ReviewsStiriTELEFOANE

Samsung Galaxy S10 Review (modelul Plus)

Samsung Galaxy S10 Review

In 2009, Samsung Electronics lansa primul sau smartphone Galaxy S, iar 10 ani mai tarziu debuteaza nu unul, ci trei telefoane premium sub gama Galaxy S, telefoane prin intermediul carora Samsung aniverseaza zece ani de cand produce telefoane de top sub acest brand atat de indragit la nivel global.

Fiindca Samsung a lansat trei modele de smartphone pe 20 Februarie: Galaxy S10, Galaxy S10+ si Galaxy S10E, alaturi de Galaxy Fold, Galaxy Watch Active, Galaxy Buds si noile bratari de fitness Galaxy Fit, noi, am ales sa testam pentru voi modelul cel mai mare, S10+, care ofera cateva lucruri in plus fata de celalalte doua modele: mai mult ecran (si nu orice tip de ecran, ci unul considerat ca fiind cel mai bun display pe un smartphone in prezent); extra baterie si/ori o camera selfie duala.

DESIGN

Galaxy S10 Review 2

Per total designul gamei Galaxy S10 nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu telefoanele din gama Galaxy S9, din 2018, insa marile noutati din punct de vedere estetic sunt pe partea frontala, unde marginile devin foarte subtiri multumita adoptarii unei camere selfie integrata direct in ecran. De asemenea, senzorul fizic pentru amprente de pe spatele telefoanelor Galaxy S a disparut, el fiind inlocuit de unul Ultra Sonic integrat direct in display-ul telefonului. Din punct de vedere al dimensiunilor Galaxy S10+ e aproape la fel de inalt ca si S9+, la fel de lat, insa ceva mai subtire si mai usor.

Ca si in anii anterior Samsung comercializeaza telefoanele cu o carcasa din sticla, insa anul acesta cei ce vor alege modelul Galaxy S10+, au si optiunea de a alege unul dintre cele doua variante cu carcasa din ceramica.

Ecranul telefoanelor Galaxy S10 este absolut superb. Acesta acopera 90% din partea frontala a telefoanelor. Dotat cu un afisaj Dynamic AMOLED si protejat de un strat de sticla Gorilla Glass 6, telefoanele Galaxy S10 ofera o experienta vizuala de top, asa cum ne-a obisnuit Samsung in ultimii ani, prin intermediul panourilor sale Infinity.

Galaxy S10 Review 19

Display-ul de pe Galaxy S10+ masoara 6.4″ in diagonala, ofera aspect 19:9 si dispune de rezolutie 1.440 x 3.040 pixeli. Iar conform DisplayMate, cei care au acordat calificativ A+ acestui display, ecranul poate atinge o luminozitate maxima de aproape 1.200 nits. Ecranul este intr-adevar mai luminos ca cel de pe Galaxy Note 9, daca e sa facem o comparatie din acest punct de vedere.

Personal am ramas impresionat de acest nou ecran Dynamic AMOLED HDR10+, iar in ceea ce priveste camera selfie integrata in ecran, dupa mai multe zile de utilizare a telefonului va pot spune ca e mai putin intrusiva atunci cand accesezi aplicatii sau cand urmaresti videoclipuri comparativ cu notch-ul altor telefoane. Aici, e si o chestie de preferinte, fiindca unii prefera notch, altii nu. Cred ca aceasta noua abordare cu camera integrata in display, e urmatorul pas catre telefoanele flexibile, cele cu ecran fara notch si cu margini aproape inexistente.

Galaxy S10 Review 18

Si, daca tot suntem la capitolul ecran, sa va spun cateva lucruri despre senzorul biometric ultra sonic de scanare si detectare al amprentelor, care spre deosebire de alti senzori (pe baza de lumina) cum e cel de pe 6T, acesta emite ultra sunete care mapeaza 3D amprenta utilizatorului pentru a efectua deblocarea telefonului, astfel ca acuratetea sa e mai buna si-ti permite deblocarea telefonului inclusiv cand ecranul telefonului este in modul standby (ecranul stins). Singurul lucru, e sa te obisnuiesti cu locatia, zona in care e amplasat senzorul pentru a stii exact unde sa pui degetul cand vrei sa deblochezi telefonul fara a aprinde ecranul.

HARDWARE

Galaxy S10 Review 10

Europenii beneficiaza de modele Samsung Galaxy S10 echipate cu chipsetul Exynos 9820, desi exista si varianta cu Snapdragon 855 destinata in principal pietei din SUA. Astfel ca modelul testat de noi prin intermediul programului Orange Smartphone Tester (*program care va ofera oportunitatea de a castiga un astfel de telefon mobil daca te inscrii in concursurile organizate de operator), e varianta Galaxy S10+ echipata cu 8GB RAM, 128GB spatiu intern si cu acceleratorul grafic mobil Mali-G76 MP12.

Galaxy S10 Plus Screenshot 9 Galaxy S10 Plus Screenshot 7

In testele benchmark aceasta configuratie cu chipsetul Exynos 9 a realizat un scor de X puncte in aplicatia AnTuTu, respectiv Y puncte single-core si Z puncte multi-core, in aplicatia Geekbench 4. Practic, va rula fara niciun fel de problema orice joc sau aplicatie, iar experienta de utilizare este lina, fara lag.

Din punct de vedere al conectivitatii telefonul Galaxy S10+ iti pune la dispozitie toate optiunile disponibile in 2019: NFC, GPS, Bluetooth 5.0, 4G LTE (chiar si 5G prin intermediul versiun 5G a lui Galaxy S10), Wi-Fi 802.11 ac/ax (primul telefon din lume ce beneficiaza de noul standard WiFi 6, foarte util in aeroporturi, pe stadioane, la concerte, unde semnalul Wi-Fi de obicei e foarte slab,deoarece retelele acestea vor prioritiza accesul catre telefonul S10 beneficiind astfel de net mai bun comparativ cu restul celor conectati la reteaua locala Wi-Fi), port USB-C v3.1 si o mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm al castilor cu fir (desi sunt incluse in cutie o pereche de casti AKG cu fir si mufa USB-C).

Galaxy S10 Review 11

In plus, la achizitia unui Galaxy S10+, Samsung ofera cadou o pereche de casti wireless Galaxy Buds, pe care le puteti incarca prin intermediul tehnologiei de incarcare wireless PowerShare (reversibila). Functie utila la incarcarea castilor wireless si a smartwatch-ului Samsung Galaxy Watch, insa pentru a reincarca bateria altui telefon nu o recomandam, deoarece dureaza mult prea mult ca sa reincarce. Pentru recincarcarea ceasului sau a castilor wireless trebuie activata functia wireless de reincarcare din telefon si apoi amplasati castile si/sau ceasul pe spatele telefonului S10/S10+.

Galaxy S10 Plus Screenshot 31 Galaxy S10 Plus Screenshot 30

Sunetul este asigurat de cele doua difuzoare stereo: unul amplasat discret deasupra de ecran cu rol si de ear-piece si unul in partea de jos, astfel ca experienta multimedia pe telefonul Galaxy S10+ este exceptionala. In plus, telefonul integreaza tehnologia audio Dolby Atmos.

Galaxy S10 Review 6

Deblocarea faciala e cu dus si intors. De ce spun acest lucru? Pentru ca telefonul poate fi pacalit sa deblocheze telefonul prin plasarea unui videoclip in care apare proprietarul telefonului, astfel ca le va oferi unor terti acces in telefon.

Telefonul dispune de un senzor de puls, senzor de proximitate, senzor gyro, senzor RGB si unul de lumina, alaturi de un barometru, accelerometru si, spuneam mai devreme, senzorul ultrasonic pentru amprente.

SOFTWARE

Galaxy S10 Review 9

Samsung livreaza telefoanele Galaxy S10 cu sistemul de operare Android 9 Pie, peste care este preinstalata noua interfata grafica One UI, cea pe care am avut ocazia sa o experimentam deja prin intremediul unei actualizari software oferita modelelor Galaxy S9 si Note 9.

One UI este mult simplificata si optimizata pentru a oferi o experienta de utilizare fluida si confortabila utilizatorului. Samsung a gandit noua interfata grafica One UI cu scopul ca utilizatorul de telefoane Samsung Galaxy sa poata accesa cu o singura mana majoritatea functiilor telefoanelor, fara prea mult efort. Practic, mai toate functiile, optiunile din meniuri, sunt la un deget distanta.

Galaxy S10 Plus Screenshot 15 Galaxy S10 Plus Screenshot 22

De asemenea, One UI ne pune la dispozitie si optiunea ‘Dark Mode’ introdus de Google pe sistemul Android.

De cand testez telefoane Samsung (de prin 2010), e prima data cand nu am ce sa-i reprosez producatorului ceva legat de interfata grafica. Experienta este ireprosabila! Unii s-ar putea sa comenteze pe marginea dimensiunii si a formei iconitelor din One UI.

Producatorul a integrat in noile telefoane Galaxy S10 pachetul de securitate Samsung Knox, alaturi de o noua optiune de stocare hardware a cheilor private dedicate serviciilor mobile blockchain.

CAMERA

Galaxy S10 Review 1

Camera foto principala de pe spatele telefonului Galaxy S10 este foarte perfromanta anul acesta. Pe langa faptul ca este echipata cu trei senzori: senzorul principal de 12MP cu diafragma variabila f/1.5 – f/2.4 dispune de stabilizare optica a imaginii, in opinia mea, la fel de buna sau apropiata de stabilizarea oferita de camera de actiune GoPro Hero7; un al doilea senzor de 12MP telefoto cu diafragma f/2.4  si 2x zoom optic si un senzor in premiera pentru gama de telefoane Samsung Galaxy S ultra-larg de 16MP cu diafragma f/2.2, capabil sa capteze la un unghi de 123 grade la fel ca ochiul uman. Trecerea de pe un senzor pe altul se face foarte usor din meniul aplicatiei Camera si, pentru prima data, UI-ul aplicatiei camerei de pe un smartphone cu Android este realizata atat de bine incat iti permite sa accesezi usor functiile chiar si cu o mana.

Aceasta camera tripla beneficiaza de asistenta A.I. prin unitatea neurala de procesare cu care este dotat telefonul, astfel ca e capabil sa detecteze si sa ajusteze cadrele in functie de scena pe care o fotografiem prin intremediul a ceea ce Samsung denumeste Scene Optimizer si Shot Suggestion.

Camera tripla e capabila sa capteze videoclipuri in slow si super-slow motion, si normal la o rezolutie maxima de 2.160p la 60 de cadre pe secunda si cu sunet mai mult decat decent. Clipurile pot fi urcate pe YouTube, fara a necesita inregistrarea sunetului cu un microfon profesional.

O galerie foto realizata cu camera tripla a telefonului o puteti accesa aici (fotografii la calitate originala pe care va recomand sa faceti zoom pentru a observa detaliul captat de aceasta camera).

Camera frontala duala integrata in display este compusa dintr-un senzor de 10MP cu apertura f/1.9 Dual Pixel si un senzor de 8MP cu apertura f/2.2 cu rol de profunzime pentru realizarea selfie-urilor la o calitate deosebita.

BATERIE

Bateria telefonului Samsung Galaxy S10+ are o capacitate de 4.100, adica cu 600 mAh mai mult ca cea de pe Galaxy S9+ din 2018 si cu 700 mAh mai mult decat dispune Galaxy S10. Telefonul dispune de incarcare rapida 15W atat prin cablu, cat si wireless. Incarcarea bateriei de la 0 la 100% se face in aproximativ o ora si 10 minute.

Screenshot 20190312 225858 Device care Screenshot 20190312 225908 Device care

Galaxy S10 si S10+ beneficiaza si de incarcare reversibila, asta inseamna ca poate fi utilizat pe post de Powerban pentru a incarca alte gadgeturi si accesorii compatibile wireless. Personal am testat aceasta functie cu Moto 360, Galaxy Watch. Asa cum spuneam si mai devreme in acest review, nu recomand reincarcarea altor telefoane mobile deoarece incarcarea se efectueaza incet. In schimb este ideala reincarcarea smartwatch-urilor, a castilor wireless, capacitatea bateriei fiind sub 1.000 mAh.

In ceea ce priveste autonomia de functionare a telefonului cu aceasta baterie de 4.100 mAh, va pot spune cu entuziasm ca telefonul poate oferi pana la 16-18 ore de utilizare intensa, poti ajunge chiar la doua zile daca esti genul econom, care e atent cu consumul de baterie. In testele screen-on time, am trecut mereu de 7 ore de functionare cu ecranul aprins continuu.

CONCLUZIE

Majoritatea ne vor intreba daca se merita upgrade-ul de la versiuni anterioare (Galaxy S9, Galaxy S8 sau Galaxy Note 9, Note 8). Parerea mea, e ca se merita sa faci pasul catre Galaxy S10+ (cel mai bun smartphone Galaxy S produs de Samsung vreodata) indiferent ca o faci ca upgrade sau nu, fiindca beneficiezi de o serie de lucruri pe care nu le gasesti in prezent decat la telefoanele Galaxy S10: acest ecran Dynamic AMOLED superb dublat de difuzoarele stereo; camera tripla cu diafragma variabila si stabilizare optica a imaginii foarte buna; semnal Wi-Fi bun in retelele wireless publice aglomerate multumita tehnologiei Wi-Fi 6 (o premiera pe un telefon mobil). In plus, ai slot pentru carduri micro SD de pana la 512GB, dispui in continuare de mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm al castilor preferate si carcasa e rezistenta la apa. Iar daca nu esti multumit de carcasa din sticla, Samsung ne ofera si optiunea unui smartphone Galaxy S10+ cu carcasa din ceramica.

Singura mea obiectie in ceea ce priveste telefonul Galaxy S10+, este faptul ca butonul Power (de pornire) e amplasat foarte sus, insa compenseaza prin faptul ca Samsung iti permite sa reprogramezi butonul fizic dedicat asistenului Bixby pentru a fi utilizat in alte scopuri, accesarea altor functii din telefon.

Samsung Galaxy S10+ este disponibil la un pret destul de piperat, insa exista optiunea de a fi luat la abonament cu avans. Retineti totusi, ca e un telefon dedicat unui anumit tip de clienti, pentru ceilalti exista variantele Galaxy S10 si Galaxy S10E (cel din urma fiind competitorul direct al lui iPhone XR, S10E avand un pret mai accesibil).

Ca un mic bonus de final, posesorii de modele Galaxy S10, au la dispozitie o serie de wallpaperuri foarte inspirate si atent selectate de mine pentru a ascunde sau utiliza camera selfie din display, wall-uri pe care le puteti descarca de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!