Vodafone cumpara UPC Romania, achizitionand compania mama Liberty Global

Vodafone cumpara UPC Romania

Grupul Vodafone Plc a anuntat astazi, 9 Mai, ca a incheiat un acord de preluare a companiei Liberty Global (care opereraza in tari precum Germania, Cehia, Ungaria si Romania).

Vodafone cumpara UPC Romania

Pretul achizitiei este de 18,4 miliarde de euro si include in pachet si operatorul de servicii de cablu TV si Internet UPC Romania. Practic, le va permite clientilor Vodafone Romania si UPC Romania sa aiba acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet in banda larga si TV, precum si la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzactia nu va include operatiunile UPC Romania de televiziune prin satelit, Focus Sat.

“Aceasta achizitie va duce la transformari semnificative si va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicatii, contribuind la cresterea competitiei pe piata din Romania. Tranzactia va aduce beneficii atat pentru clientii celor doua companii, cat si pentru economia romaneasca, deoarece noua companie va actiona ca un catalizator pentru inovatia in servicii si va oferi un context mai amplu pentru investitii in reteaua fixa. Vodafone si UPC Romania au in comun o abordare axata pe calitatea serviciilor si sunt complementare prin prisma segmentelor de clienti deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC Romania, utilizatori de broadband si de servicii TV”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania.

Astfel, Vodafone va detine una dintre cele mai mari infrastructuri de retea de noua generatie („next generation network”, NGN), din Europa, avand o acoperire NGN totala de 110 milioane de gospodarii si companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alti operatori.

Miza acestei investitii majore e bataia pe clientii care acceseaza internetul de pe mobil, telefonia fixa si abonatii de cablu TV si internet la punct fix din Europa, acum ca suntem pe cale sa trecem in era 5G, cand semnalul si viteza de transfer pe mobil va deveni mult mai buna.

Vodafone Romania va putea oferi clientilor sai nu doar servicii mobile, ci si servicii de cablu TV si internet la punct fix, prin intermediul UPC Romania, acum detinuta de grupul Vodafone. RCS&RDS, Orange si Telekom, ofera deja astfel de servicii TV (programe TV), Vodafone ramasese singurul operator telecom din piata locala, care nu detinea o astfel de oferta. UPC Romania opereaza a doua cea mai mare retea NGN din Romania, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodarii (41% din numarul total).

“Compania creata in urma achizitiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet in banda larga si de telefonie fixa, precum si servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane** de clienti mobili ai Vodafone Romania si pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC Romania („revenue generating unit”, RGU)***. Compania astfel creata va avea o cota totala de piata de 25% dupa veniturile totale.”

Desigur, ca mai ramane ca, Comisia Europeana sa aprobe aceasta achizitie a companiei Liberty Global. Vodafone anticipeaza ca incheierea tranzactiei va avea loc pana la jumatatea anului 2019.

9 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *