ReviewsStiriTELEFOANE

Recenzia telefonului Xiaomi Mi A1, cu Android One (smartphone review)

Recenzia telefonului Xiaomi MI A1

Recenzia telefonului Xiaomi Mi A1.

Xiaomi e de cativa ani incoace unul dintre producatorii importanti de gadgeturi, care a facut pasul catre castigarea „Ligii Campionilor” a producatorilor de telefoane mobile, oferind clientilor sai valoare la un pret mult mai accesibil comparativ cu ceea ce ofera concurenta din piata, in materie de smartphone. Ba chiar compania este supranumita Apple-ul Chinei.

Saptamana aceasta am testat smartphone-ul Xiaomi Mi A1 prin intermediul celor de la Gearbest, care ne-au pus la dispozitie gadgetul. Telefonul e un model realizat si lansat de Xiaomi in parteneriat cu Google sub umbrela proiectului Android One. Ceea ce inseamna ca aduce cu sine actualizari de software (firmware) si securitate (patch-uri vulnerabilitati) prin serverele Google, astfel ca posesorii de asemenea telefoane vor primi in urmatorii 2-3 ani de zile upgrade-uri de sistem aproape in acelasi timp cu cei care detin telefoane Google Pixel.

In minutele urmatoare, va vom povesti despre experienta noastra de utilizare cu telefonul Xiaomi Mi A1, un gadget de buget cel putin interesant, daca nu chiar unul dintre cele mai bune pe acest segment de piata.

Design / Afisaj

xiaomi mi a1 review android one 5

Telefonul este construit dintr-o singura bucata de aluminiu foarte atent rotunjita si finisata la margini, astfel ca aspectul sau ne aminteste de modele precum Oneplus 5T si de iPhone 7 Plus. Beneficiind de un design premium si o constructie solida, MI A1 are un pret de cel putin 2 sau 3 ori mai mic decat cel al celor doua telefoane mentionate mai inainte. Body-ul metalic e destul de inalt si de lat la cei 15.5 cm pe 7,6 cm, insa e suficient de subtire pentru a fi tinut confortabil in mana la numai 7.3 mm grosime. Practic, latimea lui e la limita confortului.

Butoanele fizice (volum si power) se pasa foarte bine. Simti cat de bine se apasa si nu fac zgomot atunci cand le apesi. In partea frontala jos se gasesc butoanele de meniu iluminate cu LED-uri, iar sus ear piece-ul si camera frontala. Pe partea laterala stanga se afla slotul pentru SIM (dual SIM, cu cel de al doilea slot hibrid, astfel ca puteti introduce un microSD card de pana la 128GB in locul unui al doilea nano SIM). Deasupra se afla microfonul pentru anularea zgomotului de fundal si portul infra rosu prin intermediul caruia puteti transforma telefon intr-o telecomanda universala. O caracteristica utila si binevenita! In partea de jos se afla portul USB-C, singurul difuzor stereo si mufa pentru jackul audio de 3.5mm. Carcasa metalica a telefonului nu e rezistenta la apa, insa acestea sunt micile compromisuri pe care producatorul le-a facut pentru a mentine pretul atat de atractiv. Pe spate se gaseste senzorul de amprente si camera duala despre care vom detalia ceva mai tarziu.

xiaomi mi a1 review android one 14

Ecranul telefonului este acoperit si protejat de un strat de sticla Gorilla Glass 3, iar afisaul este de tip IPS ce masoara 5.5″ in diagonala si beneficiaza de rezolutie full HD. Aspectul ecranului este 16:9 si ofera culori vibrante, o luminozitate buna si unghiuri de vizbilitate decente. Tineti cont ca e un panou LTPS nu AMOLED, si cu toate acestea sunt foarte multumit de modul cum reda imaginile si videoclipurile acest display.

Hardware / Performanta

Xiaomi a dotat smartphone-ul MI A1 cu procesorul Snapdragon 625, nu tocmai cel mai ideal model pentru un telefon accesibil ca pret, insa dispune de cel putin 3.5GB de RAM (4GB in cazul in care e varianta cu minim 64GB spatiu intern, asta deoarece exista si un model cu 32GB, cel testat de noi in ultimele doua saptamani). Chipsetul Snapdragon ofera acceleratorul grafic mobil Adreno 506, care ne va permite sa rulam orice joc din Google Play store, chiar daca nu cu detaliile grafice setate pe maxim.

Screenshot 20180520 220123Screenshot 20180520 214503

In testele benchmark telefonul a realizat un scor de 77.636 puncte in aplicatia Antutu, respectiv 860 puncte single-core si 4.251 puncte multi-core in aplicatia Geekbench 4.

Xiaomi Mi A1 este dotat cu conecvitate 4G LTE, cu Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 4.2, port infra rosu spuneam mai devreme, GPS si are chiar si Radio FM, insa nu dispune de NFC.

xiaomi mi a1 review android one 7

Sunetul este redat de un singur difuzor destul de zgomotos atunci cand este dat la maxim, ba chiar simti vibratiile emise de difuzor cand volumul este dat la maxim. Mentionez, ca pe perioada testelor am tinut volumul undeva la maxim 85% din potentialul sau pentru a nu deranja.

Software / Aplicatii

Fiind un telefon lansat sub proiectul Android One alaturi de Google, Xiaomi MI A1, va beneficia de actualizari de software ale sistemului in urmatroii 2-3 ani de zile la cea mai noua versiune de Android. Telefonul este livrat in cutie cu sistemul Android Nougat, insa e imediat upgradabil la Android 8.0 Oreo.

Screenshot 20180520 214852Screenshot 20180520 214748

Fiind un sistem curat (aproape stoc) experienta de utilizare este lina, cu foarte rare momente de lag (in testele noaste am experimentat probleme de lag atunci cand activam tastatura, uneori ramanea blocata cateva secunde), in rest, extrem de rar am avut probleme de lag cu acest smartphone.

Camera foto

xiaomi mi a1 review android one 6

Camera principala a telefonului Mi A1 este una duala, formata din doi senzori: unul de 12MP cu apertura f/2.2, respectiv altul tot de 12MP cu apertura f/2.6, astfel ca, camera este capabila sa realizeze portrete cu efectul bokeh. De asemenea, camera dispune de autofocus si zoom optic 2x si un blit LED in doua tonuri. Desi realizeaza fotografii destul de decente la o rezolutie mare, camera aceasta are momente cand nu reuseste sa focalizeze subiectul fotografiat. Mi s-a intamplat sa fac poza si apoi sa realizez ca a iesit usor defocalizata, desi utilizasem setarile auto ale aplicatiei Camera. Va recomand sa umblati la setarile ei. Sa tinem cont ca aceasta camera duala e capabila sa inregistreze video in format 4K la 30 de cadre pe secunda, ceea ce nu e rau deloc pentru un telefon al carui pret e sub 1.000 lei.

Camera frontala este echipata cu un senzor de 5MP, astfel ca nu scoate selfie-uri decat maxim decente. Probabil, este caracteristica dezamagitoare a acestui telefon.

Mai jos aveti o galerie foto realizata cu camera principala a telefonului, pentru a va putea forma o idee despre capabilitatile camerelor telefonului.

Baterie

Bateria nedetasabila de 3.080 mAh alaturi de sistemul Android 8.0 Oreo curat, ne permite sa scoatem cel putin o zi si jumatate de utilizare din acest smartphone. Sunt foarte multumit de performanta bateriei telefonului Mi A1. De la 0 la 100% bateria se incarca prin portul USB-C in mai putin de 60 de minute, astfel ca nu ai stres la acest capitol, fiindca poti obtine foarte rapid suficienta energie pentru a nu ramane in pana de telefon.

Concluzie

Beneficiind de un design placut si foarte solid (carcasa metalica), telefonul MI A1, exceleaza la capitolul software multumita includerii sale in proiectul Google Android One, care un sistem curat si actualizari de firmware dese si in timp util. In plus, telefonul performeaza foarte bine la capitolul autonomie de functionare, are o camera capabila sa filmeze video in format 4K si are si un pret foarte decent pentru ceea ce ofera telefonul. Xiaomi ramane unul din putinii producatori de pe glob care ofera calitate la un pret competitiv.

Achizitia lui poate fi facuta din magazinele de retail locale cu un adaos comercial, insa noi va recomandam sa-l cumparati de la partenerul nostru Gearbest.

7 Comments

  1. VoLTE respectiv VoWiFi de la Orange functioneaza pe acest telefon?

  2. La prima vedere pare un telefon bunicel la prețul lpe care il are .
    Îmi place camera de 12 Mp dar e un dezavantaj ca nu poate focaliza bine subiectul din imagine.Bateria are o autonomie buna și se încarcă relativ destul de repede .
    Mai mult ma atrage filmarea in format 4K 30 cadre pe secunda decât pozele făcute el.
    In concluzie este un telefon destul de accesibil , cu un preț acceptabil pentru ceea ce poate face.
    Multumim și Asteptam review-ul video pentru el

  3. Incepem cu pretul care este unul acceptabil, ca model nu este unul extraordinar dar intelesca este foarte rezistent ceea ce ii ofera un plus, camera frontala ii ofera un dezavantaj destul de mare. Citind toate caracteristicile si comparand preturile atat pt acest model cat si cele care sar la 2000 si ceva este ok si cred ca o persoana modesta ar fi super multumita datorita pretului.

  4. Sincer,nu știu cât de mult mă poate surprinde aceasta marca.

  5. Arata bine acest smartphone dar nu atat de mult incat sa ma impresioneze foarte tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!