Noile tarife roaming din 15 iunie 2017 (apeluri, sms si internet)

noile tarife de roaming

Se stie deja de cativa ani ca, incepand cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile si datele (internet pe mobil) consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse. Dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile. Se realizeaza astfel trecerea completa la „Roam like at home”, sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE).

Cine are dreptul sa beneficieze de „Roam like at home”

Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie 2017, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.

De „Roam like at home” nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE. Totusi, clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la „Roam like at home” fara niciun cost suplimentar.

Cum se tarifeaza consumul in roaming in UE/SEE

 1. Apelurile si SMS-urile:

Incepand cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele.

Apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.

 1. Internet – datele (MB/GB):

Ca regula generala, datele (MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.

Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA. Afla mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date in roaming aici.

Posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE

Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE.

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Afla mai multe detalii despre suprataxele aplicabile in roaming aici.

Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:

 • daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
 • daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
 • daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
 • daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

8 Comentarii

 1. Popa Constantin

  13/06/2017 at 11:53

  Mă interesează în special în UK se aplică pentru că am de mers săptămâna viitoare! Dacă știe cineva , mulțumesc!

 2. Lary Larisa

  13/06/2017 at 11:59

  Vesti bune pentru cei care folosesc roaming-ul

 3. Florin Lungu

  13/06/2017 at 12:18

  E un bun inceput.. nici pe departe perfect. Partea cu “abuzul” mi se pare foarte dscutabila

 4. Coryna Ln Kov

  13/06/2017 at 13:02

  O veste destul de buna. Oricum sunt atatea alte opțiuni prin care se poate vb in strainatate fara a fi nevoie sa suni de pe un abonament.

 5. fetic bianca

  15/06/2017 at 17:41

  o super veste … dar toate vestile bune au mereu si o parte mai putin buna.

 6. Calin

  16/06/2017 at 09:55

  Vodafone si Orange încalcă acest drept, deoarece la cartela preplătită, te taxează la opțiunile cu minute incluse :5 centi/min, la Orange la optiunile sub 7 euro, iar Vodafone ia 18 centi/minut la optiunile sub 8 euro, chiar dacă mai ai minute naționale incluse.

 7. Andruseac Dănuț

  16/06/2017 at 19:05

  Asteptat de mult aceasta nouatate, si ma bucur!

 8. Lazar Oana

  18/06/2017 at 16:38

  Foarte util articolul!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *