ReviewsTELEFOANE

HTC 8X Review

imagine-htc-8x-review-12

HTC a debutat in toamna anului trecut primele sale smartphone-uri cu Windows Phone 8 – HTC 8S si HTC 8X. Cele doua modele ajungand pe piata noastra, undeva in preajma sarbatorilor de iarna. Cu toate ca HTC 8X este omologul modelului HTC One X cu Android, producatorul taiwanez nu a dorit ca versiunea cu WP8 sa aibe un design similar. Astfel, HTC 8X are un aspect dreptunghiular minimalist, ceva mai redus in dimensiuni 132.4 x 66.2 x 10.1 mm fata de alte telefoane, este compact si beneficiaza de o carcasa realizata din acelasi poly-carbonat utilizat la constructia carcasei modelului One X (senzatie de catifea la atingere).

Facand o comparatie intre pretul a doua modele high-end, pretul telefonului HTC 8X este unul mult  mai accesibil in comparatie cu pretul telefonului Nokia Lumia 920, spre exemplu. Haideti sa vedem ce ofera acest smartphone.

imagine-htc-8x-review-1

ASPECT

HTC a inclus componente hardware de top (la acea vreme) intr-o carcasa unibody (o singura piesa/bucata) bine finisata, placuta la atingere, creand impresia unui material fin, ca de catifea. Pe partea din fata telefonul vine cu 3 butoane capacitive situate imediat sub ecran, in partea de sus avem grilajul care acopera difuzorul pentru convorbirile telefonice, iar ceva mai la stanga avem camera foto frontala de 2.1MP, predestinata conferintelor video. Pe partile laterale gasim butoanele de volum si butonul dedicat pentru camera foto si slotul pentru micro-SIM cu acel orificiu unde este introdusa cheita pentru a avea acces la slot, iar la extremitati, pe partea de jos, gasim suruburile care inchid etans carcasa din poly-carbonat, portul microUSB pe unde incarcam telefonul sau il conectam la PC cu ajutorul cablului USB si microfonul pentru convorbirile telefonice, iar pe partea de sus gasim jack-ul audio de 3.5 mm, butonul de pornire/oprire/blocare ecran care necesita o atentia in plus, deoarece este prost amplasat, exact pe marginea carcasei, ceea ce il face greu accesibil cu o singura mana (cel putin in cazul meu ca dreptaci) si un al doilea microfon.

Pe partea din spate avem camera foto de 8MP cu LED-ul Flash, ceva mai jos logo-ul hTC si logo-ul Beats Audio in vecinatatea caruia se afla difuzorul pentru redare sunet.

imagine-htc-8x-review-11

ECRAN

HTC 8X se bucura de un ecran capacitiv/tactil SLCD2 cu diagonala de 4.3 inch ce are o densitate a pixelilor de 342 ppi, o rezolutie 1280×720 pixeli si este protejat la exterior de sticla Gorilla Glass 2 produsa de Corning. Sa spunem ca acest display bate ecranul Retina de pe iPhone 5, care are o densitate de doar 326 ppi.

Odata aprins, ecranul dispune de un contrast frumos si culori vii, insa nu reuseste sa redea un negru pur asa cum reda Nokia Lumia 920 sau Samsung ATIV S (ecran AMOLED).

wp_ss_20130318_0001

HARDWARE

Atunci cand a fost lansat HTC 8X era telefonul cu cel mai bun procesor dual-core de pe piata – Qualcomm Snapdragon S4 de 1.5 GHz (o imbunatatire fata de procesoarele single-core de pe telefoanele HTC cu WP 7), la care se adauga 1GB de RAM si procesorul grafic Adreno 225. Chiar daca astazi procesoarele dual-core nu mai sunt cele mai puternice SoC-uri de pe piata, nu inseamna ca telefonul sufera atunci cand i se cere sa proceseze continut HD sau sa ruleze jocuri 3D, ba din contra, telefonul se descurca excelent, iar sistemul de operare nu prezinta urma de lag.

