ReviewsTELEFOANE

Huawei P40 PRO Review-cum e Viața fără Google

Huawei P40 PRO prezintă Viața fără Google. Am testat telefonul pentru mai mult de doua săptămâni utilizând doar aplicațiile disponibile în HuaweiApp, fără Google. Iată cum a fost.

Huawei P40 PRO review
Huawei P40 PRO review

Într-o perioadă în care distanțarea socială ne-a împins și mai mult în online, ajungem să apreciem tot mai mult funcțiile importante ale unui smartphone: viteza și calitatea conexiunii la internet, camera foto și autonomia bateriei. Anul 2020 devine unul al interacțiunii în social media(Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Twitch), anul în care ne schimbăm comportamentul, felul de a munci, învăța sau de a ne distra.

Deși seria de smartphones P40 a fost lansată într-o perioadă mai puțin fericită, Huawei pare că a înțeles nevoile utilizatorului actual: conectivitate rapidă, imagini și video la cele mai înalte standarde și desigur, un design premium. Și în acest an, producătorul chinez pune accent pe camera foto, care vine cu performanțe demne de invidiat, acompaniată de un hardware pe măsură și un software bine închegat.

Seria Huawei P40 , care include modelul de baza P40, P40 Pro si P40 Plus(apare în iunie), a fost lansată pe piața din Europa și a început deja bătălia cu rivalele Galaxy S20, iPhone 11 Pro sau OnePlus 8. O bătălie lipsită de fair-play, daca privim prin prisma serviciilor Google. Oare există viață fără Google?

In ultimele două săptămâni am avut ocazia sa testăm noul P40 PRO și am făcut asta înlocuind telefonul personal cu flagship-ul de la Huawei. In cele ce urmează veți afla care a fost experiența, plusurile și minusurile în utilizarea zilnică a telefonului și cum(dacă) am reușit să supraviețuim fără Gugli.

DESIGN

Cu un ecran HDR(High Dynamic Range – Interval dinamic ridicat)) capacitiv de 6,58 inch(16,71 cm), Huawei P40 PRO iese în evidență de la prima privire. Ecranul generos, ușor curbat pe toate cele patru margini si ridicat în colțuri, aduce o experiență de vizualizare comparabilă cu un televizor de ultimă generație. Iar îmbinarea perfectă cu rama metalică și carcasa spate din sticlă, desăvârșesc designul telefonului. Sigur, o carcasă de metal era ideală, dar hey, avem pe spate încărcare wireless. Caracteristica HDR extinde raportul de contrast şi spaţiul cromatic, pentru a oferi imagini mai realiste şi mai naturale, mai apropiate de modul în care ochiul uman percepe lumea în realitate. În plus, datorită ratei de refresh de 90 Hz, vă veți bucura de vizualizare imersivă pe tot ecranul, într-un mod fluid.

design huawei p40 pro

Altfel spus, telefonul arată impecabil, cu siguranță atrage privirile tuturor: este impunător și strălucitor. În stânga sus, P40 PRO are un decupaj tip pilulă pentru camera selfie şi senzorul IR, care la început părea deranjant. Acesta însă se poate ascunde, folosind Cutout, funcția care va integra camera frontală si senzorul IR într-o bară neagră, devenind astfel invizibile.

Deși fețele telefonului sunt din sticlă, acesta se ține ușor în mână, iar dacă folosiți husa de silicon inclusă în pachet, aderența crește și mai mult. Totuși, cu o diagonală de aproape 17 cm, telefonul se manevreaza greu cu o singură mână, mai ales dacă ai mâini mai mici. Modelul standard P40 poate fi mai potrivit pentru cei care aveți mâinile mai mici și preferați utilizarea cu o singură mână.

Telefonul se gasesște în culorile Ice White, Silver Frost, Deep Sea Blue, Black și Blush Gold.

Huawei P40 Series modele

HARDWARE

Arhitectura hardware este una de top, procesorul octa-core Kirin 990 5G, grafica Mali-G76 MP16 si cei 8Gb RAM se descurcă cu succes în orice aplicație sau joc. Mai mult, fac experiența de navigare în telefon una placută, fluidă, fără laguri. S-a muncit mult la interfața EMUI, acum la versiunea 10.1.0, iar sistemul de operare este Android 10, desigur. La acest capitol vreau să menționez că un sistem hardware performant are nevoie de un software care sa gestioneze corect resursele RAM/CPU disponibile. Altfel, ramâne doar un sistem hardware și atât. În acest sens există aplicația built-in Optimize, care asigură în permanență o funcționare optimă a aplicațiilor și a sistemului de operare al P40 PRO.

De remarcat și existența standardului Wi-Fi 802.11 ax, capabil de viteze între 7 și 10 Gbps wireless. Mai jos regăsiți specificațiile hardware complete pentru Huawei P40 PRO. In toată perioada de testare, nu am simțit incălzire excesivă a telefonului, crash-uri sau alte probleme care pot fi generate de hardware.

NETWORKTehnologieGSM / HSPA / LTE / 5G
LANSATAnunțat
Lansare
Martie, 2020
Disponibil din 7 Aprilie 2020 in România
CORP TELEFONDimensiuni
Greutate
SIM

Rezistență apă, praf
158.2 x 72.6 x 9 mm (6.23 x 2.86 x 0.35 in)
209 g (7.37 oz)
Single SIM (Nano-SIM/eSIM) or Hybrid Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
IP68 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 mins)
DISPLAYTip
Mărime
Rezoluție
OLED capacitive touchscreen, 16M colors
6.58 inches, 105.2 cm2 (~91.6% screen-to-body ratio)
1200 x 2640 pixels (~441 ppi density)
HDR10, 90Hz refresh rate
PLATFORMĂSistem operare
Chipset
CPU
GPU
Android 10.0 (AOSP + HMS); EMUI 10.1
HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm+)
Octa-core (2x2.86 GHz Cortex-A76 & 2x2.36 GHz Cortex-A76 & 4x1.95 GHz Cortex-A55)
Mali-G76 MP16
MEMORIECard slot
Interna
NM (Nano Memory), up to 256GB (uses shared SIM slot)
128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM
UFS 3.0
CAMERA PRINCIPALĂQUAD




VIDEO
50 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1/1.28", 2.44µm, omnidirectional PDAF, OIS Periscope 12 MP, f/3.4, 125mm (telephoto), PDAF, OIS, 5x optical zoom,
40 MP, f/1.8, 18mm (ultrawide), 1/1.54", PDAF
TOF 3D, (depth)
Leica optics, LED flash, panorama, HDR
2160p@30/60fps, 1080p@30/60fps, 720@7680fps, 1080p@960fps, HDR; gyro-EIS
CAMERA FRONTALĂ
(SELFIE)
DUALA


VIDEO
32 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8", 0.8µm, AF
IR TOF 3D, (depth/biometrics sensor)
HDR
2160p@30/60fps, 1080p@30/60fps
CONECTAREWLAN
Bluetooth
GPS

NFC
Port IR
USB
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
5.1, A2DP, LE
Da, with dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC
Da
Da
Da, 3.1, Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go
BATERIEÎncărcareNon-removable Li-Po 4200 mAh battery
Fast charging 40W
Fast wireless charging 27W
Fast reverse wireless charging 27W

CAMERA FOTO

huawei p40 natura imagine

Camera principala Huawei P40 PRO

Ei bine, așa cum era de așteptat, P40 PRO punctează maxim la capitolul camere foto/video. Sistemul integrat cu patru camere al Huawei P40 Pro satisface și cei mai pretențiosi utilizatori.

Camera principală de 50 MP este dotată cu un senzor foarte mare Quad-Bayer 1/1,28″ de 50MP, capabil să producă imagini de 12 MP. Aceasta apropie subiectele îndepărtate cu zoom-ul optic de până la 5x, zoom-ul hibrid de până la 10x și zoom-ul digital de până la 50x.  Ca element de noutate, Huawei P40 Pro include senzorul RYYB, special conceput pentru a capta mai multă lumină și pentru a oferi o calitate mai bună a fotografiilor cu zoom, chiar și in condiții de lumină slabă.

Am făcut mai multe teste, și chiar daca se descurcă binișor, funcția de zoom necesită unele imbunătățiri, peste 15-20x, chiar și cu o stabilizare bună, imaginile nu ies la calitatea așteptată. Cu toate acestea performanțele sunt remarcabile, iar viitoarele update-uri de software cu siguranță vor aduce îmbunătățiri.

Datorită senzorului de imagine și a procesării software rafinate, P40 Pro este capabil să surprindă imagini cu unghi ultra larg(WIDE) cu un echilibru textură-zgomot excelent,  în orice condiții. Și în categoria Night, datorită performanțelor deosebite în condiții de luminozitate redusă, telefonul se comportă impecabil. 

Pentru amatorii de video, P40 Pro suportă simulare bokeh în timp real pentru videoclipuri. Imitând efectele unui obiectiv cu diafragmă largă, această funcție adaugă bokeh progresiv pentru a evidenția subiectul principal al înregistrării. Camera cu teleobiectiv poate surprinde imagini cu zoom de înaltă rezoluție dar și videoclipuri time-lapse in format 4K.

Adevărata performanţă a camerei principale se poate  vedea în modul PRO, unde ai acces manual la setări precum focus, ISO, balanţa de alb, expunere. Practic, poţi personaliza setările camerei exact ca pe un DSLR, in funcţie de tipul fotografiei, decor, scenă…etc.

Camera selfie

Nu degeaba vorbim de Huawei Seria P, de la Photography :) Camera frontală este de 32MP, cu f 2.2 de 26mm și filmează la rezoluție 4K, 60fps. Camera de pe faţa telefonului cred că este cea mai utilizată atât pentru fotografii cât şi pentru live-uri , video-conferinţe sau pe post de oglindă. In cazul lui P40, aceasta este folosită şi de FaceID, la deblocarea telefonului. Deblocarea cu FaceID funcţionează perfect pe seria Huawei P40, am testat-o chiar şi pe intuneric sau în lumină slabă. In ceea ce priveşte selfiurile, funcţiile de Beauty şi Efectele, cu siguranţă te vor scăpa de riduri şi îţi vor reduce câţiva anișori din vârstă, în fotografia  finală. Iar pentru pasionaţi, nu lipsesc uneltele de editare foto, astfel încât să obţii selfiul perfect.

SOFTWARE/APLICAȚII

Huawei P40 PRO (ELS+NX9) vine cu Android 10 si EMUI 10.1.0. Sistemul se mişca fluid, răspunsul este unul rapid, iar senzaţia este ca folosesşti un telefon performant, care te ascultă şi te ajută în acelaşi timp. Pe partea de aplicaţii ai utilitarele de bază: email, mesagerie, Facebook, Instagram, WhatsApp, calendar…etc.

Aveam dubii ca voi putea utiliza telefonul două săptămâni, fără serviciile Google. După cum probabil ştiti, Google a banat serviciile sale pentru noile telefoane Huawei. Practic nu ai Google Play, Maps sau alte servicii Google şi nici aplicaţiile din PlayStore.

Doar că problema este relativ una superficială, doarece am găsit şi instalat aproape tot ce aveam nevoie şi foloseam şi pe telefonul anterior, unde aveam serviciile Google. Iată cum:

-clientul de email instalat pe telefon gestionează orice cont, inclusiv cele de Gmail, iar funcţionalitatea este identică cu clientul de Google

-aplicaţiile de mesagerie şi social media se instalează ușor din APKPure sau Aptoid.

-aplicaţii sau jocuri care nu se regăsesc in Huawei AppGallery, se pot instala din alte surse precum APKMonk, Aptoid, APKPure, Amazon Appstore sau MoreApps. Tot de aici am instalat Waze, eu oricum nu foloseam Google Maps. Un ghid complet de instalare aplicatii se afla pe site-ul oficial Huawei.

Cum instalez aplicațiile Google pe telefon?

 Momentan nu există nativ serviciile de streaming de muzică precum Spotify sau Netflix, iar instalarea lor din alte surse nu este tot timpul simplă. Insă sunt convins că acestea vor aparea în cel mai scurt timp. În cele peste două săptămâni de teste, telefonul și-a facut câteva update-uri, inclusiv la interfața EMUI și software-ul camerei. Un semn bun, Huawei lucrează pentru îmbunătățirea performanțelor telefonului.

Important de ştiut că în Huawei AppGallery aveţi deja la dispoziţie aplicaţii româneşti, inclusiv cele de smart banking, de la câteva bănci şi cu siguranţă lista va creşte în viitor. Huawei incearcă să aducă tot mai mulţi dezvoltatori în AppGallery pentru a extinde numărul de aplicaţtii şi jocuri. Similar cu GMS (Google Mobile Services), Huawei dezvoltă în continuare prorpiul ecosistem HMS (Huawei Mobile Services), acesta înlocuind practic serviciile Google și ajută în același timp dezvoltatorii de software, integrează stocarea în cloud…etc.

Overall, eu unul nu am simţit foarte mult lipsa serviciilor Google, so, există Viaţă si fără Google. Iar pentru dependenți există soluții care instalează Google Services.

BATERIE/AUTONOMIE

P40 PRO deține o baterie de 4200 mAh, cu încărcare rapidă pe fir la 40W și wireless la 27W. În Plus, poți încărca și alte device-uri(căști, telefoane), apropiindu-le de spatele telefonului.(Reverse Wireless Charging) Da, știu, in piață există telefoane cu baterii de 5000mAh sau 6000, Huawei însa a mizat în cazul P40 pe o optimizare a software-ului și a consumului de energie hardware. Testele de utilizare continuă ne-au dus la 14 ore 30 de minute. Un timp mai mult decât satisfăcător, practic o zi de utilizare continuă. Este cu 4 ore peste S20 Ultra sau P30 PRO.

Încărcarea este una rapidă, după numai 15 minute bateria ajunge la 50% din capacitate, iar în 30 minute esti la 80%. În caz de nevoie sunt şi Setări speciale pentru baterie, precum optimizarea One Tap, dar şi un Performance Mode, Power Saving Mode şi Ultra Power Saving Mode. Acestea adăugă daca este cazul, câteva ore în plus de autonomie.

CONCLUZII

Huawei P40 PRO este un telefon de top la un preț accesibil, care excelează la capitolul fotografie&video. În plus, este pregătit pentru viitorul 5G și are o autonomie suficientă pentru o zi de utilizare intensă. Așa cum vă spuneam mai sus, am utilizat telefonul pe o perioadă de peste doua săptămâni și nu am simțit lipsa serviciilor Google. Am avut acces la email (inclusiv Gmail), la Facebook, Insta, Whatsapp, Waze, jocuri.

P40 PRO design review

HuaweiApp este în continuă creștere și chiar dacă nu a ajuns la nivelul PlayStore, multe aplicații se pot instala momentan din alte surse. Dacă faci un inventar al aplicațiilor folosite în prezent, care sunt cele pe care nu le regăsești în HuaweiApp? Acum sigur că fiecare poate alege, într-un final atât Google, cât și Apple sau Huawei vor cât mai mulți utilizatori în propriul ecosistem. P40 PRO rămâne un smartphone performant, cu un design atragator, un mic studio foto la purtător, și toate acestea la un preț accesibil.

Telefonul P40 PRO testat de noi punctează bine la capitolele de mai jos, încă o dată, Huawei a făcut alegerile corecte:

  • design general impresionant
  • hardware performant
  • ecran generos HDR
  • deblocarea cu FaceID și amprentă funcționează impecabil
  • autonomie 
  • performanță ridicată foto/video
  • vine cu husă de protecție silicon
  • încărcare rapidă
  • căști incluse (cu fir)
  • preț accesibil
  • se poate utiliza ca telecomandă pentru TV/Audio/Video…etc

Îmbunătățiri am vedea in ceea ce privește speakerul și conectarea unor căști clasice cu fir și desigur, serviciile Google pentru cei care depind de ele.(deja există soluție pentru instalarea Google Services).

  • nu are speaker stereo
  • căștile clasice(cu jack 3.5 normal) se pot utiliza doar cu un adaptor usb type-C la jack 3.5; poate un adaptor inclus in pachet
  • lipsa serviciilor Google

Telefonul se poate achiziționa atât din rețeaua operatorilor telecom(vezi oferta Orange) în diverse oferte cu/fără abonament, cât și în magazinele partenere precum eMAG sau evoMag. Așteptam părerile tale intr-un comentariu, fie ca ești deja utilizator de Huawei sau doar ți-ai dori un device precum P40 sau P40 PRO. Mai mult, acum poti economisii pe site-ul oficial folosind un cod reducere Huawei pentru noile modele de telefoane lansate.

Valori Benchmark Huawei P40 PRO

  • AnTuTu: 463.155
  • GeekBench 5: Single-Core – 753 / Multi-Core – 2.957
  • 3DMark Sling Shot Extreme – Vulkan: 5.459
  • PCMark: 8493

Un comentariu

  1. P40 Pro este un telefon performant din toate punctele de vedere. Lipsa serviciilor google se poate accepta cat timp poti instala aplicatiile de care ai nevoie, fara sa ai nevoie de cunostinte avansate. Altfel, telefonul arata super, un smathphone premium.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!