ANCOM a anuntat incheierea licitatiei pentru vanzarea de spectru radio

incheierea licitatiei

Autoritatea Naţionala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), a finalizat in cursul zilei de astazi cea mai mare licitatie de spectru radio de pe teritoriul Romaniei. Cei 5 operatori participanti la licitatie: Vodafone, Orange, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, respectiv 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Astfel cantitatea de spectru disponibila pentru comunicatii mobile a crescut cu 77%.

Aceste licente vor fi acordate operatorilor de telefonie mobila pe o perioada de 15 ani si anume, incepand din 2014 si pana in 2029. Plata taxelor de licenta a caror valoare cumulata se ridica la impresionanta suma de 682.136.036 Euro, urmeaza a fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

Domnul Catalin Marinescu, preşedintele ANCOM a declarat ca in urma licitatiei, 676 localitati rurale, in prezent nedeservite de reţele de comunicatii mobile in banda larga, urmeaza a beneficia cu prioritate de acoperire cu reţele HSPA, HSPA+ sau LTE.

Astfel incepand din 2014 posesorii de smartphone-uri si tablete cu suport 4G LTE vor putea beneficia de servicii de date si voice LTE.

Mai multe detalii despre achizitiile facute de cei 5 operatori puteti afla din comunicatul de presa atasat acestui articol.

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *