StiriTech

Aluminiul transparent, descoperirea care ar putea schimba industriile

aluminiul transparent

E pur si simplu uimitor cum o simpla descoperire poate schimba perspectiva viitorului anumitor industrii, mai ales cea IT. Laboratorul de Cercetari Navale al Statelor Unite a descoperit un mineral numit spinel, un aluminat de magneziu, conform spuselor Dr. Jas Sanghera.

Aluminiul transparent, produsul finit in urma unor procese stricte, este mult mai dur si mai rezistent decat sticla. Ofera o protectie mai buna in conditii mai putin potrivnice, un strat subtire de spinel avand o performanta mai buna decat sticla obisnuita.

Cum a reusit Laboratorul de Cercetari Navale al Statelor Unite sa faca aluminiul transparent? Folosind o presa fierbinte, un proces de sintetizare la temperatura scazuta, numarul de bucati realizate fiind limitat la dimensiunea presei in sine. Insa, Dr. Sanghera a spus ca va inmana tehnologia catre industrii, in prezent fiind licentiata la o companie care poate crea aluminiul transparent in bucati mai mari, de aproximativ 30 inch latime.

Mai mult, aluminiul transparent are si proprietati optice, putand fi folosit si pentru crearea unor tehnologii optice, cum ar fi lentile pentru camere foto/video care nu se vor zgaria sau smartphone-uri cu ecran rezistent la socuri, care nu se sparge. Evident, nici tehnologia militara nu va fi neglijata, pentru ca proprietatile optice pe care le are acest mineral permite patrunderea luminii infrarosii.

Bineinteles, aluminiul transparent are numeroase intrebuintari in multe industrii, pe langa cea IT, insa timpul va spune cand il vom vedea ca material implicit in dotarile electronicelor.

 

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!