Sase mituri despre antivirusi (cum sa eviti posibile dureri de cap)

Sase mituri despre antivirusi

Cu cat evolueza mai mult tehnologia, cu atat mai multe gadgeturi si obiecte sunt conectate la internet. Practic, traim intr-o perioada in care aproape orice poate fi conectat la internet: de la televizoare smart, la frigidere, la masini de spalat, boxe, lampi de birou, imprimante, ceasuri, fel si fel de roboti sau autovehicule. Ceea ce inseamna ca, in prezent, sunt mult mai multe tinte de atacat, mai multe computere (sub diferite forme smart) decat erau acum 10, 20 sau 30 de ani, cand acces la internet aveau numai PC-urile si laptopurile. Nici macar consolele de jocuri nu aveau acces la internet in acele vremuri.

Multe dintre aceste gadgeturi nu vin standard cu securitate intregrata, cu protectie la atacuri online: la virusi, troiane, malware, spyware s.a.m.d. Iar peste toate acestea lumea crede ca nu are nevoie de un antivirus din varii motive, astfel ca de-a lungul timpului au luast nastere tot felul de mituri, mituri despre care vreau sa discutam in articolul de astazi.

Sase mituri despre antivirusi

1. Primul si cel mai intalnit mit este acela ca oamenii nu au nevoie de antivirus pentru ca (cred ei) nu acceseaza decat website-uri sigure si nu descarca nimic de pe net.

Ei bine, in 2018, niciun website nu poate fi declarat 100% sigur si acest lucru este dovedit de multitudinea de stiri in care auzim ca o mare baza de date cu useri si parole a fost furata din servere, ca un website cunoscut a fost folosit pe post de unealta prin care utilizatorii au fost infectati cu te miri ce spyware/troian si lista cu exemple poate continua.

2. Al doilea mit este acela ca software-ul antivirus/de securitate iti incetineste computerul, gadgetul pe care instalezi programul de protectie.

In 2018 mai toate software-urile antivirus sunt optimizate de producatori in asa fel incat programele lor de protectie sa consume cat mai putine resurse hardware si, de obicei, atunci cand utilizatorul nu se afla in fata computerului pentru a evita astfel de momente de lag cu care intr-adevar ne-am confruntat ani la rand in trecut. In prezent nu mai este cazul.

3. Un alt mit despre antivirus face referire la faptul ca utilizatorul nu stocheaza nimic important pe computer ca sa aiba nevoie de protectie cand acceseaza internetul.

Odata ce s-a conectat la internet, e foarte probabil ca utilizatorul sa acceseze la un moment dat o pagina care sa ii ceara sa introduca anumite date cu caracter personal, imagini sau alte informatii de care ulterior cineva rau intentionat sa se foloseasca.

4. Utilizez Mac OS sau Linux, iar acest tip de sistem de operare nu este predispus la infectii cu virusi,  cum e predispus Windows-ul.

Fals! Si acest tip de utilizatori au nevoie de protectie, de securitate online la fel ca oricare utilizator de Windows sau al altui sistem de operare indiferent cat de popular e sau nu, deoarece iti poate ataca orice altceva nu neaparat sistemul de operare. Poate fi vulnerabila o aplicatie, un software nou instalat, routerul, firewall-ul s.a.m.d.

5. Nu am nevoie de antivirus fiindca nu ma conectez eu la internet de pe computerul X, de pe gadgetul Z.

Din nou fals! Orice gadget cu procesor, memorie ram si un sistem de operare poate prezenta riscuri de infectie cu virusi, troiane, spyware, malware, si asta chiar daca nu e conectat la internet. Infectia poate avea loc prin intermediul unui stick USB, unui transfer NFC, Bluetooth, printr-un cablu de date cand copieze un anumit software, poze, melodie, etc.

6. Atat timp cat nu accesez website-uri cu continut pentru adulti (porno) si website-uri necunoscute nu am de ce sa imi fac griji si nu e necesar sa instalez un antivirus.

Fals din nou! Sunt cunoscute deja website-uri clonate, cele care arata ca site-urile originale insa care sunt create cu scopul de a infecta vizitatorii naivi ce nu stiu sa faca distinctia intre cel original si o clona. De asemenea, iti poti infecta computerul sau gadgetul utilizat la accesarea internetului prin deschiderea unui banal fisier atasat la un email, fisier pe care il poti accesa din curiozitate sau chiar din greseala.

Recomandarea noastra e sa utilizati o forma de protectie online indiferent care (antivirus, firewall etc), deoarece orice masura de securitate luata in plus e mai buna decat nimic, plus ca nu stiti niciodata ce va poate infecta computerul, telefonul sau orice alt gadget utilizati la navigarea pe internet. Atacurile de tip phishing sunt in continuare in crestere, iar orice daune suferit ulterior va pot costa scump. De aceea va recomandam sa fiti putin mai precauti. Preventia e mai buna decat stresul de a scapa de un virus, de un spyware ulterior, nu-i asa?

3 Comentarii

    Comenteaza

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *