Franta interzice utilizarea smartphone-ului in scoli

Franta interzice utilizarea smartphone

Franta a fost intotdeauna un reper cultural pentru restul natiunilor de pe glob. In 2010, cand smartphone-ul abia intrase de vreo 2 ani de zile in piata, francezii au introdus imediat o lege care sa interzica utilizarea lui in anumite locatii si imprejurari. Asta pentru ca francezii au realizat inca de la inceput riscul la care oamenii, si in principal copiii se expun atunci cand utilizeaza telefonul mobil in exces.

Franta interzice utilizarea smartphone-ului in scoli

Franta este una din putinele tari care a constientizat inca de acum 10 ani nivelul de dependenta pe care il creaza telefonul mobil. Astfel ca pe cat de util si de important este smartphone-ul in viata de zi cu zi a oamenilor, pe atat de nociv poate fi pentru cei mai tineri, daca acestia sunt expusi la anumite tipuri de continut, continut ce poate fi accesat foarte usor online de pe smartphone de catre acestia. Smartphone-ul este vazut in acest moment ca principala distractie a tinerilor. In unele tari, precum Franta, smartphone-ul este considerat o unealta ce deconecteaza elevii de la realitate, un risc pentru societate, astfel ca nu ne mira noua lege adoptata de francezi saptamana aceasta, lege care le interzice elevilor sa mai utilizeze smartphone-ul la scoala. Legea e atat de dura incat nu le permite acestora utilizarea telefonului mobil nici macar in pauzele dintre orele de clasa.

Adevarul e ca, in anumite conditii, smartphone-ul poate fi o unealta educationala sau o unealta distructiva pentru cei mai vulnerabili. Un studiu efectuat recent in Franta pe un grup de tineri cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, releva faptul ca 90% dintre ei detin si utilizeaza zi de zi un smartphone, obiect ce face sa le scada nivelul de concentrare atunci cand sunt in salile de clasa. Un alt studiu arata ca un utilizator de smartphone ia telefonul in mana (ii aprinde ecranul) pentru a-si verifica notificarile primite de cel putin 80 de ori pe zi.

Prin noua lege, Franta vrea sa combata aceasta dependenta, deconectare a tinerilor de la realitatea cotidiana. Unii specialisti pe probleme psihologice sustin ca telefonul mobil poate cauza probleme de concentrare pe termen lung, sau poate duce la obiceiuri nesanatoase, cum ar fi privirea la ecranul telefonului mare parte din zi.

O astfel de lege desi benefica pentru societate, este extrem de nepopulara in randul tinerilor atrasi de Facebook, Instagram sau YouTube.

Credeti ca o astfel de lege ar trebui introdusa sub o forma sau alta si in Romania?

5 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *