, 32, sau 64Gb, fara posibilitatea de extindere.

Nu sunt specificatii de ultima ora dar putem spune ca este pur si simplu minunat. De la deschiderea de aplicatii, jocuri, foto si internet totul este insotit de executii foarte fluide. Platforma nu este la fel de exigenta ca si alte sisteme de operare mobile dar suntem profund multumiti de performanta magulitoare si armonioasa a telefonului.

picture-011

Camera

Camera in iPhone 5 este din multe puncte de vedere similara cu cea din iPhone 4S. Producatorul este tot Sony, avem un senzor cu 8 megapixeli, rezolutie maxima 3264×2448 pixeli, autofocus, LED flash si bineinteles posibilitatea de a filma 1080p@30fps. Chiar daca din specificatii nu se vad multe modificari, Sony a reusit sa produca un senzor care sa beneficieze de performanta mai buna in conditii de iluminare mai putin optime precum si un timp cu 40% mai mic de captura a unei imagini. Efectiv, in momentul in care este apasat butonul de captura de pe ecran sau unul din butoanele fizice de volum, poza este salvata instantaneu. In practica, din acest punct de vedere nu se vad diferente intre iPhone 5, 4S sau Samsung Galaxy S3. De mentionat ar mai fi sticla ce protejeaza camera foto, care, conform celor de la Apple este facuta din safir – un element mult mai rezistent la zgarieturi decat Gorilla Glass.

Inainte de a trece mai departe, merita mentionat faptul ca functia de Panorama nu este prezenta pe iPhone 4 sau 3GS – smartphone-uri pe care iOS 6 ruleaza, insa, care nu includ si aceasta functie. Evident este vorba despre o limitare software peste care se poate trece foarte usor prin instalarea oricarei alte aplicatii photo din App Store care ofera si optiunea de panorama.

Pozele de mai jos nu au fost editate in niciun fel, sunt exact asa cum au fost capturate de camera din iPhone 5. In conditii de iluminare bune, camera ofera rezultate bune, noise-ul este prezent insa intr-o mica masura si in special spre colturile imaginilor. In cazul unor scene iluminate diferit, destul de greu de reprodus chiar si pentru o camera dedicata, noise-ul este mai accentuat iar nuantele culorilor nu sunt foarte fidel reproduse. Cu toate acestea, camera de pe iPhone 5 ofera una dintre cele mai bune implementari ale unui senzor foto pe un smartphone.

Bateria

Acumulatorul de pe iPhone 5 are aproximativ aceeasi capacitate ca si cel din iPhone 4S. Mai exact, datele oficiale sunt urmatoarele:

  • iPhone 5 Battery: 3.8V – 5.45Wh – 1440mAh.
  • iPhone 4S Battery: 3.7V – 5.3Wh – 1432mAh.

In conditiile in care iPhone 5 are un hardware de doua ori mai puternic si un ecran mai luminos si mai mare decat modelul precedent nu este greu de intuit care sunt rezultatele. Din fericire, cei de la Apple cred ca au reusit sa atinga maximul eficientei energetice, atat partea hardware cat si software fiind foarte bine optimizate. iPhone 5 in day-by-day use are aceeasi autonomie ca si 4S – adica aproximativ 24 de ore. Depinde foarte mult de modul in care utilizam smartphone-ul, fiind evident faptul ca o conexiune WiFi sau 3G utilizata continuu duce la epuizarea rapida a bateriei. Acelasi lucru este valabil si pentru utilizarea camerei foto.

iphone 5 wifi conectivitate tastatura

Concluzie

Iphone 5 este un telefon foarte asteptat si dorit, dar ca si orice alt telefon are parti rele si parti bune.

Partile bune: iPhone 5 aduce tot ce ne doream la iPhone 4S: 4G LTE, ecran mai mare si un procesor A6 mai rapid. Plus, designul este excelent, foarte usor. Partile rele: Conectorul prea mic nu este compatibil cu niciun alt produs Apple din trecut. Nu exista NFC si marimea ecranului paleste in comparatie cu unele modele Android.

Concluzia Gadget Talk Romania este ca  iPhone 5 reconstruieste complet iPhone-ul prin noi proprietati si un nou design, rezolvand neajunsurile anterioare. Este in mod clar, cel mai bun iPhone de pana acum si isi asigura cu usurinta unul din locurile fruntase in lumea smartphone-urilor. 

httpvh://youtu.be/F98bL4mh_y4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!