Telefonul 8X are o memorie interna de 16GB, dispune de conectivitate HSPA+, LTE (4G), Bluetooth, GPS, o baterie Li-on cu o capacitate de 1800 mAh (o baterie de 2000 mAh ar fost ideala), doua camere foto: una de 2.1MP pe partea din fata, respectiv una de 8MP pe spate cu LED Flash si autofocus.

interfata-tiles-software-htc-8x

SOFTWARE

Pe partea de software cea mai mare imbunatatire o reprezinta sistemul de operare in sine, deoarece s-a facut un pas urias de la Windows Phone 7 la Windows Phone 8. Totusi WP8 este deocamdata un sistem nou si in plina dezvoltare, motiv pentru care va avea nevoie de cel putin un an de zile, pentru a ajunge la o maturitate, stabilitate si functionalitate care sa ridice OS la nivelul iOS sau Android.

imagine-htc-8x-review-7

Interfata gafica, care acum beneficiaza de acele live tiles-uri de trei marimi diferite (mici, medii sau mari), sunt mult mai atractive pentru ochiul utilizatorilor, fata de icoanele statice de pe iOS sau Android.

Posibilitatea de a pin-ui orice aplicatie pe home screen sub forma unui astfel de tile, ajuta posesorul telefonului sa isi customizeze ecranul principal dupa bunul plac.

wp_ss_20130318_0005

Trecand la partea de aplicatii HTC 8X dispune de  o aplicatie nativa denumita simplu HTC, unde gasim informatiile despre starea vremii, stiri si cotarile pe bursa, toate avand optiunea de a putea fi pin-uite pe ecranul principal, sub forma unui live tile. Apoi mai avem aplicatiile Connection Setup, care ne ajuta sa setam manual un APN, Flashlight (lanterna) care aprinde LED-ul camerei foto de pe spatele telefonului, Photo Enhancer permite aplicarea diferitelor filtre pe fotografiile de pe telefon, Convertor face exact cea ce spune si denumirea lui, transforma diferite unitati de masura sau monede. Acest telefon mai beneficiaza si de o setare cu care puteti activa/dezactiva tehnologia Beats Audio.

wp_ss_20130318_0006

Un minus important pe orice dispozitiv cu Windows Phone, il reprezinta numarul mic (limitat) de aplicatii disponibile pe Windows Phone store. Aplicatii ca Facebook sau Twitter nu sunt nici pe departe la fel de avansate, ca versiunile de iOS sau Android, poate si pentru faptul ca nu sunt aplicatiile originale ci versiuni dezvoltate de Microsoft, la fel si in cazul aplicatiei Youtube. De exemplu aplicatia oficiala Instagram, Flipboard nu exista deocamdata pe store. Aplicatia Yahoo Messenger nu este nici ea prezenta pe store si lista poate continua.

Aplicatia de Harti reprezinta un punct forte la capitolul software, deoarece hartile pot fi accesate si in modul offline atunci cand plecati in vacanta si va aflati in zone unde accesul la internet sau semnalul GPS este limitat (prost) sau chiar inexistent.

imagine-htc-8x-review-2

CAMERA FOTO

Camera foto, desi de 8 megapixeli si cu suport pentru inregistrare video in format Full HD, nu este cea mai buna de pe piata (nu se poate compara cu camera de pe HTC One X), dar asta nu inseamna ca nu veti putea inregistra clip-uri sau fotografia la o calitate buna, spre foarte buna. Pe partea de functii/setari/optiuni aceasta camera nu beneficiaza de Panorama sau Burst mode, functii care se regasesc pe HTC One X. 

httpvh://youtu.be/vkleP3EoMO0

CONCLUZIE

Telefonul este compact, usor (130g) si sta perfect in palma datorita dimensiuilor si a materialului  (polycarbonat) din care a fost construit, iar daca sunteti fani ai sistemelor de operare Windows create de Microsoft, acest model high-end (vazut ca un mid range in prezent) este probabil cea mai buna alegere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!