ARM anunta revolutionarul nucleu Cortex-A76! Ce inseamna acest lucru pentru industria mobile si cea de laptopuri?

nucleu Cortex-A76

ARM este lider global al industriei producatoare de tehnologie dedicata microprocesoarelor pentru mobile, compania dezvoltand in fiecare an faimoasele nuclee Cortex-A utilizate de producatori precum Qualcomm, MediaTek, TSMC, Samsung sau Huawei la realizarea chipseturilor Snapdragon, MTXXX, Exynos, Kirin etc, care echipeaza smartphone-urile sau tabletele noastre.

ARM anunta revolutionarul nucleu Cortex-A76!

Saptamana aceasta ARM a anuntat ca a finalizat noul nucleu ARM Cortex-A76, care ofera putere mare de procesare si consum redus de energie pentru a putea fi implementat in viitoarele generatii de procesoare pentru laptopuri. La prima vedere nu pare nimic iesit din comun, insa acest nou nucleu ar putea revolutiona industria de laptopuri. De ce?

Ei bine, de cativa ani incoace producatorii de laptopuri si nu numai cauta solutii pentru a renunta la procesoarele actuale, acestea fiind de dimensiuni mari, consuma foarte multa energie, necesita placi video dedicate pentru performante inalte (mai ales in jocuri), si sunt dependente de coolere pentru a fi racite constant, plus ca fac un zgomoto iritant.

Acest nou nucleu pentru microprocesoarele mobile ar putea revolutiona industria actuala (de laptopuri in mod special), deoarece va permite producatorilor implementarea de procesoare Snapdragon, Kirin, Exynos, Mediatek s.a.m.d in viitoarele generatii de laptopuri, fara sa sacrifice performanta de procesare, cea grafica sau consumul de energie. Ba chiar va imbunatati toate aceste aspecte, plus ca acest tip de chipset mobile ar ocupa mult mai putin spatiu intr-un laptop, permitandu-le astfel producatorilor sa dezvolte modele mai compacte, mai subtiri, mai usoare, dar la fel de performante ca cele actuale si silentioase.

Noul nucleu dezvoltat de ARM prin procedeul tehnologic 7nm, ar urma sa imbunatateasca performanta actualelor chipseturi mobile cu pana la 35% si creste eficienta consumului de energie cu pana la 40% comparativ cu nucleele Cortex-A75. In plus, volum de munca pe care il depun procesoarele atunci cand proceseaza in Machine Learning, s-ar fi imbunatati cu pana la de 4 ori utilizand noul nucleu Cortex-A76.

De asemenea, noul nucleu poate procesa la o frecventa minima de 3GHz si poate suporta configuratii multi-core multiple. Un exemplu de procesor cu nuclee multiple (octa-core) ar putea arata asa:

1 nucleu Cortex-A76 + 7 nuclee Cortex-A55  si/sau 2 nuclee Cortex-A76 + 6 nuclee Cortex-A55.

Fiind scalabil i se poate ajusta performanta si consumul de energie.

Acum, imaginati-va laptopul vostru de gaming actual, ca ar fi echipat cu un procesor Snapdragon in locul unui CPU Intel Core, care nu necesita o placa video dedicata, nu necesita un cooler care produce zgomot, laptopul cantareste mult mai putin (deci mai usor de carat) si e si mult mai subtire, dar avand aceleasi performante grafice si de procesare si o autonomie de functionare cu cateva ore mai mare.

Suna foarte bine, nu? Ramane sa vedem cum se vor descurca urmatoarele generatii de laptopuri echipate cu microprocesoare dotate cu acest tip de nucleu Cortex-A76.

5 Comentarii

 1. Deaconu daniela

  June 1, 2018 at 1:23 pm

  Interesant acest nucleu Cortex A76 va fi de mare plus pentru toate laptopurile ce il dețin.
  Îmi place ca acest nucleu aduce in plus o autonomie mai mare cu câteva ore dar și reducerea consumului de energie cu 40% e o un mare atu pentru acest nucleu.

 2. Ureche Palagica

  June 1, 2018 at 2:00 pm

  Suna foarte interesant acest Nucleu Cortex A76 este un adevarat miracol pt producatori de laptopuri si telefoane dar cel mai bine suna consum redus de energie cu 40%, ceea ce inseamna ca va fi o economie de curent. Sunt sigura ca va fi un adevarat succes lansarea lui si datorita faptului ca ofera o anatomie mai mare de functionare cu cateva ore.

 3. Baldea Gabriela

  June 1, 2018 at 2:01 pm

  Bună veste,îmi place ca reduce consumul de energie

 4. Popa Oana-Gabriela

  June 1, 2018 at 2:02 pm

  Chiar sunt tare bine acest nucleu Cortex. Abia aștept sa apară, sigur va fi bine primit de către cumpărători.

 5. Baldea Ioan

  June 4, 2018 at 8:32 am

  O veste buna si mult asteptataiasteptataimi place nucleul Cortex pt.reducerea consumului de energie.

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *