Doua tehnologii de care drumurile din Romania au mare nevoie (printre altele)

tehnologii

Ce pot avea (sau au) in comun tehnologia IoT (obiecte conectate), dronele si orasele in care traim? Drumurile pe care ne deplasam, si in mod special soselele noastre cele de toate zilele pe care circulam.

Tehnologia e aici pentru a ne simplifica viata, si-n unele cazuri pentru a proteja viata oamenilor.

Articolul de astazi e despre o tehnologie noua, insa una familiara, cu ajutorul careia intr-un viitor nu foarte indepartat vom putea face doua lucruri: vom putea repara drumurile pe care ne deplasam cu ajutorul dronelor si-apoi transforma in drumuri smart (inteligente) indiferent ca vorbim de trotuare pentru pietoni sau de sosele pentru masini, motociclete, biciclete etc. Practic, cu aceste noi tehnologii orasele in care locuim vor fi mai inteligente, vor fi adevarate smart city-uri.

Universitatea din Leeds ne propune un mod inedit de a repara drumurile in urmatorii 10-20 de ani, cu ajutorul dronelor ce vor fi echipate cu imprimante 3D. Aceste drone autonome vor fi capabile sa se deplaseze in teren, sa identifice portiunile de drum ce necesita reparatii, sa blocheze acele portiuni, ca apoi sa le repare totul fara interventia omului. La prima vedere pare SF, insa drone echipate cu imprimate 3D, care la randul lor vor fi echipate cu materiale necesare la repararea gropilor din asfalt pot aparea in foarte scurt timp (urmatorii 2-5 ani), speram si in Romania.

Un alt tip de tehnologie este cea intitulata Smart Crossing (trecere inteligenta), tehnologie testata recent in Londra, Marea Britanie. Aceasta noua tehnologie are la baza un sistem IoT (obiecte interconectate) format dintr-o serie de camere de supraveghere menite sa detecteze miscarile in trafic (atat a pietonilor de pe trotuar, cat si a vehiculelor de pe drumuri) intr-un mod inteligent si cu ajutorul unor senzori de miscare. Iar prin intermediul LED-urilor, pietonii si soferii sa poata fi avertizati luminos pentru a preveni intr-o mai mica sau mai mare proportie accidentele (in speciale cele cu pierderi de vieti omenesti). Acest tip de tehnologie s-ar putea dovedi foarte utila atat la prevenire, cat si la fluidizarea traficului infernal din marile metropople de pe glob.

9 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *