Laptopurile au fost inventate tocmai din nevoia oamenilor de a fi mai mobili, de a se putea rupe de scaunul de la biroul de lucru, sau de la cel de acasa, unde avem montat PC Desktop-ul.
Compacte si usoare pentru a putea fi carate cu noi oriunde mergem, dar in acelasi timp suficient de performante cat sa ne permita sa rulam diferite aplicatii si eventual jocuri, laptopurile raman printre cele mai bune solutii de productivitate, divertisment si gaming on-the-go (la drum).
Oricat de populare sunt la aceasta ora smartphone-urile si tabletele (gadgeturi mult mai portabile), acestea nu iti pot oferi experienta de utilizare si rapiditatea de executie pe care ti-o da un laptop atunci cand trebuie sa intocmesti un document, sa urmaresti sau sa prelucrezi continut video si chiar si in jocuri. Asta pentru ca laptopul iti permite sa tastezi mult mai repede pe o tastatura fizica si poti utiliza chiar si un mouse, fiind astfel mult mai eficient si mai rapid in executia sarcinilor.
Pe aceste considerente, in ghidul nostru de astazi, ne propune sa va oferim cateva sfaturi practice sau ponturi, prin intermediul carora sa alegeti laptopul sau laptopurile potrivite voua si membrilor familiei. Asta deoarece sunt destul de multe lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand planuiti achizitia unui laptop, printre care se numara bugetul (poate cel mai important aspect), dimensiunile si greautatea latopului (daca e prea mare, greu si gros, iti va ingreuna utilizarea, mai ales cand pleci la drum) si nu in ultimul rand caracteristicile (e important sa stiti cum sa alegeti hardware-ul potrivit activitatii voastre).
Inainte sa intram in detaliu legat de sfaturile si ponturile noastre pentru a putea alege modelul de laptop care sa se potriveasca profilului vostru de utilizator in activitatea zilnica, va propun, sa enumeram si sa detaliem criteriile de baza dupa care sa ne ghidam, pentru a face o alegere cat mai buna.
1) Primul criteriu este cel al dimensiunii laptopului indiferent ca vorbim de laptopuri ieftine sau modele scumpe trebuie sa alegem diagonala potrivita: de exemplu un laptop pentru copii nu ar trebui sa aiba un ecran mai mare de 10-12 inci; un laptop utilizat de un adult in scopuri business, la drum, e recomandat sa dispuna de un display cu diagonala intre 12.5 si 14 inci, fiind usor de manevrat; orice model peste 15 inci e recomandat numai celui care il va folosi de obicei acasa, in pat, si mai putin atunci cand pleaca la drum.
2) Al doilea criteriu ar fi autonomia bateriei. Alegeti un laptop care sa ofere macar 6-8 ore de utilizare, deoarece iti asigura un minim necesar, mai ales cand nu ai la discretie o sursa de curent.
3) Al treilea sfat e sa nu coborati sub un minim al specificatiilor tehnice, asta deoarece riscati sa va enervati atunci cand utilizati laptopul, deoarece s-ar putea sa ruleze cu lag in anumite aplicatii si jocuri. Insa de acest criteriu este foarte dificil sa tii cont cand bugetul nu-ti permite. Pentru un minim necesar incercati intotdeauna sa va orientati catre un model de laptop cu CPU Intel Core i5 (din pacate, pentru un model sub 2.500 lei va trebui sa sacrificati acest criteriu), rezolutie Full HD (daca bugetul va permite), minim 8GB memorie RAM, SSD in loc de HDD (la fel daca bugetul va permite), o placa video dedicata, nu integrata; si nu in ultimul rand platforma (sistemul de operare): Windows, Mac, Linux sau Chrome OS.
4) Variantele 2-in-1 va pot oferi un plus de utilitate si portabilitate, insa va va costa ceva banuti in plus. La fel daca veti alege un model cu ecran tactil.
5) Brandul nu conteaza prea mult. Marca conteaza numai atunci cand e vorba de suportul si garantia oferita de compania producatoare clientului.
6) E important sa tineti cont de tastatura si touch pad-ul laptopului ales: e important sa puteti tasta confortabil pe tastatura lui, iar touchpad-ul sa fie spatios si usor de clicait. Un sfat de care trebuie sa tineti cont, mai ales daca planuiti sa utilizati zilnic laptopul.
7) Intotdeauna bugetul va ramane punctul principal de la care porniti selectia unui laptop. Indiferent ca discutam de laptopuri ieftine sau de laptopuri scumpe, incercati sa cuprindeti cat mai multe din criteriile de mai sus, iar daca bugetul va permite sa tineti cont de cat mai multe sau chiar de toate sfaturile mentionate mai devreme, atunci veti putea beneficia de un laptop decent.
Pentru a nu scadea drastic performanta laptopului dar in acelasi timp sa nu cheltuim nici prea multi bani pe el, putem renunta la placa video dedicata pentru una integrata mai performanta, renuntati la rezolutia Full HD a display-ului, la 2 si pana la 4 GB memorie RAM si la SSD.
Mai puteti citi la recomandarea noastra:
Acum ca am incheiat cu sfaturile si sugestiile pe care sa le urmati atunci cand va hotarati sa cumparati un laptop, vom trece la propunerile noastre de laptopuri ieftine.
Acestea sunt recomandarile noastre pe zona de laptopuri ieftine, in incercarea de a va oferi cateva modele care sa nu sacrifice prea mult din experienta de utilizare. Din pacate, acestea sunt preturile in Romania, astfe ca intotdeauna cand discutam de gadgeturi care sa se incadreze intr-un buget limitat e destul de complicat sa gasesti ceva cat mai decent, fiindca intotdeauna vor aparea neajunsuri fie la display, procesor, la placa video, la memoria RAM sau la optiunea de stocare fisiere. Spre exemplu, pentru a bifa toate criteriile noastre de sus, prin care sa beneficiati de un laptop cu specificatii decente din toate punctele de vedere, ar insemna sa ajungeti sa cheltuiti peste 3.000 lei.
Oricare ar fi alegerea voastra, speram ca ghidul nostru sa va fie de folos pentru a gasi optiunea cea mai buna.
15 Comentarii