EvenimenteStiriTech

Romanii pot cumpara masini electrice prin programul de subventie Rabla Plus, in 2019

programul de subventie rabla plus

Dupa lansarea programului Rabla Pentru Electrocasnice pe finalul lui 2018, Ministerul Mediului a anuntat pe data de 10 aprilie (2019) editia a XV-a a programului Rabla Clasic si editia a IV-a a programului Rabla Plus, la centrul Centrul Tehnic Titu al grupul Dacia-Renault.

Programul de subventie Rabla Plus, le ofera romanilor posibilitatea de a achizitiona masini electrice si hibrid cu ajutor (reducere) de la statul roman. Masinile pot fi achizitionate de la producatorii validati.

Conform comunicatului publicat de Ministerul mediului pe site-ul sau, incepand de maine, 12 aprilie, persoanele fizice cu cetatenia romana se pot inscrie in programul de subventie Rabla Plus, program care le ofera romanilor posibilitatea de a cumpara masini electrice si/sau hibrid subventionat.

Pentru programul de subventie Rabla Plus, guvernul Romaniei a alocat in 2019 suma totala de 93 de milioane de lei, suma menita sa stimuleze achiziția vehiculelor electrice. O parte din acesti bani alocati de catre Administratia Fondului pentru Mediu se vor duce catre instalarea de statii de incarcare performante in municipiile resedinta de judet.

”Suntem hotarati sa continuam si sa imbunatatim toate aceste programe si anul acesta. Este important de mentionat ca, pe langa beneficiul direct adus noilor proprietari, de aceste programe beneficiaza si restul cetatenilor. Asta pentru ca, prin utilizarea masinilor electrice in marile orase si inlocuirea celor cu motoare clasice, cu totii vom respira un aer mai curat”, a declarat viceprim-ministru, ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Actul normativ intocmit pentru programul de subventie Rabla Plus, romanii vor beneficia de reduceri de 45.00 lei (adica, pana in 50% din costul total al masinii) la cumpararea unei masini electrice, respectiv 20.000 lei (la fel, pana in 50% din costul total al masinii) la cumpararea unui autovehicul hibrid, care genereaza o cantitate de emisii CO2 mai mica e 50 g/km.

Banii nu vor fi alocati cash romanilor, ci vor primi un ecotichet, pe care cel ce solicita subventia il va putea folosi la cumpararea masinilor pentru a beneficia de acel discount acordat de statul roman. De asemenea, subventia e valabila numai pentru o singura masina cumparata.

Eligibele pentru programul de subventie Rabla Plus, sunt persoanele fizice cu domiciliul in Romania, care nu au datorii la bugetul local.

Solicitarile de subventie se pot face incepand de maine, 12 aprilie 2019, iar data limita pentru inscrierea in program este 30 septembrie 2019.

Tot din 12 aprilie, persoanele juridice care doresc sa acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administratia Fondului pentru Mediu.

Conform datelor furnizate de minister, in 2016, programul a demarat cu 150 de masini vandute, iar in 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de mașini: in valoare de 10.000 de euro. In 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400
de eco-vouchere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!