Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot pentru alegerile locale

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot

foto credit: AEP

Pe data de 5 iunie, romanii, sunt chemati la vot pentru alegerile locale. Vot ce se va desfasura sub atenta supraveghere a Autoritatii Electorale Permanente (AEP), care, ne informeaza, ca votul de anul acesta va fi unul high-tech.

Ce inseamna acest lucru?

Peste 18.600 de sectii de votare, din toata tara, vor beneficia de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot (SIMPV). Adica, vor fi echipate cu cel putin o tableta Lenovo Yoga 3G (cu SIM) si un scaner care, cu ajutorul unei aplicatii pre-instalate pe tablete, va  prelua CNP-ul scanat din partea de jos a buletinelor cetatenilor (C.I.), urmand apoi sa fie trimise in timp real catre un server central din Bucuresti. Aceasta este varianta ideala a acestui sistem informatic de vot.

Intrebati ce se va intampla in cazul in care conexiunea 3G pica, Marian Muhulet, vicepresedintele AEP, a declarat astazi presei ca: “in acest caz datele vor putea fi transmise fie prin conexiune Wi-Fi (securizata de catre STS), fie va stoca CNP-urile scanate in modul offline (in aplicatie) pana la revenirea conexiunii moment in care va transmite toate datele stocate in tot acest timp“, catre serverul central din Bucuresti.

Cei care merg weekendul ce urmeaza la vot, trebuie sa stie ca, pot refuza scanarea buletinului, insa CNP-ul tot va trebui introdus in acest SIMPV manual, de catre un operator autorizat aflat la fata locului, deoarece, nu veti putea vota decat dupa introducerea si confirmarea de catre softul din tablete ca dumneavoastra, votantul, aveti drept de vot in respectiva sectie de votare si nu in alta parte.

sursa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Would love your thoughts, please comment.x