Samsung unul din producatorii neseriosi in materie de software update

vulnerabilitate descoperita samsung smart tv

Am decis sa scriu acest mic editorial datorita numarului mare de cereri ale cititorilor nostrii enervati de problemele intampinate cu produsele electronice care necesita software update-uri (in special pe partea de gadget-uri mobile), iar cu aceasta ocazie o sa ma includ si pe mine printre ei (chiar daca nu e vorba de un dispozitiv mobile) pentru ca de curand am facut marea greseala sa achizitionez un Smart TV Samsung, cand puteam bine mersi sa cumpar ceva mult mai ieftin fara partea de functii Smart.

De ce spun acest lucru? Pentru ca am avut neplacuta surpriza sa constat ca Samsung Romania forteaza instalarea de aplicatii romanesti pe televizor atunci cand facem update fara posiblitatea de a le putea dezinstala, aplicatii pe care le consider inutile gen PeTeava (copie Youtube), Voyo, Seenow (servicii pay-per-view de care nu am nevoie atata timp cat am RCS), Cinemagia (IMDb mult peste).

Nu ma deranjeaza faptul ca Samsung Romania incearca sa promoveze aplicatiile romanesti pe Smart TV, chiar gasesc acest lucru este benefic pentru dezvoltatorii autohtoni de software, insa ma deranjeaza decizia lor de a nu oferi proprietarilor de astfel de TV-uri optiunea de a putea dezinstala aplicatiile respective. Pur si simplu nu le mai poti sterge de pe hub odata ce software update-ul este instalat.

Gasesc foarte frustrant sa vezi scris mare pe ecran, atunci cand intri in Samsung Hub – PeTeava (aplicatie romaneasca cu denumire luata din limbajul de strada/mahala).

Am incercat in ultima saptamana si jumatate sa comunic civilizat cu Samsung Romania si de fiecare data m-am lovit de baietii din Call center care mi-au spus ca nu se pot dezinstala decat daca resetez softul televizorului, ceea ce inseamna ca daca nu suntem interesati de aplicatiile mai sus mentionate, va trebui sa mentinem Smart TV-urile versiunea de software cu care acesta vine din fabrica. In plus mi-au promis ca inainteaza sesizarea mea catre echipa tehnica care se ocupa cu optimizarea si distribuirea software update-urilor in Romania. Au trecut aproape 2 saptamani de cand i-am contactat si nici in ziua de azi nu am primit macar un email din partea lor in care sa ma notifice de stadiu in care se afla sesizarea facuta de mine.

Ba mai mult, am contactat si servicii precum Voyo, iar ca solutie la cererea mea de rezolvare a problemei mi-au sugerat sa renunt efectiv la Samsung Hub (zambet ironic) prin aceiasi metoda de resetare a update-urilor, indicandu-mi ca am acceptat termenii si conditiile prevazute la update.

Inteleg faptul ca Samsung are incheiate o serie de contracte de parteneriat cu astfel de dezvoltatori autohtoni si chiar cu servicii de continut pay-per-view multimedia, insa nu inteleg de ce nu suntem liberi sa alegem ce dorim sa accesam de pe produsele achizitionate. E ca si cand dai banii pe ceva ce nu este 100% al tau sau ma insel?

Stiu o sa imi spuneti ca sunt acele forme de ‘Terms and Conditions’ la care am dat ‘OK’ imediat ce am fost instiintat de disponibilitatea software update-ului, dar nu credeti ca este o masura impusa cu forta de producator? Sunt curios sa aflu punctul de vedere al ANPC-ului. Voi ce parere aveti?

8 Comentarii

      Comenteaza

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *