A aparut jobul de supraveghetor / sofer (la nevoie) de masini autonome

sofer virtual masini autonome

Intr-o lume in care oamenii se plang tot mai des ca isi pierd locurile de munca din cauza tehnologiei, a robotilor care usor, usor le iau locul, iata ca, apar si locuri de munca pentru oameni, posturi necesare la supravegherea computerele, robotilor pentru a evita eventuale accidente fatale.

Conform mai multor studii de piata oamenii se tem de masinile fara soferi, de masinile autonome care circula pe soselele noastre, si asta datorita faptului ca orice computer se blocheaza din cand in cand, software-ul poate da erori. Si pe buna dreptate, astfel ca apare aceasta usoara teama.

Totusi, problema mai mare si mai grava in prezent, e ca majoritatea accidentelor sunt cauzate de erori umane, astfel ca inlocuirea soferilor cu un computer dotat cu inteligenta artificiala ar putea reduce considerabil numarul accidentelor pe sosele.

Tesla este unul dintre putinii producatori care comercializeaza deja masini ce dispun de un pilot automat, compania fiind sigura de ceea ce produce.

Insa o solutie alternativa ar putea linisti cat de cat oamenii in privinta autovehiculelor fara sofer. Un start-up american angajeaza in prezent soferi care sa supravegheze si, la nevoie, sa preia controlul asupra masinilor autonome a caror computer / software da erori in timpul rularii acestora pe sosele.

Diferenta e ca, soferul uman care va prelua controlul asupra masinii nu se afla fizic in masina cum se intampla in cazul instructorilor scolilor auto, ci in fata calculatorului de la birou sau din propria casa.

Astfel, aceasta neincredere in tehnologie naste un nou tip de loc de munca: teleoperator — job de a supraveghea si conduce masini autonome din fata calculatorului (daca imprejurarile o cer, pentru a evita un posibil accident cu victime umane, ori eventuale pagube ale masinilor autonome pentru a proteja companiile care investesc bani in acest tip de autovehicule).

Imaginati-va, o companie de taxi / ride sharing precum Uber cu o “flota” de masini autonome (fara soferi) supravegheate de cativa oameni din fata monitoarelor (vezi foto sus).

Practic, noul tip de job va ajuta la tranzitia aceasta inevitabila de la masinile conduse de soferi umani, catre masinile fara soferi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.