GamingMonitoareReviewsStiri

BenQ XL2730 Review – Gaming like a Pro

BenQ XL2730 Review

BenQ XL2730 Review.

Vara aceasta am avut ocazia sa testez unul din cele mai interesante si mai performante monitoare de gaming pe care am pus mana pana in prezent. Este vorba de noul model BenQ din seria XLBenQ XL2730B/Z. Monitorul este dotat cu tehnologie Freesync, ZeroFlicker, dispune de rezolutie 2K, o rata de refresh de 144Hz (144 de cadre pe secunda) si un sistem foarte avansat de rotire a ecranului, atat pe verticala, cat si pe orizontala, dar si a bratului lui in jurul propriei axe.

BenQ a creat acest monitor in primul rand pentru a se adresa nevoilor celor care se joaca jocuri la un nivel profesional, dar si celor care isi doresc o experienta vizuala deosebita chiar daca sunt gameri amatori.

Aspect

wp_20150830_14_43_23_pro

La capitolul design monitorul BenQ XL2730 nu ne da pe spate, estetica sa fiind foarte simpla, minimalista chiar, insa eu sunt unul din cei care prefera un astfel de look minimalist, decat unul „impodobit” cu tot felul de elemente de desgin. Combinatia de material plastic negru mat imbinat cu cel lucios si cu mici accente de plastic rosu pe ici pe colo, ii ofera acel plus la capitolul estetica, pe care un gamer il va aprecia, desi pentru pretul care sare de 700 de Euro, unii dintre noi poate si-ar dori o constructie metalica. Pentru partea frontala a monitorului, BenQ a ales plasticul mat in combinatie cu un panou TN tot mat, in timp ce pe partea din spate BenQ a optat pentru o combinatie intre plasticul glossy (lucios) si cel mat, adaugand acele mici dar frumoase accente de rosu, despre care va spuneam si mai devreme.

wp_20150805_18_04_21_pro

Bratul rotativ al monitorului ofera un plus de confort utilizatorului/gamerului, deoarece ii permite acestuia sa ajusteze ecranul de 27″ (in cazul modelului testat de noi) si sa il aduca in pozitia dorita, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Ecranul poate fi inclinat la un unghi intre 5 si 20 de grade (spre inainte sau inapoi) si poate fi rotit la 90 de grade pentru a putea fi utilizat in modul portret (pe verticala).

wp_20150805_18_37_45_pro

De asemenea, fiind un brat pivotant, il puteti inalta pana la 140 mm. Monitorul are o greutate neta de 7.5 kg, iar cu ajutorul manerului gandit de BenQ, amplasat in partea de sus a bratului pe spate, il veti putea transporta foarte usor si rapid dintr-un loc il altul, ca pe o valiza. Pe langa utilitatea principala a bratului acestui monitor de a sustine si roti ecranul, el mai contribuie si la capitolul eleganta, decupaj circular pe care il puteti vedea in aceste fotografii, completeaza designul sau minimalist.

wp_20150805_18_09_33_pro

Afisaj

Ecranul beneficiaza de un panou TN LED backlit de 27″ (596.74 mm lungime x 335.66 mm latime) cu rezolutie 2.560 x 1.440 pixeli si rata de aspect 16:9. De asemenea, acest panou dispune de tehnologie SenseEye Flicker Free a carui rata de refresh este de 144Hz (144 de cadre pe secunda, care se traduce prin cea mai mare rata de refresh oferita de un montior de gaming in acest moment). BenQ XL2730 dispune de 16.7 milioane de culori, are o luminozitate maxima de 350, contrast nativ de 1000:1, rata de contrast dinamic (DCR) 12 milioane la 1 si dispune si de unghiuri de vizibiltiate de 170 de grade (stanga-dreapta), 160 de grade (sus-jos). Dat fiind faptul ca este un panou TN, nu IPS, unghiurile de vizibilitate nu impresioneaza prea tare. Pentru o vizibilitate foarte buna utilizatorul va trebui sa se pozitioneze paralele cu ecranul monitorului. Personal nu as putea recomand un astfel de monitor celor care isi doresc altceva decat gaming de la acest model. Aici ma refer la cei care lucreaza la un nivel profesional in video editing, arhitectura, design.

