ReviewsStiriTELEFOANE

Huawei Mate 20 Pro Review – Cel mai bun smartphone cu Android din 2018

Huawei Mate 20 Pro Review

Huawei Mate 20 Pro Review.

Anul acesta am avut ocazia sa mergem la evenimentul de lansare al gamei Mate 20, care a avut loc la Londra. Eveniment in urma caruia Huawei ne-a pus la dispozitie un Mate 20 Pro pe care l-am testat zi de zi in ultimele doua luni de zile, astfel ca incheiem 2018 prezentandu-va opinia noastre cu privire la, poate cel mai bun smartphone de anul acesta, si cu siguranta cel mai bun smartphone cu Android conform voturilor exprimate de membrii comunitatii Gadget Talk Romania de pe Facebook, din grupul Android Romania (apropo, daca aveti nevoie de ajutor, de parerile unor experti cu privire la orice fel de problema legata de gadgeturile voastre cu Android, va asteptam cu raspunsuri in grupul nostru).

Design / Display

Huawei Mate20 Pro Review 6

Mate 20 Pro este fara niciun dubiu cel mai bine realizat smartphone Huawei pana in prezent, inspirandu-se de la concurenta si adaugand cateva principii si idei proprii, producatorul chinez ne propune anul acesta un design luxuriant suplu pe segmentul telefoanelor premium. Cu linii de design usor curbate spre margini, realizate dintr-o sticla cu o textura aparte, Mate 20 Pro este un smartphone elegant si in acelasi timp rezistent la apa (certificare IP68). In plus, telefonul beneficiaza de elemente subtile de design, precum butonul Power vopsit in rosu, contrastand astfel perfect cu culoarea carcasei de un verde similar cu a molidului.

Huawei Mate20 Pro Review 16

Afisajul montat de Huawei pe telefonul Mate 20 Pro masoara 6.4 inci in diagonala si dispune de un panou AMOLED, adica, de un panou de cea mai inalta calitate, astfel ca experienta multimedia (video) este exceptionala. Ecranul cu aspect 19,5:9 datorita notch-ului (decupajului din partea superioara) ii ofera utilizatorului in premiera pentru un smartphone premium Huawei, o experienta Quad HD+ (rezolutie 1.440 x 3.120 pixeli). Densitatea pixelilor pe acest display este de 538 ppi, iar ecranul este compatibil cu continutul HDR10 si beneficiaza si de standardul de culoare DCI-P3.

Huawei Mate20 Pro Review 4

Chiar daca unii vor spune ca bretonul va sta in calea unei experiente perfecte atunci cand urmarim continut video, sistemul Android ne permite sa ascundem cu o simpla setare acel notch, astfel ca experienta vizuala va fi similara cu cea de pe un Galaxy Note 9 sau un Galaxy S9, fiindca latimea „fruntii” telefonului cu tot cu aceasta setare de ascundere a bretonului nu o face exagerat de lata pe durata vizionarii de clipuri video, sau atunci cand ne jucam jocuri pe telefon.

Hardware

Mate 20 Pro integreaza chipsetul Kirin 980 dezvoltat de Huawei prin procedeul tehnologic 7nm, astfel ca, consumul de energie si performantele procesorului si ale acceleratorului grafic mobil sunt exceptionale. Huawe Mate 20 Pro include noile nuclee ARM Cortex-A76, combo care promite pana la 75% crestere a performantei si pana la 58% eficenta in consumul de energie comparativ cu chipsetul Kirin 970. De asemenea, chipsetul integreaza si doua unitati de procesare neurale (dedicate inteligentei artificiale, astfel ca telefonul va fi ca un asistent activ in fundal pentru utilizator).

In toata perioada de testare a telefonului, Mate 20 Pro s-a comportat exceptional ajutat fiind si de cei 6GB de RAM + 128GB ROM (include slot hibrid dual nano SIM / slot pentru Nano Memory Cards in locul micro SD cards), astfel ca sensiunile de joaca au fost impecabile (fara pic de lag), dar si de faptul ca telefonul dispune de o baterie cu capacitatea de 4.200 mAh care iti permite sa ramai relaxat pe tot parcursul zilei, fara grija ca s-ar putea sa ramai fara baterie. Insa despre baterie vom detalia ceva mai tarziu in acest review.

Screenshot Mate20 Pro 22 Screenshot Mate20 Pro 23

In testele benchmark Huawei Mate 20 Pro a realizat un scor de 227.360 puncte in aplicatia AnTuTu, respectiv 3.346 puncte single-core si 9.801 puncte multi-core in aplicatia Geekbench 4. Nu stiu cat de relevante mai sunt pentru voi testele benchmark, insa noi va oferim aceste rezultate, desi aceste rezultate benchmark nu mai reprezeinta un reper concret pentru noi, atunci cand vine vorba de a evalua performata telefoanelor pe care le testam. Huawei a fost acuzata in repetate randuri ca pacaleste aceste aplicatii pentru a realiza un scor cat mai mare, compania recunoscand public ca face acest lucru.

