Arizona State University a cercetat si demonstrat posibilitatea existentei primului laser alb din lume

laser alb

Avand o intensitate luminoasa si un consum de energie mai redus in comparatie cu LED-urile, laser-ul alb pare a fi viitorul in ceea ce priveste iluminarea si comunicatiile wireless bazate pe lumina.

Laser-ul a fost inventat prin anii ’60, insa pana in prezent, nimeni nu a reusit sa creeze un laser care sa emita lumina de culoare alba. Cercetatotii de Universitatea din Arizona au demonstrat ca laser-ul este capabil sa emita intregul spectru de culoare vizibil, necesar producerii laser-ului de culoare alba.

Noua tehnologie ar putea insemna utilizarea laser-ului ca sursa principala de iluminare si o posibila inlocuire a LED-urilor, intrucat acesta prezinta o intensitate luminoasa mai puternica, un consum mai mic de energie si poate afisa culori mai vii si mai exacte daca este utilizat la echiparea ecranelor televizoarelor sau a monitoarelor. Grupul de cercetatori de la Universitatea din Arizona, care a realizat aceasta cercetare, a aratat ca aceasta noua structura ar putea prezenta cu 70% mai multe culori in comparatie cu standardul actual din industria display-urilor.

O alta viitoare aplicare a acestui sistem, o reprezinta viitorul comunicatiilor bazate pe lumina, in cadrul careia sistemele de iluminat dintr-o incapere pot fi utilizate pentru iluminat sau pentru comunicatii. Tehnologia este in curs de dezvoltare si poarte denumirea de Li-Fi (comparativ cu Wi-Fi, care utilizeaza unde radio). Li-Fi ar putea fi de 10 ori mai performant decat Wi-Fi, iar Li-Fi prin intermediul laser-ului ar putea fi de 10 pana la 100 de ori mai rapid decat sisteme Li-Fi bazate pe LED-uri, sistem care se afla in prezent in curs de dezvoltare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.