ReviewsTELEFOANE

Panasonic Eluga dL1 Review

Decizia luata de cei de la Panasonic, de a intra pe piata de smartphone-uri in acest an, desi la prima vedre pare a fi una neinspirata, avand in vedere concurenta acerba dintre actuali mari jucatori (Apple, Samsung, HTC, LG, Motorola), totusi aceasta concurenta nu pare sa ii sperie. Astfel compania a anuntat in premiera primul smartphone destinat pietei europene in cadrul Congresului Mondial de Telefonie Mobila din Barcelona, ce a avut loc la sfarsitul lunii februarie.

Fiind primul dispozitiv de tip smartphone cu sistemul de operare Android al celor de la Google, Panasonic trebuia sa aduca ceva nou si inovator pentru a-si face loc printre producatorii actuali de top. Dar haideti sa vedem daca producatorul japonez a reusit acest lucru prin lansarea terminalului ELUGA.

Design

Telefonul Panasonic Eluga, pe partea de design aduce putin cu modelele de telefoane Sony Xperia. Vine cu o carcasa solida, cu marginile ascutite, construita dintr-un material plastic mat,  realizat in doua nuante de culori (negru si gri închis) ce se imbina perfect pentru a-i oferi telefonului un aer elegant.

Capacul din spate este foarte bine finisat, iar partile laterale curbate, pe langa faptul ca ii ofera o estetica mai deosebita, acestea ofera posesorului si un grip destul de bun atunci cand il tine in mana. Desi nu am mainile foarte mari si nici degete groase, prima senzatie atunci cand l-am scos din cutie, a fost o senzație de teama, ca nu cumva sa il deteriorez. Deoarece la prima vedere pare foarte fragil, poate si din cauza faptului ca masoara doar 7.8 mm grosime, cintarind doar 103 grame, dimensiuni ce lasa de invidiat in materie de terminale mobile. Trebuie sa mentionez ca telefonul este special conceput si certificat IP57 (are rezistenta la apa si praf).

Revenind la designul sau minimalist, pe partea din spate camera foto este bine incorporata in carcasa, ceea ce reprezinta un alt plus la capitolul design. Un aspect negativ (pentru mine, colegilor mei le-a placut aceasta idee de a amplasa butoanele pe curbura) este faptul ca butonul de Power ON/OFF, cat si butoanele de volum au fost pozitionate chiar pe curbura telefonului, lucru ce incomodeaza atunci cand simti nevoia sa le apesi. Un alt minus este capacul din spate al telefonului, care nu poate fi desfacut pentru a putea avea acces la baterie (in cazul in care bateria pica nu ai posibilitatea sa o schimbi, va trebui sa mergem la un service ceva).

Accesul la cardul SIM se face pe partea dreapta superioara a telefonului printr-un slot bine ascuns de un capac cauciucat. Acelasi lucru putem spune si despre portul micro USB, pe unde incarcam bateria telefonului si/sau il conectam la PC. Acesta se afla tot in partea superioara a telefonului dar in partea stanga, iar in mijloc avem  jack-ul audio de 3.5mm pentru casti. Deasuprea ecranului tot in partea superioara dar in dreapta avem difuzorul telefonului Eluga, iar pe partea inferioara a telefonului (partea de jos) avem doar un singur speaker. Cam atat in materie de design.

Hardware

La capitolul hardware Eluga sta relativ bine, nu vine cu specificatii de top precum HTC One X sau Samsung GALAXY S 3, dar totusi vine cu ecran vivid OLED de 4.3 inci, ce ne ofera o rezolutie de 540 x 960 pixeli la o densitate de 256 ppi.Telefonul este echipat cu un procesor dual-core Texas Intruments TI OMAP 4430 de 1GHz si cu 1GB de RAM. Pe partea de memorie interna, telefonul vine cu o stocare de 8GB, in plus, mai vine cu o camera de 8MP cu autofocus, ce fotografiaza la o rezolutie de 3264 x 2448 pixeli. Nu lipsesc nici componentele obisnuite, oferite de orice model de smartphone din ziua de azi si anume: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth, HSDPA (la o viteza de pana la 21 Mbps) si o baterie de 1150 mAh.

Camera foto

La acest capitol Panasonic sta destul de bine prin nenumaratele aparate foto scoase pe piata. Era de asteptat ca si camera foto montata de producatorul japonez pe telefonul Eluga sa fie o camera destul de buna. Avand lentila de 8MP, aceasta este capabila sa capteze imagini la o rezolutie destul de mare si cu un colorat frumos. Pe partea de inregistrare video sunt ceva probleme, cel mai probabil din cauza softului camerei, deoarece in timp ce inregistrezi un clip nu poti face zoom, decat daca faci zoom-ul inainte de a apasa butonul REC.  Dar asta se poate schimba odata cu upgradeul la Android 4.0 ICS.

Din punctul meu de vedere atat pe partea de poze dar si pe partea de video calitatea imagini este una suficient de buna pentru a nu simti nevoia de a mai cumpara si un aparat foto separat. Am adaugat si cateva sample-uri la finalul recenziei.

Baterie

Capacitatea bateriei este una surprinzator de mica (1150 mAh) pentru un smartphone cu un ecran de 4.3 inci, dar asta s-a dorit, o baterie suficient de subtire cu o autonomie relativ buna pentru a mentine silueta telefonului. Daca frecventa de folosire a telefonului este una normala si anume pentru convorbiri telefonice, cat si pentru internet fie el WiFi si/sau 3G, pentru verificarea emailurilor, vizualizarea catorva videoclipuri pe Youtube, ascultat cateva melodii, putin browsing pe internet, bateria va rezista pana spre seara dar cu o oarecare dificultate. Va trebui sa fiti foarte atenti la consumul acesteia.

 

Sistemul de operare si Aplicații pre-instalate

Sistemul de operare este Google Android versiunea 2.3 Gingerbread, o versiune care pentru unii ar putea fi una dezamagitoare, totusi trebuie sa tinem cont ca un upgrade la Android 4.0 Ice Cream Sandwich va fi disponibil, deci, odata cumparat telefonul va putea fi upgraduit la o versiune mai noua de Android.

Peste sistemul de operare Android, Panasonic vine cu propria interfata (UI), ce ne ofera un home screen interesant, dar prea putin folositor, sunt multe lucruri la care nu ai access ca de exemplu din bara de notificari nu poti accesa WiFi, Bluetooth, Silent ON/OFF, etc.

Cat privește aplicatiile pre-instalate pe langa cele standard care vine odata cu sistemul de operare si care apartin de Google, precum Google Maps, Google Plus, Google Plus Messenger, Gmail, Gtalk, etc, Panasonic mai adauga alte cateva, cum ar fi sitemul ECO ( economisire a bateriei), DNLA media sharing app, NFC Starter sau Task viewer.

La capitolul jocuri, telefonul merge fara probleme atunci cand ne jucam jocuri de genul Angry Birds dar cand trecem la lucruri mai avansate de tip 3D, gen cele create de Gameloft lucrurile se complica putin doarece apar momente cand jocurile au acel lag specific. E clar, acest telefon se adreseaza celor din clasa business.

Concluzie

Panasonic ELUGA se incadreaza in clasa telefoanelor cu Android de nivel mediu, oferind o alternativa buna oamenilor de business. Nu este un telefon pentru tinerii ce vor dori un telefon pentru jocuri sau filme, deoarece bateria nu va rezista pe parcursul unei intregi zile cu ecranul aprins mai mult de 2-3 ore continuu.

Plusuri

– rezistenta la apa si praf

– ecran de 4.3 inci imbinat perfect intr-un design frumos si subtire

– posibilitate de upgrade la Android 4.0 ICS

– camera foto de 8MP

Minusuri

– plasamentul butoanelor de power on/off si volum (dar aici depinde de confortul fiecaruia)

– autonomia bateriei de doar 1150 mAh

– interfata grafica (UI)

Pentru cei interesati de acest model, il pot achizitiona de la QuickMobile la pretul de 1799.90 lei cu o garantie de 24 de luni.

httpvh://youtu.be/f7dKVjchH5Q 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!