Dreptul la intimitate, o problema globala ce ii afecteaza si pe romani

image

Dupa scandalul iscat in Statele Unite, imediat dupa publicarea unor informatii dintr-o serie de documente secrete, de catre publicatiaThe Guardian, legat de intimitatea clientilor pe internet si faptul ca sunt monitorizati de catre NSA fara acordul lor, aseara (16 iunie), in cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani” a canalului TVR1, acolo unde presedintele Romaniei, Traian Basescu a fost invitat, acesta a vorbit despre seciuritatea si dreptul la intimitate al romanilor pe internet, cat si despre siguranta nationala, precizand ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) poate si are capacitatea de a citi email-urile romanilor atunci cand este cazul.

„Ţipăm că structurile de securitate ar avea acces la corespondenţă dar nu ne deranjează furnizorul de servicii care oricând poate să privească în corespondenţa noastră. Aici suntem puţin demagogi. Dar eu mă las pe mâna lui Google, a funcţionarilor, a inginerilor de la Google, dar dacă aflu cumva că serviciile de securitate îşi permit să aibă acces la 10% adrese supravegheate, nu-mi convine”, a spus Traian Basescu continuand cu “Nu am niciun dubiu că statele trebuie să îşi asigure un nivel de capacităţi de a supraveghea siguranţa care să fie în pas cu cetăţenii care atentează la siguranţa  statelor democratice”

SRI poate fi comparat cu NSA, dar la o scara mult mai mica. Ce a vrut seful statului sa clarifice, este faptul ca SRI are dreptul de a ne supraveghea atunci cand se pune in discutie siguranta nationala, dar numai prin intermediul unui mandat.

Intimitatea clientilor pe internet sau in retelele de telefonie mobila au fost, sunt si vor fi intotdeauna ascultate, interceptate de catre serviciile secrete ale fiecarei tari, aici nu e vorba doar de SUA sau Romania.

Credeti ca este un lucru benefic, ca apelurile / sms-urile sau activitatea noastra pe internet sa fie monitorizata de catre SRI sau de catre alte servicii insarcinate cu o astfel de misiune? Asteptam comentariile voastre pe aceasta tema foarte sensibila.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *