Cum imi protejez ochii de lumina albastra emisa de ecranul gadgeturilor?

Cum imi protejez ochii de lumina albastra emisa

Este bine cunoscut faptul ca majoritatea gadgeturilor actuale sunt echipate cu un ecran care emite lumina albastra, lumina care ne poate slabi vederea in timp, iar cei mai expusi suntem noi, cei care muncim si utilizam calculatorul, smartphone si televizorul mare parte din zi si din noapte.

Pentru a evita expunerea indelungata a ochilor la acest tip de ecrane, ne-am gandit ca veti gasi util un ghid care sa reduca intr-un fel sau altul acest risc de slabire a vederii. Ghidul vine in urma procentului foarte mare de oameni care au probleme de vedere si se folosesc de o pereche de ochelari (in unele cazuri lentile) pentru a putea vedea limpede informatia afiasta pe ecranele acestor gadgeturi, tocmai din cauza expunerii indelungate a ochilor.

1) Primul lucru pe care va sfatuim sa il faceti este sa mentineti o distanta de minim 60-70 de centimetri fata de ecranul care emite aceasta lumina albastra. De asemenea, e indicat sa priviti de sus in jos catre ecran. Ecranul ar trebui sa fie pozitionat undeva la 10-12 centimetri sub linia privirii noastre si pe cat posibil evitati sa priviti la aceste ecrane pe intuneric.

2) Clipiti des si incercati sa faceti pauze la fiecare 20-30 de minute, deoarece atunci cand utilizam calculatorul si suntem atenti la continutul afisat pe ecran uitam sa mai clipim, astfel ochiul se deshidrateaza si devine uscat. Privind ore intregi pe o distanta atat de scurta (la un ecran) poate afecta muschii ochiului, motiv pentru care e indicat ca la intervale de 20-30 de minute sa priviti in alta parte si la o distanta de cativa metri timp de cateva zeci de secunde pentru a le permite muschilor ochilor sa se relaxeze.

3) In cazul in care scrisul devine obositor ochilor, este indicat sa ajustati marimea textului afisat pe ecranul gadgetului utilizat, pentru a evita fortarea muschilor ochiului.

4) Recomandam ajustarea intensitatii luminozitatii ecranului la care priviti cu orele zilnic sau montarea unui filtru de protectie anti-stralucire. Stralucirea acestor ecrane poate afecta ochii pe termen lung. Sunt zile cand simtim ca ochii sunt obositi sau chiar ajungem sa avem dureri de cap, astfel ca ajustarea luminozitatii poate reduce acest risc.

5) Aveti grija unde asezati pe birou materialele ajutatoare (o carte, documente, notite, etc) atunci cand lucrati la calculator, deoarece pozitionarea incorecta poate fi obositoare ochilor. E indicat ca intotdeauna acest timp de obiecte sa fie pozitionate intre monitor si tastatura de pe birou. Adica, nici prea jos sub linia de privire catre monitor (nu sub tastatura), nici prea in lateral stanga sau dreapta, deoarece de fiecare data cand mutam privirea de pe ecranul calculatorului catre o bucata de hartie cu text sau invers, muschii ochilor sunt fortati sa-si ajusteze focusul pentru a distinge textul.

Acestea sunt primele masuri pe care le puteti lua pentru a va proteja ochii, daca sunteti o persoana care sta des cu nasul in monitor, in ecranul telefonului sau la pe televizor.

Daca mai stiti si alte metode de preventie, va rugam, sa comentati in sectiunea de mai jos dedicata cometariilor. De asemenea, asteptam sugestii voastre pe adresa redactie contact@gadget-talk.ro pentru viitoare materiale legate de gadgeturile pe care le utilizam zi de zi. Ce altceva v-ati dori sa apara in continutul publicatiei noastre?

14 Comentarii

 1. Coryna Ln Kov

  April 29, 2017 at 12:30 pm

  Sfaturi foarte bine care ajuta mult, am să fac scot la imprimanta si pt colegele mele care lucram cu toate in medie 6-7 ore pe computer zilnic (✔

 2. Coca Sofia Sonia

  April 29, 2017 at 12:37 pm

  Foarte utile sfaturi pt ca tot mai multi oameni muncesc pe computere si butoneaza mult telefoanele.
  De notat si retinut!

 3. Andruseac Dănuț

  April 29, 2017 at 12:50 pm

  Câteva sfaturi foarte utile! Ne ajută foarte mult să ne păstrăm ochii sănătoși! Vă mulțumim!

 4. liviu pop

  April 29, 2017 at 12:55 pm

  informatii foarte utile si interesante ,bine de memorat!!!

 5. Areta Ilisei

  April 29, 2017 at 1:01 pm

  Bine de stiut!!!

 6. Areta Ilisei

  April 29, 2017 at 1:08 pm

  Expunerea pe termen lung la lumina albastra a acestor ecrane iti poate provoca oboseala ochilor si poate avea impact asupra somnului, contribuind la deteriorarea retinei.

 7. Areta Ilisei

  April 29, 2017 at 1:10 pm

  Ar fi indicati ochelari cu lentile de protectie impotriva luminii albastre.

 8. Adina Gabriela

  April 29, 2017 at 7:57 pm

  Eu stiam si de folosirea unul fundal si a unei teme de culoare calda. Mai ales seara pentru a nu ne tine atat de atenti pe telefon incat pierdem notiunea timpului si stam pana tarziu.

 9. POPESCU IULIANA

  April 29, 2017 at 9:18 pm

  FOARTE FOLOSITOARE ACESTE SFATURI ,MULTUMIM,

 10. Marian Aileni

  April 30, 2017 at 11:18 am

  Cateva sfaturi utile ce ne vor pastra ochii sanatosi! Multumim!

 11. Florin Lungu

  April 30, 2017 at 6:17 pm

  sfaturile sunt bune, insa… usor de spus greu de facut :)

 12. Catalina Paun

  April 30, 2017 at 7:41 pm

  Lucrez in IT, si petrec 9 ore in fata laptopului pe zi de luni pana vineri…seara ochii sunt deja foarte obositi, si imi lacrimeaza. De cateva luni de zile folosesc niste lentile tratate cu rol de protectie a ochilor, pentru suma de 1000 de lei ne putem proteja ochii si putem evita durerile de cap cu ajutorul acestora. De asemenea si pauza de 5 minute dupa 20-30 de minute este foarte eficienta pentru relaxarea tensiunii oculare.

 13. Ontoiu Mihaela

  May 1, 2017 at 2:48 pm

  E bine de stiut…sincer ma deranjau ochii foarte mult de la telefon , mai ales noaptea!

 14. T.Szab

  March 27, 2019 at 11:34 am

  Pe Samsung-ul meu (Galaxy J5 2017) exista filtru pentru lumina albastra. Eu am pornit-o deja cand am cumparat telefonul.

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *