ReviewsStiriTELEFOANE

Recenzia telefonului Apple iPhone X [Review]

Recenzia telefonului Apple iPhone X

Recenzia telefonului Apple iPhone X.

Dupa sumedenia de gadgeturi testate de catre stafful Gadget Talk Romania, in 2017, iata ca a sosit si randul telefonului Apple iPhone Zece. Telefon cu care incheiem un an plin de evenimente si de lansari de produse care mai de care mai interesante si mai folositoare.

Odata cu lansarea acestui nou iPhone revolutionar, Apple, a renuntat la vechiul design si a facut pasul mult asteptat de fanii acestui brand catre ceea ce numim astazi telefoanele fara buton fizic Home si cu margini foarte, foarte subtiri.

Imediat dupa lansarea lui pe piata, iPhone X a devenit viral pe internet, iar motivele pentru care el a devenit viral sunt diverse: ca e cel mai scump iPhone din toate timpurile, ca este cel mai atragator si cel mai revolutionar telefon Apple, asta datorita treceri la deblocarea ecranului cu ajutorul noii functii Face ID, in locul senzorul de amprenta Touch ID.

Dupa cum stim deja, iPhone X a fost lansat cu mare fast in luna septembrie alaturi de alte 2 modele, mai exact iPhone 8 si 8 Plus, al caror review il puteti citi la noi pe site sau vedea pe canalul nostru de pe YouTube.

Cei de la Apple au incercat anul acesta sa revolutioneze functionalitatea telefoanelor lor iPhone, posibil si putin impinsi de la spate de implinirea a 10 ani de la lansarea primului iPhone in 2007, astfel ca aceasta aniversare i-a motivat in plus sa evolueze, sa reinventeze propriul telefon. Si iata ca evolutia a avut loc, se numeste iPhone X. Si, cu siguranta, ca telefonul este cel mai atragator si mai performant model Apple pana in prezent.

Aspect / Afisaj

recenzia telefonului apple iphone x 22

Acest smartphone vine cu un design nou din sticla, fiind si primul telefon dotat cu ecran OLED de 5,8 inch a carui ratie de 19,5:9 ofera o experienta vizuala deosebita fiindca reuseste sa redea imagini clare si uimitoare in culori vii, cu un negru autentic si o luminozitate spectaculoasa, asta cu ajutorul ecranului Super Retina HD (compatibil cu tehnologia HDR10, Dolby Vision si nu in ultimul rand  dispune de tehnologie True Tone), fiind fara discutii cel mai bun ecran de pe un smartphone (confirmat si de organizatia DisplayMate), atat de bun incat iti lasa impresia ca tii doar ecranul in mana.

Ce spun multi despre „bretonul” ecranului (care include camera frontala si o sumedenie de senzori, mare parte dintre ei necesari functiei Face ID), este ca dupa o perioada mai lunga de utilizare te vei obisnui cu el. Personal, dupa 2 saptamani de utilizare zilnica, nu am reusit sa ignor acest „breton” de pe fruntea telefonului. Aici, pot spune ca cei de la Apple inca mai au de lucrat.

recenzia telefonului apple iphone x 29

De data aceasta cei de la Apple au realizat un telefon din sticla si otel inoxidabil chirurgical, avand o greutate de 179 de grame, iar dupa specificatiile anuntate de producator iPhone X este echipat cu cea mai rezistenta sticla intalnita vreodata pe un smartphone. „La cat costa, cred si eu”.

Pe partea dreapta al telefonului gasim butonul de power care este putin mai lunguiet decat pe modelele anterioare.Tot pe partea dreapta mai gasim si slotul nano SIM. Pe partea stanga regasim butoanele de volum si cel de activare a modului silent. In partea de jos se afla difuzorul, care ofera sunet dolby souround cu un bass de iti vibreaza telefonul in mana. Si nu in ultimul rand mufa de incarcare si transfer de date prin conectorul Lightning.

Acum ca am teminat cu detaliile de design care poate v-au plictisit putin, trecem la lucruri mai interesante. Mai exact, pe partea din fata gasim, defapt, nu mai gasim, fiindca nu mai exista butonul fizic de deblocare cu ajutorul senzorului de amprenta Touch ID, ci deblocam prin noua functie Face ID, si anume: prin intermediul unui sistem de senzori care iti scaneaza fata in 30.000 de puncte invizibile cu ajutorul camerei TrueDepth, pentru a putea scana in profunzime si a realiza o harta precisa a fetei, astfel ca nu mai este nevoie de Touch ID. Doar privesti inspre telefon, iar el se va debloca printr-o glisare in sus cu degetul pe ecranul telefonului.

Acum ca am finalizat prezentarea exteriorului telefon iPhone X, haideti sa trecem si la interiorul lui.

Hardware

Telefonul este echipat cu chipsetul Apple A11 Bionic, care integreaza cel mai puternic procesor Hexa Core de 2.39 Ghz realizat de Apple vreodata (2 nuclee de mare putere Monsoon + 4 nuclee de mica putere Mistral, ce pot fi accesate individual) si un accelerator grafic mobil Apple GPU cu 3 nuclee.

recenzia telefonului apple iphone x 17

In aplicatia Antutu, iPhone X a realizat un scor de 219.186 puncte, rezultat benchmark care din cate am observat este mai slab decat cel al lui iPhone 8 PLUS.

iPhone X vine in 2 versiuni, in varianta de 64 gb testata astazi de noi si in varianta cu 256 gb beneficiand in ambele cazuri de 3 Gb memorie RAM. Pacat ca s-a renuntat la varianta de 128 Gb, deoarece avea spatiu suficient si ar fi fost mai ieftin ca varianta de 256 Gb.

Telefonul poate fi incarcat prin cablul Ligthning sau wireless, ceea ce reprezinta un avantaj, chiar daca functia de incarcare wireless este integrata in iPhone abia dupa mai multi ani de asteptare.

Software

recenzia telefonului apple iphone x 10

Sa trecem la capitolul software. Telefonul vine cu sistemul iOS, versiunea 11, insa o versiune plina de bug-uri cu care ne-am confruntat si noi pe parcursul testarii telefonului. Scoaterea butonului fizic cu Touch ID de pe noul iPhone necesita invatarea unor noi gesturi in sistemul iOS al celor de la Apple: de iesire din aplicatii, la inchiderea programelor din fundal, cat si gesturi de navigare prin aplicatiile deja deschise. Dupa 10 ani de obisnuinta cu un buton fizic Home, utilizatorii telefoanelor iPhone vor fi nevoiti sa invete noi miscari, noi gesturi pentru a putea utiliza telefonul. Sincer sa fiu am gasit noua experienta de utilizare / nou interfata grafica destul de ok, adaptandu-ma destul de rapid la noul mod de interactiune cu telefonul iPhone. Partea nasola e sus la bara de notificari, fiindca nu mai vezi procentajul / nivelul bateriei decat daca glisezi in jos din coltul ecranului, ca sa stii cata baterie mai ai. Probabil va rezolva Apple printr-un soft update. Si ar mai fi ‘Panoul de control’, care, la fel, se acceseaza destul de nasol. In sensul ca poate fi accesat numai printr-o glisare din coltul ecranului (sus). Daca glisezi in alta zona a ecranului nu vei avea acces la el, deoarece iOS 11 nu e setat sa poti glisa din orice parte a ecranului pentru a avea acces la panou.

In cazul in care simtiti nevoia unui buton Home, puteti activa unul virtual (pe ecran), pe care sa il amplasati in zona in care va doriti, iar el va functiona ca un buton de meniu – Acasa.

Camera

recenzia telefonului apple iphone x 18

Pe spate avem camera duala de 12 mega pixeli cu apertura f/1.8 de 28 mm, respectiv 12 mega pixeli cu apertura f/2.4 de 52 mm, care realizeaza fotografii superbe dupa cum vedeti si pe ecran in aceste cateva exemple comparative cu ale camerei telefonului iPhone 8 Plus …. si video 4k la  24/30 sau 60 cadre pe secunda, la fel, intr-o comparatie cu iphone 8 plus, ori full HD la 30/60/120/240 fps, realizand videoclipuri de calitate inclusiv in slowmotion. Camera duala dispune de stabilizare optica a imaginii pe ambii senzori, si vin cu efecte de fotografiere in lumina naturala, lumina studio, lumina contur , lumina scena,… acum posibil si pe camera secundara si efectul de lumina scena mono, care este asemanator cu cel anterior doar ca este alb negru, monocrom.

De data aceasta cei doi senzori ai camerei duale au fost pozitionati pe verticala fata de pozitionarea pe orizontala, asa cum erau pe modelele anterioare, iar intre senzori se afla pozitionat blitul in doua tonuri si microfonul de anulare a zgomotului de fundal.

Mai jos aveti o galerie foto si sample video, toate realizate cu camera duala a lui iPhone X.

Sus langa senzorii de scanare a fetei, se afla si camera frontala de 7 mp cu apertura f/2.2 de 32 mm, ce ofera imagini de calitate dupa cum vedeti in exemplele de pe ecran, cat si video full hd la 30 de cadre pe secunda si video HD la 240 fps-uri. Iar ultimul lucru, difuzorul stereo ce reda sunet surround.

Baterie

Fișier 0011Fișier 00111

Capacitatea bateriei telefonului este de 2.716 mah, si chiar daca pare mica, cu ajutorul procesorului sau mult mai econom, telefonul consuma mai putina energie, rezultand o autonomie de functionare mai indelungata, circa 21 de ore de convorbire si pana la 60 de ore de ascultat muzica continuu. iPhone X poate fi incarcat prin intermediul unui incarcator wireless cu standardul Qi sau prin cablul inclus in pachet, insa pentru incarcarea rapida va trebui sa achitionati un incarcator separat, deoarece cel inclus in cutie de Apple nu ofera incarcare rapida. Recomandarea noastra e sa achizitionati un incarcator original Apple cu o putere mai mare, cum e cel livrat impreuna cu modelul de 12″ Macbook sau versiunile mai scumpe de astfel de incarcatoare USB-C de 61W si/sau 87W, ori unul similar cu PowerPort+, de la Anker.

Concluzie

La final, din experienta noastra de testare a telefonului Apple iPhone X, ca o concluzie pozitiva putem spune ca, la cei 5,8 inch cat masoara ecranul in diagonala, telefonul sta foarte confortabil in palma, putand fi utilizat cu o singura mana. iPhone X beneficiaza de un aspect premium, dar aceasta nu mai e o noutate pentru nimeni, dispune de o camera care probabil este cea mai buna de pe un smartphone in 2017, vine cu un procesor foarte performant, capabil sa ruleze orice aplicatie sau joc, cat si programe de realitate augumentata.

Iar ca o concluzie negativa despre acest telefon la final, e ca atunci cand esti deja in pat, cel putin pentru mine personal, mi se pare deranjant sa trebuiasca sa ma ridic din pat ca sa pot debloca telefonul prin Face ID, cand ar fi fost mult mai la indemna deblocarea lui cu ajutorul unui senzor de amprente. Practic, din cauza renuntarii la butonul fizic HOME, suntem nevoiti sa realizam 3 miscari in loc de una pentru a debloca telefonul;… sa batem in ecran de 2 ori, apoi sa ne holbam la telefon iar dupa ce se deblocheaza „lacatelul”, sa mai dam un slide in sus pe ecran. E intr-adevar un lucru putin deranjant pentru utilizatorul de iPhone obisnuit de ani de zile cu un anume mod de deblocare a telefonului.

Un alt aspect negativ pe care l-am observat la partea software, e ca atunci cand vrei sa inchizi ferestrele (aplicatiile) din fundal, trebuie sa tii apasat lung ca sa le poti inchide pe rand, fata de simplul slide in sus cum era inainte.

Pretul telefonului e un alt aspect negativ, fiind putin cam piperat la peste 1.000 euro, pentru ceea ce ofera iPhone X. Insa aveti optiunea de a il cumpara in rate din retail, sau la abonament. Noi va recomandam oferta operatorului telecom Orange.

La final, in numele echipei Gadget Talk Romania, va urez un an nou fericit, sanatate si prosperitate!

29 Comments

  1. Un telefon super, dar și prețul pe măsură, totul îmi ace

  2. Este singurul telefon la care nu avem ce comenta este minunat atat ca aspect fizic adica carcasa, sticla foarte rezistenta dar si ca procesor, camera etc, fara comentarii unic spuneam mai sus de fite dar revin nu sunt fite cine isi permite acest model isi merita bani
    .Acum asteptam sa vedem ce bomba ne mai poate prezenta Apple pt ca acest model intrece totul.

  3. Este și va fi cel mai tare și mai bun telefon al momentului
    Merita banii și are un design unic și elegant

  4. Da are multe imbunatatiri doar ca nu oricine si-l permite, din nou ajungem la modestie si nu fite. Apple ramane cel mai puternic brand din zona tech, este cel mai reusit model al lor. Felicitari

  5. Îmi place la Nebunie acest IPhone X chiar își merita toți bani
    Pacat ca nu și-l permite oricine

  6. Chiar imi place telefonul si ramane unul dintre preferatul meu.

  7. E cel mai reusit model al celor de la Apple, cu toate ca are bretonul ala de toata lumea face misto de ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!