Apple cere 1 miliard $ despagubiri celui mai mare producator de chipseturi. Raspunsul Qualcomm!

Apple cere 1 miliard $ despagubiri

Apple Inc da in judecata cel mai mare producator de chipset-uri pentru terminalele mobile si cere despagubiri de aproximativ 1 miliard de dolari, pentru practici neloiale in ceea ce priveste licentierea patentelor Qualcomm. 1 miliard pare a fi cifra preferata a celor de la Apple, aceeasi despagubire fiind ceruta in trecut si celor de la Samsung Electronics.

Cu cateva zile in urma Comisia Federala de Comert din Statele Unite dadea in judecata Qualcomm pentru licentieri preferentiale, iar la doar cateva zile distanta Apple face acelasi lucru pe motivul ca tehnologia pe care Qualcomm o licentiaza nu este ceva nou inventat de ei, si ca nu au dreptul sa taxeze preferential producatorii de smartphone-uri, astfel cer in tribunal despagubiri de pana la 1 miliard de dolari.

Apple mai spune ca a incercat in ultimii ani sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila cu Qualcomm, insa acestia au refuzat acest lucru, motiv pentru care s-au simtit nevoiti sa recurga la a da in judecata producatorul de chipuri.

Intre timp, Qualcomm a raspuns acestor acuzatii, spunand ca:

“Cu toate ca, inca suntem in procedura de a analiza plangerea facuta de Apple, este limpede ca cele pretinse de companie sunt acuzatii nefondate. In mod intentionat Apple a caracterizat gresit intelegerile si negocierile cu noi, precum si valoarea nenumaratelor brevete tehnologice inregistrate pana in prezent, pe care de altfel continuam sa le punem la dispozitia producatorilor de smartphone-uri prin metoda de licentiere a inventiilor noastre. Apple continua sa incurajeze atacurile comisiilor de reglementare asupra afacerilor Qualcomm in diferite jurisdictii de pe glob, prin denaturarea adevarului si ascunderea anumitor informatii. Apreciem oportunitatea de a ne putea exprima parerea in tribunal, unde avem posibilitatea sa demonstram aceste practici ale celor de la Apple”, a declarat Don Rosenberg, executive vice president and general counsel, Qualcomm.

Compania Apple ar fi nemultumita de faptul ca Qualcomm ii taxeaza mai mult (per gadget produs) ca pe restul producatorilor din piata , in timp ce Qualcomm se apara, spunand ca Apple ascunde adevarul atunci cand face acuzatii, incurajand astfel organele de reglementare sa ia decizii pripite care afecteaza afacerile companiei producatoare de chipuri din siliciu.

Intr-un top al celor mai inovatoare companii din 2016, Apple nu a reusit sa se claseze in primele 10 companii IT, in schimb Qualcomm se claseaza pe locul 4 in acest top, cu nu mai putin de 2.897 de brevete de inventie primite pe parcursul anului trecut.

5 Comentarii

 1. Andruseac Dănuț

  21/01/2017 at 14:55

  Apple chiar e atentă, despăgubirile nu sunt date aiurea dacă ceilalți nu încalcă ceva

 2. Cristian

  21/01/2017 at 19:11

  E ok…1 miliard de dolari nu e mare lucru:)) (said no one)..Daca o sa decurga lucrurile asa cum au decurs si cu Samsung Electronics, atunci o sa renunte pana la urma Qualcomm in vreo 5 ani si o sa le plateasca despagubiri:))

 3. Vasile Mihaela Cosmina

  21/01/2017 at 19:54

  o sa urmeze probabil un proces de lunga durata

 4. Florin Lungu

  21/01/2017 at 20:26

  proces cativa ani, apoi pica la intelegere.. nu stiu care o fi spunand adevarul in cazul acesta (probabil adevarul e undeva la mijloc ca de obicei), insa Apple a cam luat toata lumea la rand.. deja cam bate la ochi

 5. Coryna Ln Kov

  01/02/2017 at 23:54

  Apple este un nume cu greutate pe piața gadgeturilor dar faptul că nu ar mai regăsesc nici măcar în top 10, spune mult. Daca au dovezi și au dreptate, vor fi despăgubiți, dar mă îndoiesc că vor primi un miliard de dolari!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *