Robotul Atlas practica parkour in noul videoclip publicat de Boston Dynamics!

Robotul Atlas practica parkour

Unii dintre voi, probabil, isi mai amintesc de robotul umanoid Atlas al celor de la Boston Dynamics, care, in urma cu cativa ani abia reusea sa isi mentina echilibrul pe doua picioare, plus ca era asistat de o serie de cabluri necesare alimentarii cu energie, cabluri pentru transferul de date etc.

Robotul Atlas practica parkour

Pe finalul acestei saptamani, compania Boston Dynamics, a publicat un nou videoclip in care robotul sau biped practica Parkour. Da, ati citit bine, robotul este in momentul de fata capabil sa realizeze salturi la fel, sau poate chiar mai bine ca un om.

In imagini se poate vedea ca Atlas este acum un robot independent de acele cabluri si cu propria bateriei, astfel ca poate fi controlat (la nevoie) de la distanta wireless, iar energia necesara si-o ia din bateria de pe spatele robotului. Atlas beneficiaza de un sistem de orientare in spatiu, detectare a obiectelor, a obstacolelor cu ajutorul a ceea ce se numeste astazi computer vision, tehnologie similara cu cea dezvoltata de compania Movidius la Timisoara (companie partial romaneasca achizitionata de curand de catre cei de la Intel), alaturi de software-ul care controleaza si utilizeaza tot corpul robotului (picioarele, bratele, trunchiul etc) pentru a concentra suficienta energie, putere pentru a putea realiza saltul peste butuc si sariturile pe fiecare treapta inalta de 40 centimetri fara intrerupere.

Unii, ar spune ca filmarea e regizata. Pai, chiar este regizata si nici nu stim de cate duble au avut nevoie cei de la Boston Dynamics pentru a realiza clipul pe care il urmarim cu atata mirare. Insa faptul ca o companie reuseste sa puna in miscare un robot biped, care mai e si capabil sa execute miscari de parkour similare cu cele executate de oameni, e cu adevarat impresionant.

Aplicabilitatea robotilor dezvoltati de compania Boston Dynamics va fi foarte vasta (constructii, uzine, armata, scoli etc), avand in vedere ca acestia sunt deja capabili sa se miste si sa execute anumite miscari si sarcini la fel ca un om, ca un animal.

Urmariti!

4 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată.