Sutienul inteligent care poate detecta cancerul mamar din timp

Sutienul inteligent care poate detecta cancerul mamar

Vedem cum lucrurile din jurul nostru devin tot mai inteligente: imbracamintea ce poate masura diferiti parametri, ceasuri cu ecran tactil pe care poti prelua apeluri telefonice, ochelari (casca) pentru realitatea virtuala, bratari si adidasi care iti pot spune cate calorii ai consumat sau cat de corect calci pe picior atunci cand esti in miscare. Utilitatea acestor gadgeturi de tip wearable (purtabile) este una variata, iar mai nou, poate chiar detecta cancerul de san.

O serie de cercetatori din cadrul universitatii Colombia au creat sutienul inteligent echipat cu senzori cu infra-rosu, care poate detecta iregularitatile de temperatura ale sanilor, astfel, poate detecta cancerul mamar.

La prima purtare sutienul va efectua o scanare a sanilor, dupa care va emite o alerta luminoasa pe baza de LED-uri. Daca culoarea este verde, atunci purtatoare este sanatoasa. Daca lumina emisa este galbena, atunci va trebui refacut testul, iar daca LED-urile emit culoarea rosie, acestea indica o problema si astfel sugereaza ca ar fi bine sa consultati un medic.

Acest sutien inteligent are scopul de a depista devreme cancerul la san pentru a putea fi tratat corespunzator. Un studiu efectuat in Marea Britanie releva faptul ca in 90% din cazurile de cancer la san detectat din timp, femeile supravietuiesc cel putin 5 ani de zile, si doar 15% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san in stagiu avansat, ajung la aceeasi perioada de timp.

Cercetatorii din cadrul universitatii Colombia (SUA), spun ca, sutienul va fi disponibil comercial la un pret accesibil, insa, nu au oferit mai multe detalii in acest sens.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *