De ce sansele sa iti recuperezi telefonul furat sunt aproape nule in Romania

recuperezi telefonul furat

La fel ca masina, ceasul de la mana, parfumul cu care ne dam sau hainele pe care le imbracam, si telefonul mobil reprezinta un criteriu important prin care oamenii isi etaleaza statutul social in societatea noastra. Multi aleg sa investeasca anual sume mari de bani in smartphone-uri din dorinta de a se simti importanti, apreciati de cei din jur indiferent daca isi permit sa cumpere ultima generatie de smartphone cu banii jos sau isi sacrifica o parte din salariul lunar pe urmatorii 2-3 ani de zile, luandu-l in rate.

Este stiut faptul ca astfel de gadgeturi scumpe (al caror pret sare de 1.000 euro) atrag instantaneu privirile celor din jur inclusiv pe cea a hotilor, mai ales daca discutam despre modele ca Apple iPhone sau terminale Samsung Galaxy, aceasta deoarece smartphone-urile sunt si in 2017 printre cele mai ravnite gadgeturi din piata de electronice.

Imaginati-va, un scenariu in care oamenii cheltuiesc o groaza de bani pe un telefon mobil, evita sa opteze pentru o garantie care sa includa inlocuirea telefonului cu unul nou in cazul in care il pierd sau le este furat, si atunci ce solutii au ca sa il recupereze?

Ei bine, in Romania, sansele ca oamenii sa isi recupereze smartphone-ul furat sunt aproape nule sau cel mult stau la mana norocului, deoarece politia are o rata foarte slaba in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor de furt de telefoane mobile la nivel de tara, operatorii telecom nu sunt dispusi sa localizeze telefonul mobil dupa IMEI in reteaua lor, iar legea e atat de prost legiferata incat pagubitul e de cele mai multe ori pe cont propriu.

Singura optiune pe care utilizatorul pagubit o are este instalarea si/sau utilizarea unui software de detectare prin GPS (locatie prin satelit) pe care companii ca Apple si Google o pune la dispozitia utilizatorilor, insa, daca hotul este la curent cu acest tip de software, el poate dezactiva functia de localizare si astfel i se poate pierde urma.

Un foarte bun exemplu despre starea in care ne aflam in 2017, in ceea ce privesc sansele de a recupera un telefon mobil furat, este cazul unei fete din Bucuresti relatat recent de ziarul Libertatea. Un caz, in care o tanara si-a localizat singura online telefonul intr-un amanet la o zi de la momentul furtului, dar cu toate acestea tanara nu si-a putut recupera telefonul datorita sau din cauza incompetentei politistilor de la sectiile din zona, care isi disputau jurisdictia asupra zonei in care se afla casa de amanet desi avea deja depusa o plangere la una din sectiile de politie si suna-se si la 112 in momentul in care se afla in casa de amanet. Telefonul i-a fost vandut bine-mersi in timp ce tanara negocia cu politia pentru ca acestia sa intervina in recuperarea telefonului din casa de amanet.

Iata un caz clasic de incompetenta a autoritatilor, cat si starea actuala in care se afla legile care in loc sa ajute cetateanul, ii pun acestuia piedici.

Cunoasteti sau ati trait un caz similar? Asteptam comentariile voastre pe acest subiect in sectiunea de comentarii pentru a identifica posibile viitoare solutii.

10 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *