Symme3D anunta Biotech One, prima imprimanta 3D romaneasca cu aplicabilitate medicala

Symme3D anunta Biotech One

Imprimantele 3D fac parte din noul val de tehnologie care este adoptata de catre tot mai multe domenii de activitate (industri). Cu o astfel de imprimanta 3D se pot printa obiecte: de la pantofi, telefoane mobile (partial), la piese de schimb, accesorii, haine, cladiri, masini (vehicule), poduri, instrumente muzicale, proteze si pana chiar si organe artificiale sau din tesut organic.

O astfel de companie producatoare (romaneasca) de imprimante 3D,  Symme3D, infiintata in anul 2015, la Timisoara, de catre Calin Brandabur alaturi de cativa colegi (ingineri) pasionati de tehnologie, a lansat saptamana aceasta un nou model denumit Symme3D Biotech One, prima lor imprimanta 3D comerciala cu aplicabilitate pe segmentul medical. Imprimanta a fost dezvaluita in cadrul evenimentului Medtec (unul dintre cele mai prestigioase evenimente din Europa, avand ca focus tehnologia medicala), targ expozitional ce are loc anual la Stuttgart, in Germania.

Symme3D Biotech One este prima imprimanta 3D de mare precizie complet integrata, ce beneficiaza de un incubator de cea mai noua generatie ce permite controlarea temperaturii si umiditatii la interior. Aceasta noua imprimanta permite printarea de celule stem vii si dispune de un filtru HRV geaman activ cu lampi de germicidare UV pentru procesarea fluxului de aer laminar. Noua imprimanta produsa in Romania are o precizie foare mare de miscare (sub 1 micrometru pe toate axelesale) precum si un extruder pneumatic multifunctional pentru o gama variata de materiale bio compatibile.

„Symme3D se afla intr-o noua etapa de dezvoltare tehnologica si de business. Prin intermediul Symme3D Biotech One, cel mai nou produs al nostru, am reusit sa aducem conceptul de tehnologie de printare 3D bio la un nivel superior. Am integrat cu succes tehnologii complexe, de filtrare HRV, germicidare UV si incubare, generand astfel un produs automatizat, integrat intr-o structura hardware dublu etanseizata, care prezinta un design elegant si totodata practic. Cu aceste tehnologii complementare aducem, in premiera, 3D printing-ul industrial de larg consum in industria medicala. Tehnologia Symme3D Biotech One permite printarea 3D a unui numar nelimitat de tumori canceroase in scopul efectuarii de cercetari medicale, fara riscul contaminarii sau necrozarii culturii vii, cauzate de procese de mentinere in viata a materiei biologice si pentru o durata nelimitata de printare” a declarat pentru Gadget Talk Romania, Calin Brandabur, CTO-ul companiei Symme3D.

Asadar, lansarea imprimantei Symme3D Biotech One marcheaza o zi istorica pentru tara noastra, aceasta fiind prima imprimanta 3D made in Romania dedicata printarii de tesut organic.

13 Comentarii

 1. Daniela

  05/04/2017 at 14:18

  Cam cu asa ceva ar trebui sa fie dotate spitalele noastre,unde cei bolnavi vor putea depista mai ușor cancerul.

  • Bogdan

   06/04/2017 at 09:54

   Aceasta imprimanta nu depisteza cancerul si nici nu ajuta la depistarea lui…ajuta doar la tratarea lui…

 2. Florin Lungu

  05/04/2017 at 14:59

  Inovatii romanesti de genul asta sunt foarte multe, din pacate insa au pusa stampila altor tari. Ma bucur sa vad in sfarsit un produs 100% romanesc cu o asemenea aplicabilitate practica si sper sa aud din ce in ce mai des. De fapt nu doar sa aud.. sa le si vad in practica acolo unde este nevoie de ele. Sper sa nu fie un produs doar de export.

  • Bogdan

   06/04/2017 at 09:56

   100% romanesc ii doar atunci cand componentele lui au fost gandite si produse in RO…Aceasta imprimanta a fost construita cu produse straine ( probabil americane ) … inginerii nostrii doar au stiut cum sa faca puzzel-ul folosind cele mai bune componente din punctul lor de vedere …satfel incat toate sa-si faca treaba pe care si-au dorit sa fie facuta….

 3. Marian Aileni

  05/04/2017 at 15:11

  Bravo!!! Uite astfel de lucruri te mai fac mandru de concetatenii tai! Segmentul medical in Romania e grav decifitar din punct de vedere tehnologic.

 4. liviu pop

  05/04/2017 at 16:39

  un aparat super care sa merite bani pentru spitalele ramanesti

 5. Andruseac Danut

  05/04/2017 at 19:36

  super, va ajuta spitalele romanesti

 6. Coca Sofia Sonia

  05/04/2017 at 19:38

  Felicitari inventatorilor acestei imprimante, ieșim și noi cu ceva revoluționar și revoluționar pe piața externă la expoziția din Germania!

 7. Catalina Paun

  07/04/2017 at 15:43

  Nu imi vine sa cred ca s-a inventat asa ceva. Cred ca este un lucru bun pentru medicina, mai ales pentru ramura oncologica.

 8. Coryna Ln Kov

  11/04/2017 at 22:06

  Suntem renumiți pt invențiile făcute, bravo pt imprimanta 3D. ??

 9. Areta Ilisei

  16/04/2017 at 19:14

  Speram sa fie utila!

 10. Areta Ilisei

  23/04/2017 at 16:42

  Imprimantele 3D reprezinta varful tehnologiei moderne.

 11. Dana-Maria Popescu

  25/04/2017 at 23:03

  O idee foarte interesantă sper să apară vreodată și la noi

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *