Platforma A Fost Odata, ofera gratuit povestile copilariei inclusiv in limbaj mimico-gestual

Platforma A Fost Odata

Organizatia non-profit Bigger Picture a lansat de Ziua Copiilor (1 iunie) prima platforma online gratuita cu povesti in limbaj mimico-gestual din Romania.

Platforma A Fost Odata – Primul proiect online din Romania care ofera acces gratuit la povesti in limbaj mimico-gestual

Proiectul www.afostodata.net aduce povestile intr-un format adaptat zilelor noastre, de care se vor bucura atat copiii care se cuibaresc seara in bratele parintilor așteptand sa li se spuna o poveste, cat si copiii cu deficiențe de auz care isi doresc la fel de mult sa incalece pe o sa in cautarea aventurilor imaginare.

Platforma ‘A Fost Odata’ ofera continut premium gratuit ce poate fi descarcat si accesat de pe PC, laptop, smartphone sau tableta indiferent ca te afli la tara, in parc, in masina, in avion etc. Ne dorim foarte mult sa ajungem si la copiii romani din afara tarii, pentru ca vrem sa se bucure si ei de povestile copilariei in limba romana si de eroii preferati.

Noutatea pe care platforma A Fost Odata o aduce consta in traducerea mimico-gestuala a povestilor, care se adreseaza celor peste 23.000 dec persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trim IV 2017). Talentata Claudia Lungu (foto mai sus) este cea care da viata povestilor prin limbajul semnelor, ea insasi avand dizabilitate auditiva. In Romania sunt numai 136 de interpreti de limbaj mimico-gestual si 13 scoli speciale in care invata copii din toata tara. In cursul saptamanii, acestia dorm la internate, departe de familiile lor. Ne-am gandit si la asta cand am inregistrat acest povesti, ca poate, vom reusi sa le mai alinam dorul de casa, macar in minutele de dinainte de culcare, cand se vor urca pe-o sa alaturi de eroii lor preferati.

„Este minunată această platformă – poate schimba percepții eronate, prejudecăți, stereotipuri”, a spus Lena Lazăr Dermengiu, interpret mimico-gestual care lucrează de ani buni cu copii deficienți de auz.

Copiii cu dizabilitati auditive nu pot auzi povestile citite de parinti sau ce spun personajele din desenele animate. Ei trebuie sa invete mai intai limbajul semnelor, proces care este de durata, atat pentru ei, cat si pentru parintii auzitori.

Pe noua platforma cu povesti parintii, profesorii si toti iubitorii de basme pot gasi prima serie de 5 povesti ilustrate special, realizate atat in varianta audio, cat si video traduse in limbaj mimico-gestual romanesc. Selectia textelor este intentionat realizata astfel incat copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani sa se identifice cu personajele dragi si sa empatizeze cu intamplarile prin care acestea trec. De asemenea, textele au fost alese atat din literatura romana, cat si din cea universala, dar au fost adaptate dorintelor si nevoilor copiilor din ziua de astazi care sunt orientati tot mai mult catre tehnologie, rapiditate, interactivitate si metode alternative de invatare. Astfel, limbajul arhaic a fost inlocuit cu unul contemporan, pastrand totusi farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creanga, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andresen.

www.afostodata.net este creata de echipa asociatiei non-profit Bigger Picture, compusa din parinti iubitori de literatura si cativa prieteni cu chef de joaca. Andreea Margineanu are o voce superba, Andra Carbunaru este absolventa de Litere si are in spate o experienta puternica in edituri si agentii, Luise Vuiu vine din British Council cu o experienta bogata in marketing si proiecte, Cristian Paunescu este absolvent de Arte si grafician la o gramada de filme de animatie, Dan, Mariuca, Mihai si Adi sunt oameni de televiziune cu multa experienta.

Cei ce doresc sa sprijine acest proiect frumos, o pot face prin formularul de contact, sau accesand pagina de Facebook a platformei A Fost Odata, trimitand un mesaj privat.

12 Comentarii

 1. Popa Oana-Gabriela

  03/06/2018 at 14:21

  Este pentru prima data când aud de aceasta platforma care ajuta copiii cu probleme dar datorită dvs astăzi am aflat de ea. Este un mare prilej de bucurie pentru ei si chiar trebuie sustinuti in numar cat mai mare.

  • Andra Carbunaru

   03/06/2018 at 22:41

   Va multumim din toata inima!

 2. Larysa Sima

  03/06/2018 at 14:26

  Nu știam,dar mă bucur că există această platformă.cred că ar trebui sa ii susținem cat mai mult.au nevoie.

  • Andra Carbunaru

   03/06/2018 at 22:41

   Asa este! Va multumim mult!

 3. Baldea Gabriela

  03/06/2018 at 15:34

  Foarte buna inițiativa,bine ca să gândit și la cei cu nevoi mai speciale, o inițiativa ce merita susținută,

 4. Ureche Palagica

  03/06/2018 at 19:43

  O veste buna si un gest super umanitar mereu trebuie sa ne gandim si la aproapele nostru dar mai ales la cei cu probleme sa le creem o viata mai buna si sa ii facem macar pt cateva clipe sa uite de problemele lor. Felicitari celor ce sau gandit la acest proiect si bine ar fi ca tehnologia sa se tot imbunatateasca si pt alte persoane cu probleme. Sa ii sustinem atat material cat si financiar sa nu uitam sa ajutam si sa daruim. Dar din dar se face rai.

  • Andra Carbunaru

   03/06/2018 at 22:42

   super multumiri pentru incurajari!

   • Ureche Palagica

    04/06/2018 at 14:05

    Doamne ajuta la cat mai mult succes si la cat mai multe proiecte.

 5. Deaconu daniela

  03/06/2018 at 19:46

  Un super proiect și o inițiativa ce merita promovată și susținută.
  Felicitari celor ce au inițiat acest proiect va fi o mare bucurie pentru toți copii cu dizabilități auditive ,așa se v-or bucura și ei in continuare de poveștile și basmele copilariei.
  Aveți toată susținerea noastra

  • Andra Carbunaru

   03/06/2018 at 22:42

   Oaaaau, ce mesaj frumos! Va multumim mult!

 6. Baldea Ioan

  04/06/2018 at 08:27

  Nu am stiut de aceasta platforma care ajuta copiii cu probleme. Este un prilej de mare bucurie pentru ei si chiar ar trebui sa ii susținem , ma bucur

 7. Anda Stanciu

  04/06/2018 at 21:02

  Nu știam de aceasta inițiativa. …Este binevenita

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *