Platforma A Fost Odata, ofera gratuit povestile copilariei inclusiv in limbaj mimico-gestual

Platforma A Fost Odata

Organizatia non-profit Bigger Picture a lansat de Ziua Copiilor (1 iunie) prima platforma online gratuita cu povesti in limbaj mimico-gestual din Romania.

Platforma A Fost Odata – Primul proiect online din Romania care ofera acces gratuit la povesti in limbaj mimico-gestual

Proiectul www.afostodata.net aduce povestile intr-un format adaptat zilelor noastre, de care se vor bucura atat copiii care se cuibaresc seara in bratele parintilor așteptand sa li se spuna o poveste, cat si copiii cu deficiențe de auz care isi doresc la fel de mult sa incalece pe o sa in cautarea aventurilor imaginare.

Platforma ‘A Fost Odata’ ofera continut premium gratuit ce poate fi descarcat si accesat de pe PC, laptop, smartphone sau tableta indiferent ca te afli la tara, in parc, in masina, in avion etc. Ne dorim foarte mult sa ajungem si la copiii romani din afara tarii, pentru ca vrem sa se bucure si ei de povestile copilariei in limba romana si de eroii preferati.

a fost odata platforma povesti online 1

Noutatea pe care platforma A Fost Odata o aduce consta in traducerea mimico-gestuala a povestilor, care se adreseaza celor peste 23.000 dec persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trim IV 2017). Talentata Claudia Lungu (foto mai sus) este cea care da viata povestilor prin limbajul semnelor, ea insasi avand dizabilitate auditiva. In Romania sunt numai 136 de interpreti de limbaj mimico-gestual si 13 scoli speciale in care invata copii din toata tara. In cursul saptamanii, acestia dorm la internate, departe de familiile lor. Ne-am gandit si la asta cand am inregistrat acest povesti, ca poate, vom reusi sa le mai alinam dorul de casa, macar in minutele de dinainte de culcare, cand se vor urca pe-o sa alaturi de eroii lor preferati.

„Este minunată această platformă – poate schimba percepții eronate, prejudecăți, stereotipuri”, a spus Lena Lazăr Dermengiu, interpret mimico-gestual care lucrează de ani buni cu copii deficienți de auz.

Copiii cu dizabilitati auditive nu pot auzi povestile citite de parinti sau ce spun personajele din desenele animate. Ei trebuie sa invete mai intai limbajul semnelor, proces care este de durata, atat pentru ei, cat si pentru parintii auzitori.

Pe noua platforma cu povesti parintii, profesorii si toti iubitorii de basme pot gasi prima serie de 5 povesti ilustrate special, realizate atat in varianta audio, cat si video traduse in limbaj mimico-gestual romanesc. Selectia textelor este intentionat realizata astfel incat copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani sa se identifice cu personajele dragi si sa empatizeze cu intamplarile prin care acestea trec. De asemenea, textele au fost alese atat din literatura romana, cat si din cea universala, dar au fost adaptate dorintelor si nevoilor copiilor din ziua de astazi care sunt orientati tot mai mult catre tehnologie, rapiditate, interactivitate si metode alternative de invatare. Astfel, limbajul arhaic a fost inlocuit cu unul contemporan, pastrand totusi farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creanga, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andresen.

www.afostodata.net este creata de echipa asociatiei non-profit Bigger Picture, compusa din parinti iubitori de literatura si cativa prieteni cu chef de joaca. Andreea Margineanu are o voce superba, Andra Carbunaru este absolventa de Litere si are in spate o experienta puternica in edituri si agentii, Luise Vuiu vine din British Council cu o experienta bogata in marketing si proiecte, Cristian Paunescu este absolvent de Arte si grafician la o gramada de filme de animatie, Dan, Mariuca, Mihai si Adi sunt oameni de televiziune cu multa experienta.

Cei ce doresc sa sprijine acest proiect frumos, o pot face prin formularul de contact, sau accesand pagina de Facebook a platformei A Fost Odata, trimitand un mesaj privat.

12 Comentarii

          Comenteaza

          Adresa ta de email nu va fi publicată.