Nokia – In Moarte clinica ?!

Nokia  – Connecting People, un slogan cu care multi dintre noi am crescut si ne bucuram atunci cand Nokia mai scotea cate un produs nou. Unde a ajuns Nokia dupa atatia ani de succes?! A ajuns sa isi inchida fabricile rand pe rand , sa concedieze angajati si sa se chinuie sa supravietuiasca. De ce?

Pentru ca a facut miscarea fatala de a accepta sistemul de operare Microsoft, care i-a fost bagat ca si calul troian in curte de catre fostul CEO Microsoft, el ajungand CEO la Nokia. Nu stiu ce a fost in mintea finlandezilor de au facut aceasta miscare dar a fost cea mai proasta miscare de marketing facuta vreodata de o companie de succes in mediul de afaceri. De ce fac aceste afirmatii, le fac pentru ca si un copil de 5 ani si-ar fi dat seama ca nu poti de la nivelul tau sa introduci in terminalele tale un sistem atat de tanar si sa vrei sa ai acelasi succes ca Apple. Nu ai cum, este moarte sigura.

Miscarea inteligenta pe care o putea face Nokia  pentru a se tine in rand cu fruntasii Samsung, HTC , etc, era sa adopte ambele sisteme de operare , cum a facut Samsung si alti producatori si atunci ai fi vazut ce merge si unde ai cele mai mari vanzari. Cum ar arata un Nokia Lumia 900 cu Android 4.1 Jelly Bean, ca sistem de operare, singurul cuvant care imi vine in minte este SUPERB. Insa au preferat sa aiba stategia celor de la Apple si au gresit.

Apple are un anumit tip de consumator, iar Nokia era o companie adresata maselor largi. Un Nokia 1100 cu un Android lite omora orice concurenta. Ba mai mult, compania Nokia a primit lovitura de gratie din partea celor de la Microsoft, aceea fiind ca nici un terminal nu va fi updatat la noul Windows Phone 8. Asa ceva?! Cum e posibil sa iti faca compania cu care lucrezi o asemenea lucratura?!

Acum Nokia se afla intr-un impas si trebuie sa faca o miscare foarte rapida de a se plia si  a nu pierde total increderea investitorilor si a clientilor. Sa vedem ce strategie de piata vor adopta in urmatoarele luni. Sper sa realizeze ca diversitatea este cheia succesului.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.