Huawei Mate 20 Pro dispune de toate tipurile de conectivitate de care ai putea avea sau nu nevoie: de la 4G LTE (viteze de pana la 1.3Gbps daca reteaua mobila o permite, la Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS si chiar si infra rosu pentru a putea utiliza telefonul pe post de telecomanda pentru televizor in primul rand, dar si pentru alte aparate electrocasnice din casa.

Huawei Mate20 Pro Review 11

Telefonul dispune de doua difuzoare stereo care emit destul de fidel sunetul pentru un smartphone, ceva ce mereu ne asteptam sa primim de la toti producatorii de telefoane premium din aceasta industrie. Insa Huawei a facut un lucru neasteptat cu Mate 20 Pro, difuzorul de jos este ascuns sub mufa USB-C, astfel ca sunetul iese prin gura acestui port in loc ca difuzorul sa fie amplasat separat, sa beneficieze de propriul sau grilaj. Aceasta decizie face ca utilizatorul sa acopere din greseala cu mana gura portului USB-C in timp ce se joaca, si implicit sa-l distraga si sa-i strice oarecum experienta audio, utilizatorul trebuind sa fie tot timpul atent cum isi pozitioneaza mana, in loc sa fie atent 100% la joc. E drept, ca nu e un telefon mobil dedicat segmentului de gaming pe mobil, cum e fratele lui mai mare: Mate 20X. Un alt inconvenient ar putea fi lipsa mufei pentru jack-ul audio de 3.5mm al castilor cu fir, desi in perioada testelor personal nu i-am simtit lipsa, avand incluse o pereche de casti de tip dopuri in cutia in care este livrat telefonul. Plus ca, eu, folosesc casti wireless cand ascult muzica pe telefon.

Huawei Mate20 Pro Review 15

Software

Cand vine de vorba de partea software, Huawei ne pune la dispozitie cea mai noua versiune de Android, si anume sistemul v9.0 Pie, peste care a preinstalat interfata grafica Emotion UI v9. Partea faina la noua versiune a interfetei EMUI, e ca e foarte fluida si ca iti permite sa activezi Dark Theme, astfel ca poti salva si mai multa energie din baterie, fiind vorba de un telefon cu panou AMOLED (cunoscatorii stiu la ce mai refer).

Screenshot Mate20 Pro 3Screenshot Mate20 Pro 2

EMUI iti ofera tot felul de functii interesante, pe care va las sa le descoperiti atunci cand achizitionati telefonul Mate 20 Pro, insa vreau sa va vorbesc putin despre tehnologia biometrica de scanare a amprentelor integrata direct in ecranul telefonului, care iti va permite sa deblochezi telefonul printr-o simpla pozitionare a degetului pe zona de pe ecran dedicata senzorului.

Screenshot Mate20 Pro 11Screenshot Mate20 Pro 10

Deblocarea se efectueaza destul de rapid, daca tinem cont ca e o tehnologie noua, ce a intarziat destul de mult pana sa fie adoptata, tocmai din cauza faptului ca a fost destul de dificil de optimizat pentru a functiona in parametri normali. Apple desi trebuia sa fie prima companie care sa ofere acest tip de tehnologie inca din 2017, a preferat sa amane debutul ei pe telefoanele sale iPhone X, astfel ca a devenit ultima din industrie care, probabil va adopta aceasta tehnologie din 2019.

Screenshot Mate20 Pro 14 Screenshot Mate20 Pro 13

Noul pachet software pe care il livreaza versiunea Google Android Pie imita destul de mult sistemul iOS, astfel ca veti simti influentele de design ale interfetei (in meniuri, la aspectul iconitelor) inpirate de la Apple.

Camera

Huawei Mate20 Pro Review 5

Vazand camera cu cei trei senzori aranjati intr-o forma noua pe spatele telefonului Mate 20 Pro la debut, recunosc mi-a creat o oarecare retinere in ceea ce priveste aspectul ei, insa odata ce am inceput sa il utilizez zilnic am realizat ca acest design e mult mai interesant si mai ingrijit comparativ cu sistemul de camera tripla de pe Huawei P20 Pro.

Noua camera ne pune la dispozitie trei senzori cu diferite distante de focalizare:

  1. avem senzorul principal de 40MP cu apertura f/1.8, PDAF si aufocus pe baza de LASER, pentru realizarea fotografiilor cu unghi larg (echivalentul unui obiectiv de 27mm cu optiune de fotografiere manuala si in format RAW);
  2. apoi avem senzorul de 20MP cu apertura f/2.2 si ughi ultra-largn;
  3. si nu in ultimul rand senzorul de 8MP cu apertura f/2.4 pentru profunzime (pentru realizarea acelui efect bokeh mai ales la portrete).

Screenshot Mate20 Pro 18

Aplicatia Camera ce insoteste acest setup de trei senzori cu dual blit LED, ne ofera o serie de moduri de fotografiere si filmare:

  • Modul Pro pe care il vor aprecia fotografii, dar si cei care nu-s multumiti de modul standard Auto Photo, deoarece ne ofera control manual asupra ISO, AF si asupra celorlalte functii la fel ca pe un DSLR.
  • Modul RAW care ne permite sa realizam fotografii pe care sa le putem edita dupa preferinte in post productie (puteti fotografia RAW numai in modul Pro)
  • Modul Portret cu faimosul efect bokeh (fundal blurat), Mate 20 Pro ofera mai multe variante pentru acest efect bokeh
  • Modul Nocturn care ne permite sa realizam fotografii de inalta calitate cu telefonul, camera fiind capabila sa capteze mai multa lumina cu ajutorul acestui mod si implicit sa livreze fotografii mai clare pe timp de noapte
  • Modul Mono se regaseste in aplicatia Camera desi Huawei a inlocuit senzorul monocrom din setup-ul noii camere cum era pe P20 Pro cu un senzor pentru wide-angle. Practic, beneficiem de o versiune software a senzorului fizic.
  • Modul de fotografiere Wide, mod util pentru realizarea de landscape-uri, panorame sau captarea unor imagini de interior (in cladiri), folosindu-te si de zoom-ul 5x optic al lentilelor Leica.
  • Modul HDR, acest mod il veti gasi ascuns in setarile camerei la „More” (mai multe), mod ce ne poate ajuta in anumite momente pentru realizarea unor cadre mai interesante, mai colorate
  • Modul Aperture (de deschidere) e util atunci cand ne dorim sa bluram fundalul pentru a focusa camera pe subiectul fotografiat si a realiza fotografii ce vor parea mult mai profesionale. Acest mod vine cu o serie de efecte pentru care puteti opta.

Camera principala e capabila sa capteze clipuri video in format maxim 4K (2.160p) la 30 de cadre pe secunda, Full HD la 60 de cadre pe secunda si HD la 960 cadre pe secunda si o face satisfactator pentru o camera de smartphone, daca ar fi sa comparam calitatea cu ceea ce poate un DSLR.

Mai jos aveti o galerie foto realizata cu camera principala a telefonului Mate 20 Pro

Camera frontala dispune de un singur senzor de 24MP cu deschidere f/2.0 (echivalentul unui obiectiv de 26mm wide) si e capabila sa filmeze video la rezolutie Full HD @30 cadre pe secunda. De asemenea, dispune de functia HDR.

Baterie

Bateria telefonului Mate 20 Pro are capacitatea de 4.200 mAh, astfel ca in tandem cu A.I. integrat in telefon, cu chipsetul pe 7nm si sistemul Android Pie foarte bine optimizat in acest sens (de economisi energie), ne-a oferit pana la doua zile de utilizare a telefonului inainte ca acesta sa ne atentioneze ca vrea la incarcat. Mate 20 Pro dispune de incarcare foarte rapida prin tehnologia SuperCharge, care ii permite incarcare bateria pana la 70% in numai 30 de minute. E de-a dreptul impresionant cat de rapid se reincarca bateria, desi are o capacitate foarte mare.

Screenshot Mate20 Pro 16 Screenshot Mate20 Pro 19

De asemenea, TUV Rheinland certifica siguranta bateriilor telefoanelor Huawei. In plus, telefonul mai dispune si de incarcare rapida wireless 15watt (ajunge de la 0 la 30% in numai 30 de minute). Pe langa aceasta functie cautata de multa lume, Mate 20 Pro mai ofera si incarcare wireless reversibila, adica, iti permite sa incarci alte telefoane si accesorii ca si cand smartphone-ul ar fi un Power bank. Stiim, e doar o functie wow deocamdata, fiindca incarcarea se face foarte lent si nici nu am prea utilizat-o pe perioada testelor, insa intr-un viitor nu foarte indepartat aceasta tehnologie va fi utila si la fel de rapida. Misto, exclamam noi!

Mate 20 Pro este unul dintre cele mai bune telefoane premium de anul acesta, cand vine vorba de autonomia de functionare a bateriei.

Concluzie

Huawei Mate 20 Pro este aproape telefonul perfect in 2018, de aici si popularitatea lui in randul utilizatorilor de Android, care l-au votat drept cel mai bun smartphone cu Android. Telefonul ne ofera un design frumos cu rezistenta la apa, performanta de top hardware si software, o camera foto mai mult decat capabila inclusiv in conditii de luminozitate redusa, o baterie care sa te tina doua zile daca nu esti genul de heavy user si  o serie de tehnologii noi, cum e senzorul integrat in display, chipsetul pe 7nm cu doua unitati de procesare neurala (o premiera globala), slot Nano Memory Card (tehnologie dezvoltata de Huawei pentru a inlocui actualele carduri micro SD) si incarcare wireless reversibila ce ii permite telefonului sa se comporte ca un Power Bank.

Pretul telefonului Mate 20 Pro

Telefonul Mate 20 Pro si restul modelelor din aceasta gama sunt deja disponibile in Romania, prin oferta magazinelor de retail.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!