Compania Google amendata cu o suma record de Comisia Europeana

Anul trecut Google primea o amenda usturatoarea in valoare de 2.4 miliarde de euro din partea Consiliului Concurentei al Uniunii Europene pe motive ca motorul sau de cautare ar fi afisat neloial serviciile magazinelor concurentei.

Saptamana aceasta, Miercuri, 18 iulie, aceeasi comisie a amendat din nou Alphabet Inc (compania care detine Google Inc), insa de aceasta data cu o suma dubla fata de cea de anul trecut si in valoare totala de 5 miliarde de dolari (aproximativ 4.3 miliarde de euro), compania fiind acuzata ca s-ar folosi de sistemul sau de operare mobil — Android, pentru a bloca rivalii din piata, o amenda pe care Google urmeaza sa o conteste, spunand prin vocea sefului sau Sundar Pinchai, ca este una nejustificata in conditiile in care:

Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine, pentru toată lumea. Un ecosistem dinamic, inovaţie rapidă şi preţuri mai mici sunt caracteristici fundamentale ale unei concurenţe solide. Vom contesta decizia Comisiei.

Practic, Consiliul Concurentei al Uniunii Europene acuza Google ca marele gigant de cautare pe internet obliga companiile sa comercializeze telefoane si alte gadgeturi cu aplicatiile si serviciile sale gata preinstalate.

Decizia consiliului e cu atat mai ciudata cu cat milioane de utilizatori se plang de ani buni de zile de faptul ca operatorii telecom si o parte dintre producatorii de gadgeturi cu sistemul Android, isi obliga clientii sa utilizeze aceste produse cu aplicatii bloatware (aplicatii considerate inutile) ce sunt gata preinstalate si pe care nu le pot dezinstala, acestia neavand acces de Administrator pentru a le putea sterge de pe partitia pe care este instalat sistemul de operare mobil, si pare a fi o decizie ce vine ca un fel de raspuns la deciziile luat de SUA (admnistratia Donald Trump) impotriva tarilor membre UE.

Compania Google este astfel somata ca in termen de 90 de zile sa se conformeze regulilor UE, altfel poate risca o amenda si mai mare.

Aceasta masura a UE corborata cu amenda primita de Google, ar putea duce la decizia ca sistemul de opeare mobil Android sa nu mai fie gratuit. Android a ajuns sa fie cel mai raspandit sistem de operare la nivel global tocmai datorita faptului ca este o un sistem Open Source.

Jean-Claude Juncker urmeaza sa se intalneasca miercurea viitoare cu D. Trump la Washington, pentru noi negocieri vizand parteneriatele comerciale pe care SUA le are cu tarile UE.

6 Comentarii

 1. Popa Oana-Gabriela

  July 20, 2018 at 7:25 pm

  Nu stiam ca au primit o amenda si anul trecut iar asta de acum este wow. Nu stiu ce sa spun…cred ca meritau.

 2. Deaconu daniela

  July 21, 2018 at 1:21 pm

  Ma gândeam ca Google nu umbla cu “cioara vopsita “dar uite ca se întâmpla și la case mari ,ce sa zic,merita amenda

 3. Anda Stanciu

  July 21, 2018 at 2:32 pm

  Dacă au primit amenda înseamnă ca au meritat_o

 4. Ureche Palagica

  July 22, 2018 at 9:00 am

  Dacă au primit amenda înseamnă că au meritat. Sa fie corecți sa nu însele și atunci nu vor mai primi.

 5. Baldea Ioan

  July 22, 2018 at 9:06 pm

  Ma gândeam ca sunt serioși, au meritat din plin amenda

 6. Baldea Gabriela

  July 22, 2018 at 10:03 pm

  Wow chiar nu ma gândeam ca sunt neseriosi

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *