ReviewsStiriTELEFOANE

Galaxy S10e Review – Design premium compact, fara compromisuri hardware

Galaxy S10e Review

Inceputul lui 2019 a insemnat o noua premiera pentru producatorul Samsung Electronics, care dupa ani la rand in care a lansat numai cate doua telefoane premium sub gama Galaxy S, anul acesta a decis sa lanseze trei telefoane flagship simultan in loc de doua, gama care include si un model compact cu ecran plat.

Desi discutam despre varianta compacta a gamei Galaxy S10, telefonul Samsung Galaxy S10e este la fel de rapid si performant ca si fratii sai mai mari, tocmai in ideea de a-i crea concurenta competitorului Apple si al sau iPhone XR, desi nu vad unde ar fi o concurenta serioasa modelul XR, care nu se vinde atat de bine pe cat se asteptau americanii, acestia fiind nevoiti sa taie din productia totala initial programata.

Design / Display

Galaxy S10e Review 1

Daca ar fi sa comparam iPhone XR cu Galaxy S10e, cel din urma beneficiaza de o estetica mult mai ingrijita, dispune de margini mai subtiri, nu are acel notch urat, iar ecranul desi mai mic in diagonala dispune de un panou Dynamic AMOLED (HDR10+) comparativ cu LCDul Liquid Retina propus de Apple pe al sau iPhone XR. In plus, rezolutia display-ului este mai buna. Sa mai mentionam si ca ecranul telefonului este plat (nu are marginile curbate).

Din punct de vedere al ratei corp-ecran spre deosebire de XR, Galaxy S10e ne ofera mai mult ecran tactil cu toate ca este un telefon ceva mai mic din punct de vedere al dimensiunilor sale.

La fel ca iPhone XR, si Galaxy S10e este disponibil in mai multe culori vibrante. Telefonul fiind un gadget dedicat in mod special celor mai tineri, mai nonconformisti. Din imagini, puteti observa ca noi am testat varianta Canary Yellow (pe galben), si-l veti gasi in magazinele partenere producatorului sud coreean si in variante pe alb, negru, verde, albastru si roz flamingo.

Galaxy S10e Review 11

Galaxy S10e dispune de un senzor de amprente fizic integrat in butonul Power, care e extrem de rapid la deblocare. In plus, rezolva problema amplasarii butonului Power prea sus si incomod de accesat cu o singura mana, cum se intampla pe Galaxy S10 Plus, Fiind un model foarte compact, inaltimea la care e amplasat butonul de aprindere/stingere este una ideala pentru accesare lui fara efort cu ajutorul degetului mare.

Odata cu designul mult mai compact care ne permite utilizarea telefonului confortabil cu o singura mana (ideal pentru femei si tineri), Samsung a trebuit sa sacrifice anumite caracterisitici pe care le intalnim numai pe Galaxy S10 si/sau pe S10 Plus. Un exemplu ar fi capacitatea bateriei, dar despre ea putin mai tarziu in review.

Hardware

La fel ca S10 si S10 Plus, si Galaxy S10e este echipat procesorul cu Exynos 9820, ori cu Snapdragon 855 (in functie de piata unde sunt comercializate telefoanele), cu 6 sau 8 GB memorie RAM, astfel ca varianta mai accesibila a gamei Samsung Galaxy S10, e la fel de performanta.

Screenshot 20190401 215930 AnTuTu Benchmark Screenshot 20190401 193306 Geekbench 4

Un reper pot fi rezultatele benchmark pe care telefonul le-a realizat in testele noastre. Spre exemplu, in aplicatia Antutu a realizat un scor de 323.994 puncte, in timp ce in aplicatia Geekbench 5 a realizat un scor de 4.471 puncte single-core, respectiv 10.352 puncte multi-core.

Desi spuneam ca e un smartphone compact, telefonul beneficiaza de sunet stereo multumita celor doua difuzoare cu care Samsung Electronics a decis sa echipeze si modelul Galaxy S10e. Astfel ca e perfect inclusiv pentru gaming si multimedia (vizionare videoclipuri, filme etc), ceva ce prea putine telefoane premium ofera in 2019 (destule telefoane flagship sunt dotate numai cu un singur difuzor).

Software

Galaxy S10e Review 16

Samsung livreaza telefonul impreuna cu sistemul Android 9 Pie si noua s-a interfata grafica One, care aduce un nou design ferestrelor (usor rotunjite la colturi). La fel de rotunjite la colturi sunt si iconitelor de pe ecranul principal, cele din sertarul cu aplicatii sau pictogramele din panoul de notificari al telefonului.

De asemenea, telefonul S10e vine cu o serie de aplicatii pre-instalate. Pe langa cele de la Google si Samsung (Galaxy Store, Samsung Members, Samsung Notes etc), mai vine cu suita de aplicatii Microsoft: Office Mobile, Linkedin si OneDrive.

Experienta de navigare prin meniuri si aplicatii, e la fel de lina ca pe modelele S10 si S10 Plus, ceea ce ne bucura deoarece rareori modelele compacte ale companiilor producatoare de smartphone-uri ofera o experienta similar pe aceste versiuni mai mici.

Va recomand sa activati navigarea (accesarea telefonului) prin intermediul gesturilor, pentru a utiliza la maximum ecranul tactil al telefonului si functiile native ale sistemului de operare.

Camera foto

Galaxy S10e Review 3

Camera principala de pe S10e este una duala (nu are al treilea senzor telefoto pe care il intalnim numai pe Galaxy S10 si S10 Plus), insa camera principala se descurca destul de bine si fara acel senzor (ganditi-va la camera duala de pe Galaxy Note 9 lansat in toamna anului trecut).

Aceasta camera se descurca perfect in lumina zilei (in aer liber), insa are unele dificultati atunci cand fotografiem in interior cu ea setata pe auto. Totusi, cu aceasta camera putem realiza videoclipuri la rezolutie maxima 4K la 60 de cadre pe secunda, ceea ce nu e rau deloc.

Galaxy S10e Review 10

Camera selfie integrata in ecranul Dynamic AMOLED al telefonului este dotata cu un senzor de 10MP (dual pixel) cu apertura f/1.9 si poate reda video la rezolutie 4K HDR.

Baterie

Galaxy S10e este echipat cu o baterie cu capacitatea de 3.100 mAh, care beneficiaza de incarcare rapida si incarcare wireless. Si desi capacitatea bateriei e mai mica decat pe celalalte modele, telefonul reuseste sa ne ofere o zi te utilizare, datorita ecranului mai compact si a sa rezolutie numai Full HD+. Consumul de energie fiind astfel ceva mai redus decat pe celalalte modele de S10.

Galaxy S10e Review 2

Concluzie

Samsung Galaxy S10e poate fi catalogat modelul flagship de buget al gamei S10 datorita pretului lui de 750 Euro (3.000 lei), insa dispune de caracteristici de top. Si e modelul pe care vi-l recomand daca sunteti genul de utilizator care se simte mai confortabil utilizand un telefon mai compact, desi ecranul sau la aproape 6″ in diagonala nu poate fi catalogat tocmai compact (de mici dimensiuni), insa Samsung a reusit sa-l integreze intr-o carcasa ideala pentru utilizarea lui cu o singura mana.

Desi nu e un pret mic pentru noi, romanii, totusi iti raman in buzunar cel putin 200 – 250 euro, atat cat ai da in plus pentru modelul standard S10. Dublu, sau chiar triplu pe modelul S10 Plus, a carui pret sare de 1.500 euro daca ai pretentii sa fie echipat cu tot ceea ce au mai bun de oferit cei de la Samsung (1 TB stocare interna). Cu diferenta de bani ramasa iti poti lua spre exemplu o pereche de casti wireless Galaxy Buds sau alte accesorii utile telefonului prin partenerii autorizati ai producatorului.

Fiind ceva mai compact, nu vei beneficia spuneam de al treilea senzor telefoto pe camera principala, nici de rezolutie 2K / Quad HD, precum si imposibilitatea de a modifica rezolutia ecranului in cazul in care vrei sa mai economisesti ceva baterie. Insa primesti acest display Dynamic AMOLED plat care iti ofera cea mai buna experienta vizuala in culorii vibrante pe un smartphone flagship in 2019, asa cum ne-au obisnuit cei de la Samsung de cativa ani buni incoace.

Galaxy S10e este cu siguranta o alegere mai buna decat iPhone XR la acest nivel de pret, smartphone-ul beneficiind atat de materiale de calitate (design mai luxuriant), cat si de caracteristici de top (difuzoare stereo, cel mai puternic procesor etc) comparativ cu ceea ce ofera telefonul Apple.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!