wp_20150805_18_32_36_pro

BenQ XL2730Z este un monitor creat de producator strict pentru segmentul de gaming, si se vede acest lucru foarte limpede. In momentul cand te-ai cufundat in actiunea oricarui joc, fie ca e vorba de GTA V, LOTR, World of Warcraft, Dota, Counter Strike, Battlefield sau oricare altul, acest ecran face fata cu brio tuturor cerintelor la capitolul grafica si performanta. Culorile redate sunt vi, iar contrastul de negru este patrunzator. La toata aceasta experienta contribuie si rezolutia foarte mare a panoului, dar si imaginea clara pe care acesta o reda, multumita unor functi ca Black eQualizer, Motion Blur redaction sau Freesync, functii care fac ca efectul de tearing (rupere a imaginii) pe care il intalnim la alte monitoare, sa fie inexistent pe acest model. Noua tehnologie adoptata de BenQ regleaza si sincronizeaza imaginile trimise de GPU catre monitor pentru ca jucatorul sa nu fie deranjat nicio secunda de astfel de probleme de tearing, insa, atentie, aceasta experienta este compatibila numai cu placile grafice AMD, asa ca, asigurati-va ca Desktop PC-ul vostru e compatibil cu un astfel de monitor.

Conectivitate

wp_20150805_18_07_26_pro

La capitolul conectivitate BenQ XL2730 vine cu un port audio jack de 3.5mm, un hub USB care include port USB 3.0, unul USB 2.0 cu Downstream x1 si Upstream x1 (S switch Arc – un fel de controller vezi foto), ambele amplasate pe partea laterala stanga cum privim catre ecran si unul de tip mini USB amplasat separat, dedesubt de ecran, unde se mai regasesc cele doua porturi HDMI, un port D-Sub, DVI- DL si un DisplayPor 1.2, pe care vi-l recomand daca vreti sa atingeti acea rata de refresh in jocuri de 144Hz.

wp_20150805_18_10_44_pro

Monitorul mai beneficiaza de doua caracterisici: un K Locker si un mini brat extensibil pe care va puteti agata castile cand terminati de jucat, insa, unul destul de prost executat dupa parerea mea, deoarece nu este atat de solid, ba chiar are un usor joc enervant, dar, totusi util.

wp_20150830_14_44_22_pro

Software / Interfata

Meniul OSD al monitorului BenQ XL2730 este simplu si usor de memorat. Practic, ai nevoie de aproximativ 2-5 minute, pana sa intelegi pe deplin modul de utilizare. Meniul dispune de 5 ramuri principale de navigare: Black eQualizer, Blur Redaction, Picture Mode, Menu si Exit. Setarile pe care utilizatorul le poate face sunt foarte multe si complexe, permitandu-i acestuia efectuarea setarilor pana in cele mai mici detalii. Nu vom intra prea mult in detalii, deoarece nu este cazul, mai ales ca fotografiile realizate sunt mai mult decat sugestive (prezinta fiecare ramura a meniului).

wp_20150805_18_33_34_pro

Ce mi-a placut in mod deosebit la accesarea meniului, e faptul ca BenQ a amplasat cele 5 butoane fizice frontal, chiar pe rama monitorului undeva in partea de jos, in dreapta. Amplasare ideala pentru un dreptaci, insa nu atat de ideal pentru un stangaci. Controllerul S Switch ajuta si el la prestabilirea anumitor setari in-game, pe care le veti putea activa aproape instantaneu prin apasarea butonului atribuit respectivei setari. Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti, e sa va salvati aceste presetari inainte de a intra in joc, astfel vei fi good-to-go.

wp_20150805_18_34_21_pro

Concluzie

Pentru un gamer inrait, fie amator sau profesionist, monitorul BenQ XL2730 este alegera perfecta din punctul nostru de vedere, deoarece monitorul bate la multe capitole Asus ROG Swift de exemplu, considerat unul din cele mai bune monitoare de anul trecut (2014), in special la rata de refresh. In plus, beneficiati de o serie de tehnologii care creste experienta vizuala in timpul rularii jocurilor, protejandu-va in acelasi timp ochii, insa are si cateva minusuri cum ar fi faptul ca este compatibil doar cu placile AMD sau faptul ca, desi costa destul de mult, carcasa este din plastic.

In momentul de fata BenQ XL2730 este cea mai buna optiune de pe piata la capitolul monitoare de gaming, insa, pentru aceasta experienta de gaming la superlativ, va trebui sa scoateti din buzunar o suma destul mare – peste 700 de Euro, ceea ce s-ar putea sa ii faca pe unii sa orienteze catre modele mai accesibile. Totusi, daca dispuneti de acest buget, achizitionatil cu incredere, deoarece nu va va dezamagi. Monitorul e o alegere, as putea spune ideala, pentru gaming.

Vezi oferta de monitoare BenQ, pe care magazinul de retail eMAG o detine in acest moment. 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!