StiriTech

Well Vision HUD pentru bordul masinii, ca privirea soferului sa fie in permanenta inainte

Well Vision HUD

Well Vision HUD pentru bordul masinii, ca privirea soferului sa fie in permanenta inainte

Auzim tot mai des in ultimii ani utilizandu-se termenul HUD (Head-up Display) in segmentul de piata al autohiveculelor, cat si pe zona tech datorita introducerii acestei tehnologii pe aeronavele comerciale, pe autovehicule si pe alte mijloace de transport (pe sol, in aer, sau in apa).

Initial dezvoltata pentru aviatia militara, tehnologia cunoscuta ca Head-up sau Heads-up Display, este de cativa ani disponibila comercial, ea fiind utilizata in mod special in autovehicule.

HUD nu este altceva decat un proiector cu panou transparent, care afiseaza informatii pe parbrizul masinii, pentru ca soferul sa aiba in permanenta privirea inainte, la drum.

Ca o curiozitate: denumirea tehnologiei HUD se trage din faptul ca, pe vremuri in timpul zborului, un pilot de avion era mai mereu nevoit sa priveasca in jos catre aparatura din bordul avionului, astfel ca noua tehnologie dezvoltata pentru a evita aceasta practica, HUD, le permite acum pilotilor sa-si mentina in permanenta privirea inainte. Plus ca, la cat de multe accidente rutiere au loc din cauza neatentiei la drum, un astfel de Head-up Display este perfect, mai ales pentru soferii care-si pierd destul de usor focusul de la drum din varii motive. Unul dintre aceste motive in secolul XXI este smartphone-ul.

WELL Vision Head up Display 8

Recent, am testat WELL Vision Head-up Display, un model de HUD cu afisaj de 5″, panou de reflexie pentru a putea proiecta pe parbrizul masinii si conexiune OBD-II.

Acest HUD de mici dimensiuni produs de Vitacom Electronics si comercializat sub brandul de casa WELL, poate afisa informatii despre:

  • viteza cu care ruleaza autovehicolul
  • numarul rotatiilor pe minut (RPM)
  • temperatura apei de racire, tensiunea
  • consum combustibil
  • ora exacta
  • timp de condus
  • distanta de condus pana la destinatie
  • stergere cod eroare, alarma de viteza
  • alarma rotatie RPM
  • alarma de temperatura ridicata a apei
  • alarma pentru tensiune joasa

WELL Vision Head up Display 2

Head-up Display-ul poate fi setat in asa fel incat sa se activeze automat atunci cand pornesti masina, sau sa se stinga singur atunci cand masina e oprita de la cheie. WELL Vision beneficiaza, de asemenea, de o functie de reglare automata a luminozitatii, insa aceasta poate fi reglata si manual de catre sofer in functie de preferinta.

In cutia in care este comercializat si livrat catre clienti, pe langa Head-up display-ul WELL Vision mai gasim cablul de date OBD pentru conectarea HUD-ului la masina, un HUDpad anti-alunecare si manualul de utilizare si instalare a gadgetului.

WELL Vision Head up Display 10

Instalarea HUD-ului WELL Vision este extrem de simpla, banala chiar. Tot ce trebuie sa faceti e sa amplasati gadgetul pe bordul masinii (de preferat in spatele volanului sau undeva usor in lateral dreapta), iar cablul ODB sa-l aranjati ca in figura de mai jos si sa-l trageti pana sub volan, unde se afla, de obicei, pozitionat portul de conexiune pentru mufa ODB.

IMG 20190303 215733

Setarile s-ar putea sa va dea putina bataie de cap, insa beneficiati de un ghid de utilizare care sa va ajute sa faceti toate setarile necesare pentru a-l putea utiliza. In cazul in care datele afisate de HUD nu sunt aceleasi cu cele din tabloul de bord al masinii, Head-up display-ul va trebuit reglat de catre utilizator.

Ce mi-a placut mie in mod special la acest produs WELL, e capabilitatea sa de a afisa informatiile mult mai clar in timpul zilei, cand e stiut faptul ca vizibilitatea pe un display transparent e mai redusa in timpul zilei, insa nu e cazul aici. Ma declar multumit de modul si claritatea cu care afiseaza informatiile.

WELL Vision HUD cu afisaj de 5″ este disponibil in oferta Vitacom, la pretul de 448 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!