ARM anunta revolutionarul nucleu Cortex-A76! Ce inseamna acest lucru pentru industria mobile si cea de laptopuri?

nucleu Cortex-A76

ARM este lider global al industriei producatoare de tehnologie dedicata microprocesoarelor pentru mobile, compania dezvoltand in fiecare an faimoasele nuclee Cortex-A utilizate de producatori precum Qualcomm, MediaTek, TSMC, Samsung sau Huawei la realizarea chipseturilor Snapdragon, MTXXX, Exynos, Kirin etc, care echipeaza smartphone-urile sau tabletele noastre.

ARM anunta revolutionarul nucleu Cortex-A76!

Saptamana aceasta ARM a anuntat ca a finalizat noul nucleu ARM Cortex-A76, care ofera putere mare de procesare si consum redus de energie pentru a putea fi implementat in viitoarele generatii de procesoare pentru laptopuri. La prima vedere nu pare nimic iesit din comun, insa acest nou nucleu ar putea revolutiona industria de laptopuri. De ce?

Ei bine, de cativa ani incoace producatorii de laptopuri si nu numai cauta solutii pentru a renunta la procesoarele actuale, acestea fiind de dimensiuni mari, consuma foarte multa energie, necesita placi video dedicate pentru performante inalte (mai ales in jocuri), si sunt dependente de coolere pentru a fi racite constant, plus ca fac un zgomoto iritant.

Cortex A76 CPU 1040

Acest nou nucleu pentru microprocesoarele mobile ar putea revolutiona industria actuala (de laptopuri in mod special), deoarece va permite producatorilor implementarea de procesoare Snapdragon, Kirin, Exynos, Mediatek s.a.m.d in viitoarele generatii de laptopuri, fara sa sacrifice performanta de procesare, cea grafica sau consumul de energie. Ba chiar va imbunatati toate aceste aspecte, plus ca acest tip de chipset mobile ar ocupa mult mai putin spatiu intr-un laptop, permitandu-le astfel producatorilor sa dezvolte modele mai compacte, mai subtiri, mai usoare, dar la fel de performante ca cele actuale si silentioase.

arm cortex a76 benchmark

Noul nucleu dezvoltat de ARM prin procedeul tehnologic 7nm, ar urma sa imbunatateasca performanta actualelor chipseturi mobile cu pana la 35% si creste eficienta consumului de energie cu pana la 40% comparativ cu nucleele Cortex-A75. In plus, volum de munca pe care il depun procesoarele atunci cand proceseaza in Machine Learning, s-ar fi imbunatati cu pana la de 4 ori utilizand noul nucleu Cortex-A76.

De asemenea, noul nucleu poate procesa la o frecventa minima de 3GHz si poate suporta configuratii multi-core multiple. Un exemplu de procesor cu nuclee multiple (octa-core) ar putea arata asa:

1 nucleu Cortex-A76 + 7 nuclee Cortex-A55  si/sau 2 nuclee Cortex-A76 + 6 nuclee Cortex-A55.

Fiind scalabil i se poate ajusta performanta si consumul de energie.

Building for premium experience 1040.png

Acum, imaginati-va laptopul vostru de gaming actual, ca ar fi echipat cu un procesor Snapdragon in locul unui CPU Intel Core, care nu necesita o placa video dedicata, nu necesita un cooler care produce zgomot, laptopul cantareste mult mai putin (deci mai usor de carat) si e si mult mai subtire, dar avand aceleasi performante grafice si de procesare si o autonomie de functionare cu cateva ore mai mare.

Suna foarte bine, nu? Ramane sa vedem cum se vor descurca urmatoarele generatii de laptopuri echipate cu microprocesoare dotate cu acest tip de nucleu Cortex-A76.

5 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată.