Romania printre primele tari din lume in care se vor testa viteze 5G mobile

testa viteze 5G mobile

Orange, Samsung Electronics și Cisco anunță un parteneriat ce presupune testarea tehnologiei 5G. Aceasta va începe în a doua jumătate a anului 2018, în mai multe zone urbane din România. Astfel, Orange devine primul operator care efectuează un test privind accesul clienților la rețeaua wireless 5G multi-vendor (FWA), în Europa.

Procesul de testare va fi configurat în România sub forma multi-vendor, pe o perioadă de o lună. Cele trei companii vor demonstra modul în care tehnologia 5G vine în completarea rețelelor de fibră optică existente, furnizând servicii de bandă largă de înaltă calitate și de mare viteză.

Suntem onorați să colaborăm cu Orange și Cisco în cadrul acestui test pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pieței și pentru a oferi utilizatorilor experiențe îmbunătățite. Tehnologia 5G FWA este o alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor care poate oferi conexiuni rapide cât mai multor utilizatori din Europa, mai ales în zonele în care rețelele de fibră optică nu sunt implementate”, a declarat GY Seo, Vicepreședinte și director al echipei Global Sales & Marketing, Networks Business, Samsung Electronics.

Una dintre cele mai cunoscute întrebuinţări ale tehnologiei 5G este legată de autoturismele autonome. Orange a fost ales de către UTAC CERAM, lider mondial în domeniul testării și certificării vehiculelor, inclusiv a autoturismelor autonome, ca partener de conectivitate 4G/5G. Orange va furniza acoperire de mare viteză 4G + pentru întreaga zonă Linas-Montlhéry (Ile-de-France). În plus, în colaborare cu Ericsson, Orange va implementa o infrastructură mobilă experimentală pentru a testa funcționalitățile 5G necesare pentru vehiculele autonome. Această rețea de testare este planificată să se lanseze în toamna anului 2018.

5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G. Performanța va crea noi utilizări pe toate planurile: soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală și capacitatea de a răspunde corespunzător la consumul tot mai mare de conținut multimedia. Cu echipamentul Ericsson dedicat tehnologiei 5G, Orange va lansa, în Franţa, primul test end-to-end la Lille și Douai între jumătatea anului 2018 și jumătatea anului 2019, de îndată ce Arcep (Autoritatea de reglementare pentru comunicații și posturi electronice) va acorda autorizațiile necesare.

“5G va revoluţiona cu adevărat modul în care vom interacţiona şi vom crea noi întrebuinţări. Această tehnologie va permite o viteză de până la 10 ori mai mare decât 4G, va permite acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă și va face posibilă crearea de noi servicii pe care acum începem să le proiectăm și să le testăm cu partenerii noștri. Acesta este începutul transformării care ne va afecta întreaga societate și ne va conduce spre o adevărată Generaţie 5G”, declară Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Director Executiv Inovaţie, Marketing şi Tehnologie la Orange.

Orange a ales fibra pentru a oferi bandă largă de mare viteză în casele clienţilor săi din Europa. În locuinţele care nu beneficiază de fibră, utilizarea 5G este luată în considerare drept o opțiune în zonele suburbane ale anumitor țări. Această soluție va fi disponibilă şi pentru companiile care vor putea accesa cu ușurință o soluție de rezervă în cazul în care vor exista probleme cu rețelele existente sau le vor putea utiliza pentru proiecte temporare. Pentru a evalua eficienţa acestei tehnologii și percepția clienților, Orange va efectua un test în condiții reale în România, în a doua jumătate a anului 2018, împreună cu partenerii Samsung și Cisco.

Orange anunță şi un parteneriat cu Nokia și Kathrein pentru proiectarea unei antene inteligente ce va gestiona conectivitatea 4G/5G. Acest tip de antenă, care este în prezent în stadiul de prototip, va fi suficient de compact pentru a fi instalat pe turnurile mobile existente.

8 Comentarii

 1. Andruseac Dănuț

  February 7, 2018 at 9:45 pm

  Ma bucura ca noi suntem printre primii! Asta arata din nou ca noi suntem buni la internetul de mare viteza! Sunt curios ce se va mai întâmpla în viitor! 😀✔️🙈

 2. Anda Stanciu

  February 7, 2018 at 9:53 pm

  Mă bucur ca suntem printre primii care testam acest internet…Sunt curioasa ce va fi pe viitor

 3. Popa Constantin

  February 7, 2018 at 10:04 pm

  Generația 5G adică un internet de 10 ori mai rapid decât precedentul. Tehnologia viitorului va evolua atât de mult încât nu va mai fi nevoie nici de cartelă telefonică, sau să umbli cu încărcătoare după tine și așa mai departe. Va fi totul mai simplu cu tehnologia in slujba omului, va fi dezvoltată și inteligența artificială.
  Dar oare e bine cum vezi în filmele SF cu mașini pe sus care te duc peste tot, cu 🤖 🤖 roboți în loc de oameni la muncă? Deja se pune accentul pe soluții electrice la autovehicule chiar și la programul Rabla prima de casare e dublă dacă te hotărăști să achiziționezi o mașină nouă hibridă.
  E necesar totuși un control și la noile tehnologii, la implementarea lor în societate de guvern și autoritățile competente. Vorba voastră gadget-talk.ro: ”tehnologia la control”!

 4. Delia VioletaSi Ionut

  February 7, 2018 at 10:24 pm

  Interesant debea astept sa vad ce o sa se intample pe viitor

 5. Daniel Ionut

  February 8, 2018 at 12:15 am

  Cu siguranta 5G este ceva revolutionar iar faptul ca Romania este printre primele tari care vor testa aceste nu poate decat sa ne bucure.Tehnologia avanseaza in fiecare moment asa ca suntem intr-un fel obligati sa tinem pasul.

 6. Aileni Marian

  February 8, 2018 at 11:17 am

  Foarte tare! Suntem și noi primii la ceva! Aștept cu nerăbdare sa vad ce și cum

 7. Badea Gabriela

  February 10, 2018 at 2:33 pm

  Trebuie sa ne mandrim cu acest lucru. Suntem printre tarile cu cel mai bun internet de mare viteza deja iar cu aceasta noutate va fi si mai bine.

 8. Cristy Cristian

  February 27, 2018 at 9:56 pm

  Foarte interesant este bine ca suntem primi care o sa testam 5G felicitari

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *