Legea obliga magazinele online sa plateasca returul produselor neconforme

Legea obliga magazinele online

Daca pana de curand legea era usor interpretabila in cazul in care un client comanda online un produs care ii era livrat neconform (cu defecte) de catre magazin, noua lege ce a intrat in vigoare Duminica, 6 ianuarie, 2019, specifica foarte clar ca vanzatorul este obligat sa plateasca transportul de retur al clientului, pentru ca acesta sa isi poata recupara nu numai pretul platit pe produs dar si pretul platit pe transportul perceput de magazin pentru a-i fi livrat clientului. Practic, legea impune acoperirea intregului cost al comenzii plasate de catre client.

Confor website-ului Avocatnet aceasta noua prevedere a fost introdusa prin Legea nr. 353/2018 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora. Si are ca scop inclusiv evitarea unor plati de transport retur, in unele cazuri foarte mari, daca e vorba de produse voluminoase. Stim cu totii, ca exista magazine in Romania, care percep o taxa de transport mai mare de 40 lei pentru livrarea comenzilor plasate pe internet.

Aceasta nou prevedere nu aduce aproape nimic nou, insa nu mai lasa loc de interpretari in posibilele litigii dintre clienti si magazine, vanzatorii fiind nevoiti sa achite returul produsului neconform cu oferta afisata online de magazine.

Avocatnet spune ca, oricum instantele de judecata ar fi hotarat in favoarea consumatorului, insa pentru ca nu se lasa loc de interpretari (eventuale portite pentru avocati), noua prevedere vine in completare pentru a inchide orice cale de interpretare.

In plus, conform legii si in baza garantiei comerciale, magazinele sunt obligate sa achite cheltuieli suplimentare pentru a le asigura clientilor indeplinirea acestei garantii ce insoteste produsele achizitionate.

Practic, noua modificare a legii va evita pe viitor eventuale litigii inutile intre client si comerciant.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.