ReviewsStiriTELEFOANE

Sony Xperia XZ3 Review – Un smartphone superb si performant, dar nu perfect!

Sony Xperia XZ3 Review

Anuntat pe finalul lunii august inainte de IFA Berlin, Xperia XZ3 este noua generatie de flagship Xperia produs de Sony dupa plecarea sefului companiei Kazuo Hirai, din luna februarie. Telefonul aduce in premiera cea mai recenta iteratie Android, versiunea 9.0 (Pie = placinta), un display Bravia deosebit cu panou OLED si-un design mult mai ergonomic, dar care inca necesita unele imbunatatiri pentru a alinia gama de telefoane Xperia la trendul actual, la cerintele utiliztorilor de smartphone pe final de 2018.

In minutele urmatoare va voi povesti despre experienta mea cu noul Xperia XZ3, un telefon superb  care inca nu 100% ceea ce cere piata, pentru a putea avea Sony pretentii la titlul de ‘telefonul anului 2018‘. Haideti sa vedem de ce, si ce anume ar trebui sa imbunatateasca japonezii pentru ca gama Xperia sa redevina ceea ce era in urma cu mai bine de 3-4 ani de zile in ochii fanilor.

Design / Display

Sony Xperia XZ3 Review 10

Flagship-uri Sony Xperia ofera acest nou design usor curbat si cu margini rotunjite inca din prima jumatate a lui 2018, cand Sony a lansat pe piata Xperia XZ2 Premium, in speranta ca improspatarea aspectului gamei va atrage mai multi clienti pentru a creste vanzarile si a readuce business-ul lor cu telefoane mobile pe profit. Noul design este mult mai frumos si mai apropiat de ceea ce e la moda anul acesta. Personal imi place ce incearca Sony, insa mai au de lucru la finisarea lui, deoarece inca nu ne scapa de aceste margini late cu toate ca s-a trecut la noul aspect 18:9, dar cel putin telefoanele Xperia nu au „breton.”

Realizat in mare parte din sticla Gorilla Glass 5, Xperia XZ3 ne ofera incarcare wireless si rezistenta la apa (certificare IP68). Sa nu uitam ca Sony este unul dintre primii producatori care au oferit acest tip de rezistenta la apa inca de acum 3-4 ani de zile.

Sony Xperia XZ3 Review 2

Designul luxuriant al lui XZ3 este dublat de doua difuzoare stereo, care in combinatie cu ecranul Triluminos ce dispune de un panou P-OLED si de motorul X-Reality ofera compatibilitate pentru continutul HDR. Rezolutia noului display de 6 inci in diagonala este QuadHD+ (1.440 x 2.880 pixeli) si ofera pe langa densitatea de 537 ppi unghiuri bune de vizualizare, culori vibrante si o imagine la fel de clara (sau pe aproape) cu ceea ce ofera panourile Super AMOLED de pe telefoanele Galaxy Note 9 si Galaxy S9.

Hardware

Sony a echipat telefonul Xperia XZ3 cu noul chipset Snapdragon 845 si GPU Adreno 630, cu 4 sau 6 GB memorie RAM si 64 GB spatiu intern, spatiu ce poate fi extins prin slotul micro SD care accepta carduri cu capacitate de pana la 512 GB. Aceasta configuratie, desi nu e cea mai puternica din piata (Oneplus 6 dispune de pana la 8GB memorie RAM), ofera o experienta de utilizare fluida, inclusiv in cele mai pretentioase jocuri telefonul se misca foarte, foarte bine.

Xperia XZ3 Review screens 1Xperia XZ3 Review screens 3

In testele benchmark efectuate in aplicatia AnTuTu, Xperia XZ3 a scos un scor de 280.771 puncte, respectiv 2.362 puncte single-core si 8.550 puncte multi-core in aplicatia GeekBench 4.

Din punct de vedere al conectivitatii Sony Xperia XZ3 ne pune la dispozitie tot ce avem nevoie: de la NFC, la 4G LTE cu viteze de pana la 1.2Gbps (daca reteaua telecom o permite), Bluetooth 5.0 cu aptX HD si LE (permite conectarea simulatana a doua perechi de casti wireless daca vrei sa asculti muzica alaturi de o persoana draga), UBS-C v3.1, Wi-Fi 802.11ac, GPS. Sony a renuntat la mufa pentru jack-ul de 3.5mm pentru castile cu fir, insa ofera un dongle in pachetul in care livreaza telefonul.

Sony Xperia XZ3 Review 7

Telefonul mai ofera incarcare wireless prin standardul Qi.

Software

Sony Xperia XZ3 Review 13

Sony comercializeaza noul Xperia XZ3 cu sistemul Android v9.0 Pie si o interfata grafica considerabil imbunatatita (mai putin incarcata cu chestii inutile). In plus, ne propune doua lucruri noi:

Side Sense – o functie care ne permite sa activam un meniu pe ecranul telefonului prin dublu tap pe rama telefonului (telefonul este dotat cu senzori de presiune la fel ca telefoanele HTC si al lor Edge Sense), care are ca scop utilizarea telefonului intr-o singura mana. Experienta Side Sense nu e tocmai optimizata, cel putin nu pe modelul de teste primit de Gadget Talk Romania, insa aceste bug-uri software pot fi calibrate, optimizate in viitoare actualizari de software.

Xperia XZ3 Review screens 12Xperia XZ3 Review screens 25

Apoi, telefonul dispune de ceea ce Sony denumeste Dynamic Vibration – o functie care face ca telefonul sa vibreze din cand in cand atunci urmaresti un videoclip, un film sau cand asculti muzica. Sony spune ca telefonul face acest lucru pentru a creste experienta multimedia, imersiunea utilizatorului cu continutul audio-video. Sincer, personal am reactii mixte, cred ca cel mai bine e ca fiecare sa experiementeze Dynamic Vibration, si apoi sa isi formeze propria parere despre aceasta noua functie. O vad ca pe o functie care consuma baterie in plus si mai putin pe ceva care sa imi oferea un plus in timpul vizionarii de filme pe Netflix, clipuri pe YouTube sau cand ascult muzica. E doar o parere personala.

Xperia XZ3 Review screens 23Xperia XZ3 Review screens 8

Camera foto

Sony Xperia XZ3 Review 3

Fiind vorba despre cel mai important producator de senzori de imagine (Sony IMX) pentru telefoanele mobile, camerele foto de pe Xperia XZ3 nu aveau cum sa nu fie de calitate. XZ3 incorporeaza un singur senzor de 19MP in camera principala cu apertura f/2.0, probabil cel mai mare in diametru din industrie (25mm), insa camera nu beneficiaza de stabilizare optica a imaginii, ci doar de stabilizare electronica pe 5 axe, care e activa si utila numai atunci cand filmezi videoclipuri in format 1080p. In format 4K imaginea video sufera usor din punct de vedere al stabilizarii, insa claritatea video este deosebita. In plus, camera dispune de predictivitatea scenelor filmate/fotografiate pe baza inteligentei artificiale, dispune de autofocus LASER si PDAF.

Fotografiile realizate cu camera principala sunt clare si beneficiaza de suficienta luminozitate inclusiv in conditii de luminozitate redusa.

Camera frontala realizeaza si ea selfie-uri clare si cu un efect bokeh destul de apropiat de cel al unui DSLR, desi efectul e realizat electronic.

Baterie

Echipat cu o baterie de 3.300 mAh telefonul Sony Xperia XZ3 iti ofera o zi intreaga de utilizare daca nu fortezi nota, altfel risti sa ramai fara energie in baterie inainte de finalul zilei. Incarcarea bateriei de la 0 la 100% se efectueaza foarte, foarte incet desi telefonul beneficiaza de incarcare rapida. La fel ca Apple, nici Sony nu livreaza telefonul cu un incarcator cu putere mai mare pentru a scurta timpul de incarcare. Totusi, compenseaza prin faptul ca dispune de functia de incarcare wireless prin standardul Qi. Ceva ce multa lume cere de la producatorii de smartphone-uri.

Sony Xperia XZ3 Review 1

Concluzie

Xperia XZ3 nu e pentru oricine, e mai mult pentru fanii brandului Sony, deoarece este un smartphone de tranzitie pentru companie, un model care se indeparteaza de vechiul design al telefoanelor japoneze, ducandu-ne catre telefoanele cu design mult mai ergonomic, cu margini mai subtiri si un display OLED cu adevarat deosebit, insa un model cu destul de multe probleme pe care speram ca, Sony, sa le rezolve odata cu lansarea urmatoarelor generatii de Xperia: marginile de sus si de jos sunt inca destul de late intr-o vreme in care utilizatorii isi doresc mai mult ecran si mai putina rama, software-ul desi interesant e plin de bug-uri ce pot fi rezolvate de Sony in viitoare actualizari software.

Xperia XZ3 e pentru cei ce-si doresc in 2018 un smartphone Sony, nu pentru cei care isi doresc un smartphone care urmeaza trendul actual, cel al telefoanelor cu ecran care sa acopere in mari proportii partea frontala a telefonului si o rama cu margini minuscule.

Sony comercializeaza telefonul Xperia XZ3 in Romania prin intermediul magazinelor de retail si prin oferta operatorilor telecom la pretul intreg de 3.500 lei.

2 Comments

  1. Am avut in trecut un model Sony ce mi-a placut foarte mult in special pe baterie și pe camera făcea niște poze foarte clare .
    Se stie ca Sony este un brand renumit in telefoane cu toate ca a scos mai putine modele decât concurenta
    Cel mai mult la Xperia XZ3 îmi place încărcarea prin wireless și faptul ca permite conectarea a doua perechi de casti wireless simultan ,mi se pare o caracteristica foarte Interesanta și unica pe un telefon

  2. Telefoanele celor de la Sony mi-au placut intotdeauna datorita designului dar si rezistentei. Rezistenta lor la apa este dovedita si imi place acest aspect. La modelul Xperia XZ3 nu-mi place functia Dynamic Vibration pentru ca nu cred ca ajuta cu ceva. 😐 Camera foto este un aspect destul dr important iar claritatea imaginilor se vede in pozele de mai sus. In concluzie, este un telefon bun, care cred ca isi merita banutii. 👍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!