Gadgetul LuniiReviewsSmartphonesStiriTELEFOANE

HTC U12 Plus Review – Experienta premium fara notch pe un telefon ce simte cand il atingi

HTC U12 Plus Review

HTC a integrat anul acesta tot ce are mai bun la dispozitie (tehnologic vorbind) in noul smartphone U12+, astfel a iesit un model de top care ofera utilizatorilor experienta premium fara notch si fara butoane fizice (am sa va explic putin mai tarziu in review la ce ma refer legat de butoane), iar peste toate acestea HTC vine si cu ceva in plus (intelegeti aluzia la denumirea U12+), si anume: telefonul simte atunci cand il iei in mana, cand il atingi. Peste toate acestea HTC U12 Plus mai e capabil sa invete de la utilizator rutina sa zilnica prin intermediul inteligentei artificiale, imbunatatindu-i astfel experienta de utilizare de la o zi la alta.

Design / Afisaj

htc u12 plus review 15

In 2018, mai toti producatorii scot telefoane mobile premium cu carcasa din sticla, insa ce separa telefonul HTC U12+ de restul este faptul ca nuanta de culoare a carcasei este unica (inedita) pe acest smartphone. HTC comercializeaza modelul U12 Plus in variante pe  Translucent Blue (un albastru usor transparent, astfel ca pot fi zarite componentele din telefon, un element foarte cool de design), Ceramic Black (varianta pe care am testat-o noi) si Flame Red (care e mai mult o culoare cameleon deoarece in anumite conditii telefonul pare auriu). In plus, compania taiwaneza a decis sa nu adopte acel breton urat implementat de majoritatea producatorilor asiatici pe telefoanele lor in ultimul an, oferindu-ne in schimb un smartphone cu ecran perfect simetric pe toate laturile, lipsit de decupaje bizare, iar carcasa telefonului e certificata IP68 ceea ce inseamna ca e rezistenta la apa pana la o adancime de 1 metru si jumatate timp de 30 de minute.

O chestie noua pentru piata de smartphone este tehnologia Edge Sense (anul acesta vorbim de Edge Sense 2) integrata in telefonul U12+, care e, de fapt, o combinatie intre o serie de senzori de presiune amplasati pe ambele parti laterale ale telefonului care comunica cu motorasul haptic feedback din telefon prin intermediul software-ului dezvolat de HTC, astfel rezulta o tehnologie care face ca telefonul sa simta atunci cand posesorul telefonului il tine, sau strange in mana. Astfel, HTC a reusit sa renunte la butoanele fizice care clicaie cand sunt apasate, acestea fiind inlocuite de aceste forme iesite in relief din rama metalica care imita butoanele fizice cu ajutorul motorasului haptic feedback, care reactioneaza atunci cand se aplica diferite niveluri de presiune.

Edge Sense este o idee foarte interesanta insa deocamdata nu e 100% calibrata pentru utilizarea zilnica. Sunt momente cand apesi si-ti  vibreaza cu o scurta intarziere, astfel ca nu reuseste sa recreeze senzatia pe care o ai atunci cand apesi un buton real. Uneori se intampla sa apesi fie prea puternic, fie prea incet, rezultand in executarea unei alte comenzi decat cea dorita de utilizator. Spre exemplu cand voiam sa sting, restartez telefonul, mi s-a intamplat des sa apas prea incet si astfel se stingea ecranul, intra in standby in loc sa imi afiseze meniul de restart/power off. Uneori mi s-a intamplat sa apas butonul de volum (mai incet) in locul butonului de pornire/oprire. Toate aceste mici probleme pot fi rezolvate in viitoare actualizari software. Din pacate, unitatea de teste primita de noi e una demo, astfel ca nu primeste actualizari software si implicit nu ne putem pronunta daca s-a rezolvat sau nu problema apasarii „butoanelor”.

Update: Asa cum ma asteptam, dupa actualizarea telefonului la cel mai recent firmware/software, va pot confirm cu placere ca nu mai sunt probleme de apasare. Atat butoanele de volum, cat si cel de Power functioneaza normal, inclusiv partea de haptic feedback (de vibratie).

Estetica telefonului U12+ este demna de eticheta pe care o detine telefonul, cea de varf de gama. Imi place foarte mult design-ul telefonului flagship produs de HTC anul acesta. E solid si il simti atunci cand il ti in mana, nu ai acea mica spaima ca ai putea sa il scapi din mana cum se intampla cu alte telefoane mai delicate, mai ales ca e din sticla.

htc u12 plus review 17

Ecranul telefonului masoara 6″ in diagonala si este realizat dintr-un panou IPS Super LCD6 tactil cu aspect 18:9 (margini subtiri) si rezolutie 1.440 x 2.880 pixeli, peste care este montat un strat de sticla Gorilla Glass care sa-l protejeze de zgarieturi (monede, chei, etc). E drept, ca nu e Infinity Display sau Super Retina, insa iti ofera o experienta placuta multimedia (pe YouTube, Netflix, Twitch etc) la care contribuie si difuzoarele stereo integrate in telefon. Dar despre partea audio ceva mai tarziu in review. Unghiurile de vizibilitatea sunt bune, contrastul este puternic si culorile redate sunt vii. Per total experienta audio-vizuala cu U12+ se ridica la rangul de telefon high-end (premium).

htc u12 plus review 4

Hardware

HTC a echipat telefonul cu tot ce are nevoie un smartphone de top in 2018. U12 Plus dispune de chipsetul Snapdragon 845, care, pe langa performanta in aplicatii si jocuri ofera si acces la retelele telecom 4G+, oferindu-ti viteze de pana la 1.2Gbps daca reteaua ti-o permite. Telefonul mai dispune de 6GB memorie RAM si de 64 sau 128 GB spatiu intern (optional). Astfel, telefonul e capabil sa-ti ofere o experienta de utilizare fluida, fara lag.

Screenshot 20180923 001126Screenshot 20180922 235721

In testele benchmark HTC U12 a realizat un scor de 257.013 puncte in aplicatia AnTuTu, respectiv 2.445 puncte single-core si 8.856 puncte multi-core in aplicatia Geekbench 4.

Din punct de vedere al conectivitatii HTC a dotat U12 Plu cu tot ce ai nevoie: de la Wi-Fi 802.11ac, la Bluetooth 5.0, NFC, USB-C, DLNA si GPS.

htc u12 plus review 16

Telefonul este dual SIM si dispune de difuzoare stereo (earpiece-ul are rol si de difuzor + difuzorul de jos) si integreaza si tehnologie Boomsound, Qualcomm aptX HD, plus sunet wireless LDAC (pe casti wireless), astfel ca nu degeaba e certificat Hi-Res Audio. In plus, vine si cu o pereche de casti HTC Usonic de buna calitate pe USB-C (telefonul nu dispune de mufa jack 3.5mm), cu anulare activa a zgomotului de fundal.

Pe partea de securitate telefonul dispune de Face Unlock si de un senzor pentru deblocarea  telefonului prin identificarea amprentelor, dar poate fi securizat si utilizand un cod PIN, Pattern sau clasica parola.

Software

Screenshot 20180923 001155Screenshot 20180923 001236

Telefonul ruleaza Android Oreo si vine cu interfata HTC Sense peste. Este o versiune apropiata de cea stock dezvoltata de Google, cu o serie de functii utile in plus introduse de HTC. In partea stanga cum faceti scroll pe ecran regasim HTC Blinkfeed, iar pe ecranul principal sunt widget-urile specifice interfetei HTC Sense.

Fiindca chipsetul Snapdragon 845 o permite, telefonul vine si cu ceea ce producatorul denumeste HTC Companion, un asistent virtual ce are la baza inteligenta artificiala, insa va trebui sa aveti rabdare cu el, pentru ca are nevoie de cateva zeci de zile bune pentru a invata rutina voastra zilnica de utilizare, si astfel sa poata prioritiza aplicatiile si functiile pe care le folositi cel mai des.

Screenshot 20180923 001329Screenshot 20180923 001507

Ce-mi place mie la partea software a telefonului e ca iti ofera o multitudine de functii: una foarte interesanta este Dublu tap pe marginile laterale ale telefonului pentru a intra in modul one-hand use (utilizare cu o singura mana), care, practic, micsoreaza dimensiunea interfetei grafice, astfel ca utilizatorul indiferent ca e stangaci sau dreptaci poate ajunge usor in toate cele patru colturi ale ecranului. De asemenea, imi place ca sistemul nu e incarcat cu aplicatii bloatware. Singurele aplicatii pe care le vei observa in plus sunt Viveport (utila in cazul in care vei cumpara casca de realitate virtuala HTC Vive), HTC Touchpal Sense keyboard, app Record (inregistrare) si cam atat, restul sunt strict aplicatiile native de la Google si cele de la HTC.

Screenshot 20180927 192531Screenshot 20180927 192618

Camera

htc u12 plus review 6

Camera duala principala a telefonului HTC U12+ este formata din doi senzori: unul de 12MP cu apertura f/1.8 care dispune de stabilizare optica a imaginii, dual pixel PDAF, autofocus pe baza de LASER, si cel de-al doilea de 16MP cu apertura f/2.6, zoom optic 2x si autofocs. Aceasta camera e capabila de realizarea unor fotografii care vor reda in mod natural ceea ce fotografiem, indiferent ca o facem pe timp de zi sau de noapte. In plus, dispune de blit dual LED in doua tonuri si capabilitatea de filma clipuri video in format maxim 4K la 60 de cadre pe secunda si cu sunet stereo 24-bit/96kHz.

La nevoie, aplicatia camera dispune si de modul Pro, care iti permite sa realizezi fotografii inclusiv in format raw.

O galerie foto realizata cu camerele foto ale telefonului U12+ le puteti accesa aici in formatul original.

Camera frontala este si ea duala beneficiind de 2x senzori de 8MP fiecare cu apertura f/2.0, oferindu-ti astfel posibilitatea de a realiza selfie-uri cu acel efect bokeh deosebit.

Baterie

htc u12 plus review 18

HTC U12 Plus dispune de o baterie nedetasabila cu capacitatea de 3.500 mAh, care iti ofera o zi te utilizare. Probabil ca ar putea oferi chiar mai mult daca nu ar consuma atat de mult motorasul haptic feedback, care face telefonul sa vibreze datorita Edge Sense. Daca sunteti mai mult interesati de baterie, aflati ca puteti dezactiva functiile Edge Sense si reactiva cand le doriti. Autonomia de functionare iti permite sa scoti o zi de utilizare lejer, iar daca ar fi sa o compar cu cea a altor telefoane, e cam la acelasi nivel cu ceea ce ofera S9 Plus si OnePlus 6.

U12+ nu beneficiaza de incarcare wireless insa dispune de incarcare rapida Quick Charge 3.0 prin intermediul incarcatorului inclus in pachet, astfel ca scurteaza timpul de asteptare pe perioada incarcarii bateriei.

Concluzie

Pe o nisa unde majoritatea producatorilor de smartphone nu prea mai reusesc sa inoveze, ii apreciem pe cei de la HTC fiindca inca depun efort considerabil pentru a ne oferi lucruri noi si interesante, precum Edge Sense, chiar daca tehnologia necesita calibrare software in viitoare actualizari.

HTC U12+ ofera un design solid, premium, demn de un varf de gama, beneficiaza ca de obicei de una dintre cele mai bune experiente audio pe un smartphone, vine cu o camera care se descurca foarte bine mai ales in conditii de luminozitate redusa, iar telefonul performeaza foarte bine in aplicatii si jocuri, oferindu-ne o experienta fluida.

Telefonul U12+ are un pret de 3.500 lei in retailul romanesc si poate ajunge pana la 3.700 lei, in varianta cu 128GB spatiu intern, dar il puteti lua si in rate sau la abonament cu plata lunara de la unul dintre operatorii telecom.

7 Comments

  1. Am avut HTC și am fost foarte mulțumită de el,este un telefon extrem de compact și perfect pentru oricine in special pe camera ,face niște poze extraordinare.
    Ma bate gandul sa revin din nou la acest brand

  2. Arată bine acest smartphone, iar pretul este pe masura

  3. Pretul este mare dar luand in calcul ce ne ofera merita este un smartphone de top in 2018.

  4. Super arata, are un pret cam mare dar își merita bani, caracteristice foarte bune

  5. Am avut HTC M8 și am fost extrem de multumita de el
    Clar și acest U12 ma cucerit de la prima vedere,claritatea pozelor ,Dual sim și designul foarte elegant il va face pe acest U12 un model extrem de căutat in ciuda prețului ,merita bani .
    Îmi place la Nebunie acest nou model
    Felicitari HTC și Multumim de review și de poze

  6. HTC U12 Plus este un super-smartphone.
    Avand sticla pe partea din spate nu ma declar mare fana pentru ca aduna amprente si necesita grija suplimentara.
    HTC U12 Plus arată bine, așa cum ne-au obișnuit de-a lungul timpului (materiale de bună calitate, finisare premium, design elegant).
    Dezavantajul lui cred ca este pretul mare in rest imi place din multe puncte de vedere. 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!