ReviewsStiriTELEFOANE

Samsung Galaxy A9 Review – Cameleonul cu care tinerii isi pot impresiona prietenii

Samsung Galaxy A9 Review

Acum, ca am intrat in noul an ce sta sub simbolul cifrei 9, e momentul pentru review-ul unui smartphone ce sta la randul lui sub simbolul aceleasi cifre – Samsung Galaxy A9, gadget ajuns la noi in redactie pentru obisnuitele teste de review.

Anuntat spre finalul lui 2018 ca fiind primul smartphone din lume echipat cu o camera principala cvadrupla (cu patru senzori) si un design fresh pentru un model din gama Galaxy A, Galaxy A9 are plusurile si minusurile sale, astfel ca in minutele urmatoare vom afla impreuna ce il face sa fie atat de atractiv pe A9.

Sa-ncepem!

Design / Display

Galaxy A9 Review 1

Constructia din sticla usor curbata la margini (panouri Gorilla Glass 5 pe spate si pe fata) alaturi de rama metalica si textura gradient (in functie de unghiul in care loveste lumina sticla), ii ofera telefonului Samsung Galaxy A9 un design aparte (o combinatie intre designului lui S9 si Note 8), care cu siguranta isi va gasi fani in randul tinerilor in mod special, dar si in randul celor care prefera culorile vibrante. Noi am testat modelul Lemonade Blue, insa mai sunt disponibile variantele Caviar Black (negru) si Bubblegum Pink (un roz de care cu siguranta doamnele si domnisoarele se vor indragosti instant).  Samsung ar trebui sa introduca de acum inainte aceste optiuni de culori si pe viitoarele generatii de telefoane Galaxy!

Samsung ii ofera o estetica de invidiat staturii impozante a lui A9 la cei 16,2 cm inaltime x 7,7cm latime x 0.78 cm grosime si o constructie solida cu margini ce iti permit sa il ti foarte bine in mana. Telefonul cantareste exact 183 de grame. Butoanele fizice se apasa bine, iar finisajul carcasei este deosebit. Ca tot vorbim de butoane, telefonul dispune de butoanele standard de volum si power care se apasa bine (calitate), dar si de un buton dedicat asistentului Bixby la fel ca pe Galaxy S9 si Galaxy Note 9.  De asemenea telefonul ofera port USB-C, mufa pentru jack-ul de 3,5mm al castilor cu fir si singurul speaker, toate amplasat in partea de jos a telefonului. In partea de sus se afla slotul dual SIM hibrid ce permtie si introducerea unui micro SD card de pana la 512GB (va recomandam cardurile Samsung). Tot sus se afla si microfonul pentru anularea zgomotului de fundal.

Galaxy A9 Review 6

Senzorul de amprente se afla pe spatele telefonului (la fel de rapid ca cel de pe modelele high-end), unde gasim si camera principala cu cei patru senzori si blitul LED.

Display-ul este de tip Infinity la fel ca pe modelele high-end mai sus mentionate, beneficiind de afisajul Super AMOLED cu rezolutie Full HD+ (1.080 x 2.220 pixeli), astfel ca experienta vizuala este premium. Ecranul nu dispune de notch dar are fruntea si barbia destul de late, insa nu stiu cat ar deranja avand in vedere ca utilizatorul va beneficia de un ecran tactil de 6.3″ in diagonala. Unghiurile de vizibilitate sunt peste majoritatea telefoanelor din segmentul mid-range, iar experienta multimedia va fi deosebita indiferent ca urmariti videoclipuri de pe YouTube sau filme pe Netflix in format 1080p.

Hardware

Galaxy A9 Review 12

Samsung Electronics a echipat modelul A9 lansat pe finalul lui 2018 cu procesorul Snapdragon 660, dispune de acceleratorul grafic mobil Adreno 512, are 6 GB memorie RAM si 128 GB spatiu intern pentru stocare fisiere (memorie ce va spuneam ca poate fi extinsa cu ajutorul unui micro SD card de pana la 512GB).

Screenshot 20190114 001135 AnTuTu Benchmark Screenshot 20190114 000153 Geekbench 4

In testele benchmark efectuate in aplicatia Antutu telefonul a realizat un scor de 140.120 puncte, in timp ce in aplicatia Geekbench 4 a scos un scor de 1.599 puncte single-core, respectiv 5.855 puncte multi-core. Telefonul e capabil sa ruleze orice joc si aplicatie din Google Play Store, fara niciun fel de problema.

Telefonul Galaxy A9 dispune de conectivitate multipla: de la Bluetooth 5.0 LE, la USB-C, 4G LTE, Wi-Fi 802.11ac (compatibil cu routere wireless dual band), GPS, NFC si Radio FM.

Galaxy A9 Review 11

Sunetul este redat de difuzorul amplasat in partea de jos, in vecinatatea portului USB-C, si reda destul de puternic insa in norma standard a tuturor telefoanelor actuale dotate cu un singur speaker.

Software

Screenshot 20190114 001406 Samsung Experience HomeScreenshot 20190114 001516 Settings

Samsung include in pachetul Android Oreo experienta Samsung versiunea 9.0, care include asistentul virtual Bixby, pachetul de securitate Knox v3.1 si optiunile de customizare a ecranului cu teme si wallpaper-uri de la producator.

Experienta de utilizare pe Samsung Experience v9.0 este lina si include suita de aplicatii office de la Microsoft: Word, Powerpoint, Excel, OneDrive si Linkedin; plus cele standard de la Google Inc. Modelul de A9 testat de noi avea foarte putine spre deloc apps bloatware (aplicatii inutile), ceea ce ne-a bucurat deoarece nu ai batai de cap sa dai Disable sau sa incerci sa rootezi telefonul pentru a putea scapa de ele.

Camera

Galaxy A9 Review 9

Pe hartie un telefon cu camera foto principala cu patru senzori (de altfel, primul gadget de acest tip din lume cu camera cvadrupla) suna impresionant, insa in testele noastre aceasta camera nu s-a comportat la nivelul la care ne asteptam noi.

Telefonul este echipat cu o camera principala cu senzorul principal de 24MP cu apertura f/1.7, apoi este echipat cu al doilea senzor de 8MP cu unghi ultra larg (la  120 °) si apertura f/2.4, urmat de al treilea senzor tele foto de 10MP cu apertura f/2.4 si zoom optic 2x, si nu in ultimul rand senzorul de 5MP dedicat efectului bokeh cu apertura f/2.2 care va ajuta la realizarea unor portrete deosebite si in functia Live Focus.

Fotografiile din galeria foto de mai jos au fost realiazate in conditii de luminozitate ceva mai scazuta.

Desigur ca acest telefon fotografiaza peste media oricarui smartphone din segmentul de piata mid-range (nivel mediu), insa nu va asteptati sa bata un S9 de exemplu la calitatea fotografiilor. Detaliul capturat de aceasta camera este ridicat atunci cand fotografiezi in lumina zilei si macro, insa in restul scenariilor calitatea obtinuta cu cei patru senzori nu ne da pe spate. Ne asteptam la mult mai mult din partea acestui setup cu 4 senzori al camerei foto. E drept ca, calitatea fotografiilor in lumina zilei vor iesi suficient de calitativ cat sa-ti impresionezi fanii, colegii si prietenii care te urmaresc pe Instagram.

Pe timp de noapte fotografiile ies decent si uneori cu zgomot comparativ cu rezultatele altor telefoane la acest nivel de pret.

Galaxy A9 Review 13

Camera selfie de 24 mega pixeli este perfecta pentru amatorii de selfies ce posteaza des pe Facebook si Instagram.

Baterie

Bateria este un aspect care te va atrage la acest smartphone. Echipat cu o baterie cu capacitatea de 3.720mAh, acest telefon iti va oferi liniste pe parcursul unei zile de utilizare deoarece nu vei fi stresat de reincarcarea bateriei. In testele noastre bateria s-a incarcat destul de repede de la 0 la 100%, asta deoarece beneficiaza de incarcare rapida. Aceasta baterie iti permite sa urmaresti videoclipuri timp de 12 ore fara intrerupere.

Concluzie

Samsung ne demonstreaza cu Galaxy A9 ca poate fi creativ, chiar indraznet as spune din prisma culorilor carcasei si a primei camere de pe un smartphone echipata in premiera globala cu patru senzori. Telefonul se adreseaza in mod clar tinerilor activi (nu e pentru oricine) in cautarea de telefoane cu care sa-si impresioneze colegii si prietenii, iar Galaxy A9 este gadgetul perfect in acest sens. Insa pentru factorul Cool, fanii brandului Samsung vor trebui sa scoata o suma destul de importanta din buzunar sau din contul bancar.

Atuurile acestui smartphone sunt designul care va atrage priviri de fiecare data cand il vei scoate din buzunar in vazul lumii, bateria care te va tine departe de stresul ca ai putea ramane fara baterie in timpul zilei (daca il ai incarcat la 100% dimineata cand iesi pe usa), ecranul Infinity cu panou Super AMOLED pe care toata lumea il catalogheaza ca cel mai bun display din industria mobile, pachetul software Samsung Experience si, in unele conditii, camera cu cei patru senzori.

Samsung Galaxy A9 este disponibil in retailul romanesc la pretul de 2.500 lei, insa il veti putea prinde din cand in cand redus cu 100 sau 200 lei, prin ofertele retail saptamanale si de weekend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!