StiriTech

Dronele echipate cu aparatura foto video interzise in Romania de „o lege suspecta”

Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition

Ministerul Transporturilor a emis un nou ordin pe care l-a publicat pe data de 21 ianuarie 2014 in Monitorul Oficial.

Ordinul nr. 8/2014 a fost emis pentru stabilirea conditiilor de operare in spatiul aerian national a aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord. Acest ordin face referire si la dronele ce au o greutate mai mica de 1 kg, ce au montate o aparatura foto/video.

Pe intelesul tuturor, Ministerul Transporturilor mentioneaza in noul ordin, faptul ca orice proprietar de drona cu greutatea sub 1 kg necesita aprobare de zbor ce trebuie intocmita cu 45 de zile inainte de data zborului, dar si permis de zbor. Toate astea, doar daca drona cu pricina are instalat un aparat foto/video. Aprobarea respectiva se face la Autoritatea Aeronautica, iar restrictiile impuse sunt de natura birocratica.

Pe scurt, Ministerul Transporturilor urmareste ceva prin acest ordin, din moment ce noua lege nu e valabila dronelor ce nu au in dotare astfel de aparaturi. Probabil, aceasta lege vine dupa evenimentele legate de protestul Rosia Montana organizate in perioada toamna-iarna anului 2013 in Bucuresti, unde protestele respective au fost filmate si cu drone. Cu ajutorul acestor dispozitive, forumistii au putut vedea in ce ritm merg lucrarile la autostrazile noastre de toate zilele. Un alt motiv ar fi existenta dronelor in paduri, perfecte pentru a prinde infractorii ce defriseaza padurile ilegal.

Astfel de evenimente filmate din umbra nu vor mai fi considerate legale datorita legii precizate mai sus. Prin intermediul acestor dispozitive fara pilot la bord, puteau fi filmate evenimente publice acolo unde presa spre exemplu, nu avea acces.

Mai mult, proiecte personale precum Eye in the sky ar putea avea de suferit datorita acestei legi, ce are la baza motive oarecum puerile.

Motivele emiterii acestei legi?

Primul motiv consta in faptul ca industria aeronautica e intr-o dezvoltare continua in ceea ce priveste fabricatia si utilizarea aeronavelor fara pilot la bord.

Al doilea motiv ar fi faptul ca pe plan international nu au fost stabilite inca standarde comune de certificare si operare a aeronavelor fara pilot la bord, tinand cont de faptul ca la nivelul Uniunii Europene pachetul de reglementari in domeniul aeronavelor civile fara pilot, cu masa maxima la decolare mai mare de 150 Kg, urmeaza sa fie finalizat pana in 2016. In acelasi timp, aeronavele fara pilot ce au o masa la decolare mai mica de 150 kg, segment pe care intra si dronele cu greutatea mai mica de 1 kg, raman sub incidenta reglementarilor nationale emise de statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, Romania emite un ordin de tip „exclusivist”, avand in vedere ca in alte tari membre UE, se pare ca nu exista astfel de reglementari.

Dintre cei interesati, pot consulta legea completa AICI.

Cu toate acestea, astfel de legi exista in Statele Unite ale Americii si chiar si-n Australia. In California spre exemplu, un fotograf a fost arestat datorita folosirii unei drone dotate cu un aparat de fotografiat. De mentionat, e faptul ca legea romaneasca nu specifica ce tipuri de sanctiuni se vor acorda celor care „conduc” astfel de drone. Pe scurt, o lege emisa la repezeala, o lege ca multe alte legi emise si pana acum, de mantuiala.

3 Comments

  1. Aeronavele institutiilor pe care le-ai enumerat nu intra sub incidenta legilor ce vizeaza aeronavele civile.

  2. Sunt curios ce vor face in cazul in care SRI, MAI, MApN, etc vor avea nevoie de o astfel de drona echipata cu aparatura video pentru supraveghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!