Cum aleg cele mai bune becuri LED? [Ghid de iluminare al casei]

becuri LED

In secolul 21 avem posibilitatea de a alege una din multiplele solutii de iluminare cu becuri, insa majoritatea oamenilor inca sunt obisnuiti sa utilizeze becuri incandescente cu toate ca, in 2012, acest tip de iluminare a fost declarat ineficient din punct de vedere al consumului de catre Uniunea Europeana.

Ghidul de astazi este menit sa familiarizeze oamenii cu tehnologia de iluminare pe baza de becuri LED, care este mult mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie, becurile au o durata de functionare mai indelungata fata de restul solutiilor de iluminare disponibile si au si un pret atractiv. Practic, pe termen lung economisiti mult mai multi bani utilizand becuri LED, acestea fiind mult mai eficiente.

Ce este un bec LED?

Este acel tip de bec pe baza de diode emitatoare de lumina a carui durata de functionare este 10 si pana la 20 sau chiar 25 ori mai mare (intre 10.000 si pana la 25.000 de ore) fata de cea a unui bec incandescent care se arde inainte de maxim 1.000 ore. In plus, are aplicabilitate in foarte multe domenii, dar poate cel mai important aspect al becului LED este acela ca te ajuta sa economisesti bani la factura de curent pe termen lung, emitand totodata cu aceeasi intesitate de iluminare ca si becurile incandescente, insa necesitand un consum mult mai mic de watts.

Inainte sa intram in detalii tehnice despre becurile LED versus restul becurilor disponibile in comert, dorim sa va atragem atentia asupra unui aspect foarte important, cel al intensitatii luminii becurilor LED, deoarece atunci cand alegem un bec LED nu ne mai orientam dupa numarul total de Watts pe care ii consuma asa cum o faceam cu becurile incadescente, ci ne orientam dupa numarul total de Lumeni.

Cum facem acest lucru? Simplu, va puteti folosi de urmatorul tabel pentru a face conversia:

  • Doriti sa inlocuiti un bec incadescent din casa cu puterea de 40 de watts? Atunci trebuie sa alegeti becuri LED cu intensitatea de iluminare de cel putin 450 Lumeni.
  • Doriti sa inlocuiti un bec incadescent din casa cu puterea de 60 de watts? Alegeti becuri LED cu intensitatea de iluminare de cel putin 800 Lumeni.
  • Doriti sa inlocuiti un bec incadescent din casa cu puterea de 75 de watts? Aveti nevoie de becuri LED cu intensitatea de iluminare de cel putin 100 de Lumeni.
  • Doriti sa inlocuiti un bec incadescent din casa cu puterea de 100 de watts? Atunci alegeti becuri LED cu intensitatea de iluminare de cel putin 600 Lumeni.

Cum stiu ca becul meu e mai eficient ca restul becurilor?

Foarte simplu! Un bec practic transforma electricitatea in lumina, astfel ca, cu cat dispune de mai multi lumeni per watt, cu atat becul este mai eficient din punct de vedere al consumului.

Temperatura culorii becurilor LED

Un alt aspect important este cel al temperaturii luminii emise de aceste becuri LED (masurata in grade Kelvin). Acest aspect este important din mai multe motive, dar in primul rand pentru faptul ca becurile LED si cele CFL au fost pana nu de mult deranjante, deoarece emiteau numai lumina alba (6400°K partea superioara a spectrului) sau cel mult neutral (4000°K) comparativ cu becurile incandescente (partea inferioara a spectrului) cu care suntem obisnuiti de mai bine de 100 de ani si a caror temperatura a culorii este calda (2700°K galbena). Producatorii de becuri LED s-au conformat cu feedback-ul clientilor, au ascultat cererile oamenilor, astfel ca noile generatii de becuri LED sunt disponibile si in culoare calda. In plus, unele dintre ele sunt dimmabile (intensitatea luminii poate fi reglata), insa pentru acest lucru veti avea nevoie de un intrerupator reglabil ori de becuri LED smart, acele becuri care permit controlul si reglarea lor de la distanta, cu ajutorul unei aplicatii disponibile pe telefonul mobil.

Care e diferenta reala dintre becurile LED si restul becurilor (halogen, fluorescente CFL, incandescente, etc)?

Sunt trei mari diferente intre becurile LED si restul becurilor. In primul rand consumul foarte redus de energie, in al doilea rand durata de viata a unui astfel de bec LED comparativ cu restul becurilor si nu in ultimul rand banii cheltuiti pe aceasta tehnologie. Spre exemplu, un singur bec LED ar putea sa va tina undeva intre sase luni si un an sau chiar mai mult. In acelasi interval de timp veti fi nevoiti sa cumparati mai multe becuri incadescente, fluorescente (CFL) sau de tip halogen, pe care veti cheltui mai multi bani, nu doar pe becurile in sine, ci si pe consumul lor in tot acest timp.

Ce tip de soclu sa aiba becul LED ales?

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam becuri LED este cel al tipului de soclu. Standardul si cel mai utilizat in casa este becul cu soclu E27. Mai toate tipurile de lampi, lustre, veioze, candelabre dispun de acest tip de soclu E27. Desigur ca sunt si cele mai mici cu soclu E14 sau becurile cu diferite alte tipuri de socluri: cum ar fi cel baioneta B22, B15 (mai mici). Apoi sunt spoturile LED, cu soclul cel mai popular fiind GU10 si MR16, dar mai sunt disponibile si spoturi cu soclu G9 si G4.

Ce tip de balon sa aleg pentru becurile LED?

Aici depinde de preferintele, de gustul fiecaruia. Spre exemplu, in 2018, sunt foarte la moda becurile led cu filament si balon transparent. Designerii interiori le folosesc foarte des si nu iau in considerare numai calitatea iluminarii spatiului pe care il decoreaza, ci si aspectul si forma becurilor. Dar daca va doriti becuri LED pentru lampile, lustrele, candelabrele pe care le aveti deja montate in casa, atunci aspectul becurilor nu e atat de important. Ele pot avea balonul din sticla vopsit in locul unui balon transparent, fiindca nu conteaza acest aspect atat timp cat becul e ascuns in abajurul acestora.

Cam acestea sunt criteriile dupa care sa va ghidati atunci cand va hotarati sa treceti la iluminarea casei / apartamentului cu becuri LED.

Acum ca am devenit impreuna experti in alegerea becurilor LED pentru casa cu ajutorul acestui ghid, avem si o recomandare. Acest articol nu ar fi fost posibil fara partenerul Vitacom, cel care ne-a pus la dispozitie becurile LED din gama Well (gama proprie). Pe langa acestea, pe magazinul online al companiei gasiti o gama variata de becuri, iar daca locuiti intr-unul din orasele in care Vitacom are deschise magazine, puteti discuta direct cu reprezentantii sai. Spre exemplu, timisorenii pot merge in magazinul situat pe strada Lucian Blaga, nr 1 / 23 (intrare din str. Dimitrie Cantemir), unde gasiti mare parte din produsele afisate pe site-ul companiei.

10 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *