StiriTechTV

Cum aleg videoproiectorul potrivit? (Ghid)

Cum aleg videoproiectorul

Videoproiectorul este utilizat de zeci de ani ca unealta perfecta pentru prezentari video de catre oamenii de afaceri sau in mediul educational de catre profesori, insa o data cu dezvoltarea tehnologiei de proiectare a imaginii, videoproiectorul este utilizat si ca o unealta pentru divertisment in familie. Pe langa faptul ca este util in afaceri sau in educatie, videoproiectorul iti poate oferi clipe de neuitat alaturi de familie si prieteni, fiindca iti permite sa organizezi serate de film chiar la tine acasa, si-o poti face in interior sau in aer liber.

Indiferent de mediul in care vei utiliza videoproiectorul, ca sa achizitionezi modelul potrivit necesitatilor tale trebuie sa ai un nivel minim de cunostinte despre capacitatile si tehnologia integrata in acest tip de gadget si sa stii exact la ce il vei folosi.

Astfel videoproiectoarele pot fi impartite pe doua categorii:

Videoproiectoare Home Theater

Spre exemplu videoproiectoarele de tip Home Theater sunt utile pentru proiectarea de filme (3D, HD, Full HD etc), animatie (desene animate), poti urmari evenimente sportive live, proiectarea de fotografii (slideshow) sau chiar te poti juca jocuri (aici ai nevoie de un model care sa iti poata proiecta imaginea live la fel ca un monitor, cu timp de raspuns cat mai mic). Videoproiectoarele de tip Home Theater sunt cautate in mod special pentru capabilitatea lor de a proiecta imaginii de inalta calitate pe o suprafata mare, apoi multe dintre ele sunt dotate cu cooler de racire mai silentios si beneficiaza de multiple tipuri de porturi inclusiv HDMI (cel mai important dintre ele).

Videoproiectoare Business

Acest tip de videoproiector, de obicei va proiecta imagini statice (statistici, tabele, grafice, slide-uri Powerpoint etc) si poate fi utilizat la intalniri de afaceri, in salile de clasa, in spatii largi deoarece poate proiecta chiar daca nu e intuneric bezna in incapere.

Pentru achizitia unui astfel de proiector trebuie sa luati in calcul greutatea sa, deoarece e necesar un model cat mai portabil, ce va permite sa calatoriti cu el si sa il instalati rapid si usor oriunde mergeti, iar daca bugetul va permite ar fi util sa beneficieze de cat mai multe porturi si, eventual si de conectivitate Wi-Fi.

Acum ca am lamurit ce tip de proiector cautam pentru activitatiile noastre zilnice, haideti sa vedem ce tip de tehnologie sa alegem pentru proiectarea imaginilor, fiindca sunt de mai multe tipuri dintre care 3 se evidentiaza in mod special. Aici discutam despre videoproiectoare DLP (Procesare digitala a luminii), LCD (afisaj pe baza de cristale lichide) si derivate ale celor LCD: unele utlizeaza tehnologia LCO (Cristale lichide pe Silicon), D-ILA (imagine digitala prin amplificarea luminii – tehnologie dezvoltata de JVC) sau SXRD (tehnologie dezvoltata de Sony).

Toate aceste tipuri de tehnologii de video proiectare iti pot oferi imagini de inalta calitate, clare si cu reproducere a culorii cu mare acuratete, insa fiecare dintre aceste tehnologii au si dezavantajele lor. Si o sa incepe cu tehnologia DLP.

Cum aleg videoproiectorul 2

DLP – Avantaje

Acest tip de tehnologie le permite producatorilor sa construiasca modele cat mai compacte ceea ce inseamna ca sunt si la fel de portabile, ideale pentru cei care calatoresc foarte mult. Sunt capabile sa proiecteze imagini de pe DVD, continut HDTV si de pe discuri Blu-ray, putand proiecta de exemplu ssecvente video din filmele de actiune, care se desfasoara in mare viteza. Sunt capabile sa redea negrul de fundal pe un ton foarte inchis compartiv cu tehnologia LCD rezultand o imagine si mai clara, au un contrast al culorii foarte inalt, iar modelele de videoproiectoare premium pe baza de tehnologie DLP beneficiza de noua arhitectura compusa din 3 chipuri (3LCD) capabile sa redea imagini de o foarte inalta calitate.

LCD – Avantaje

Videoproiectoarele pe baza de tehnologie LCD sunt ideale pentru proiectarea imaginilor in incaperi largi, precum salile de clasa, cele de conferinte etc, deoarece beneficiaza de o mai buna luminozitate comparativ cu tehnologia DLP. Imaginile redate sunt mult mai clare atunci cand proiectati de exemplu grafice detaliate, tabele, proiecte cladiri etc. In plus, tehnologia LCD permite prezentarea de imagini 3D fara ghosting (dublare), sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, ceva mai silentioase si majoritatea proiectoarelor LCD dispun de noua arhitectura pe baza de trei chipuri (3LCD).

LCOS – Avantaje

Al treilea tip de tehnologie utilizata la videoproiectarea imaginilor este cea LCOS, care, in general este disponibila pe modelele de videoproiectoare premium. Aceasta tehnologie combina practic ce e mai bun la tehnologia DLP si cea LCD: reda imaginea puternic luminata, imaginea video e fara lag sau efect de tear (rupere) si-o saturatie a culorilor impresionanta.

Criteriile foarte importante de care trebuie sa tineti cont

Toate aceste proiectoare sunt echipate cu una din cele trei variante de iluminare: pe baza de lampi, pe baza de laser sau LED. De retinut ca aceasta componenta este si cea mai scumpa de obicei:

Lampile 

  • un bec poate oferi intre 3 si 4 mii de ore sau pana la 5.000 de ore daca il folositi in modul economic
  • iluminare puternica
  • e cea mai ieftina optiune de iluminare

LED

  • becul poate tine pana la 20.000 ore
  • control mai bun asupra culorilor fata de iluminarea pe baza de lampi
  • proiectoarele pe baza de LED-uri sunt mai silentioase si mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, deoarece nu necesita cooler de racire
  • foarte des utilizate LED-urile la pico proiectoare

LASER

  • nu necesita inlocuirea becului
  • luminozitate mai buna ca cea pe lampi sau LED
  • contrast mai puternic
  • o gama mai larga a culorilor
  • eficient din punct de vedere al consumului de energie

Luminozitatea (ANSI Lumeni)

Acesta este criteriul la care multi se pacalesc, deoarece cred ca cu cat are mai multi lumeni proiectorul calitatea imaginii este mai buna, insa nu e intotdeauna asa si, conteaza si unde utilizati videoproiectorul. Asta pentru ca oamenii inteleg ca cu cat dispune de mai multi lumeni imaginea este mai luminoasa pe o anumita distanta, insa asta nu inseamna neaparat si claritate a imaginii.

Aici trebuie sa tineti cont de doua aspecte: de luminozitatea culorii si luminozitatea alba proiectata de videoproiector.

Daca alegeti un model de proiector dedicat zonei business / educatie, atunci orientati-va catre unul cu cat mai multi lumeni atat din punct de vedere al luminozitatii culorii, cat si din punct de vedere al luminozitatii albe proiectate. Practic, cu cat e mai iluminata incaperea (sala de clasa, conferinte) de geamuri si alte surse de lumina, cu atat ai nevoie de mai multi lumeni.

Daca alegeti proiectorul pentru proiectare de imagini video acasa, atunci luminozitatea nu se traduce intotdeauna prin imagini mai bune, mai clare, deoarece aici ai nevoie de suficienta luminozitate pentru contrastul culorii insa nu prea mult incat sa iti redea imagini sterse atunci cand proiecteaza scene intunecate din filme horror de exemplu: pesteri, case bantuite, scene filmate noaptea s.a.m.d, fiindca negrul se va vedea sters sau mai rau, iti poate obosi ochii daca privesti prea mult timp la astfel de imagini pe intuneric. Tineti cont ca videoproiectoarele dedicate divertismentului (home theater) sunt construite de producatori in ideea ca utilizatorul are control total asupra luminii din incaperile in care proiecteaza imaginile video (dormitor, sufragerie etc). Totusi, daca nu aveti control total asupra luminii din camere, atunci veti necesita un videoproiector cu cat mai multi lumeni, pentru o luminozitate buna la proiectie.

Rata Contrastului

Un alt aspect important de care trebuie tinut cont este rata contrastului. Fiindca cu cat este mai mare aceasta rata cu atat e mai capabil proiectorul sa livreze un alb si un negru adanc. Chiar daca are multi lumeni pentru luminozitate, daca contrastul nu este inalt imaginea va fi proiectata sters. In general, ai nevoie de un proiector capabil de o rata de contrast de minim 1.500:1, insa pentru o calitate excelenta sunt recomandate videoproiectoarele cu o rata de cel putin 2.000:1.

Rezolutia (densitatea pixelilor)

Rezolutia videoproiectorului este determinata de capabilitatea lui de a proiecta imagini la un numar total de pixeli cat mai mare. Rezolutia la care pot proiecta imagini aceste videoproiectoare incepe de la 480p (cele mai ieftine videoproiectoare), 720p – 1080p (imagini in format HD, Full HD – proiectoare cu pret mediu pana la cele scumpe) si proiectoare capabile sa proiecteze imagini in format 4K (Ultra HD) pentru proiectarea de filme de pe blu-ray disc de exemplu. In cazul in care doresti sa proiectezi direct de pe computer sau de pe laptop, trebuie sa te asiguri ca alegi un model cu rezolutie similara cu cea a laptopului.

Formatul imaginii

Pentru proiectoarele de divertisment (home theater) standardul este 4:3 (e recomandat pentru DVD-uri si filme clasice), 16:9 (widescreen) pentru proiectare HDTV, DVD-uri widescreen si discuri Blu-ray sau format cinescopic 2.35:1 sau 2.4:1 pentru imagini ca in cinematografe (insa pentru acest tip de proiectie necesitati un videoproiector cu lentila anamorifca (o lentila capabila sa scaleze / intinda imaginea in timp ce mentine proportiile acesteia.

Pentru proiectoarele business sunt recomandate videoproiectoarele cu doua tipuri de format:

  • 4:3 la rezolutie SVGA (800 x 600 pixeli), XGA (1.024 x 768 pixeli – mai mult detaliu) ideale pentru proiectii Powerpoint si SXGA+ (1.400 x 1.050 pixeli) pentru proiectarea fotografiilor si grafice.
  • 16:9 la rezolutie WXGA (1.280 x 800 pixeli) format recomandat pentru laptopuri si alte dispozitive cu afisare widescreen.

Rata distantei de proiectare a imaginii (Throw ratio)

E bine sa tineti cont si de distanta de la care veti proiecta imagini pe un ecran / perete, fiindca daca rata nu este buna s-ar putea sa va treziti ca imaginea nu e suficient de bine scalata / intinsa. De acest aspect e bine sa tineti cont mai ales atunci cand videoproiectorul va sta numai intr-un punct fix (o singura locatie).

Porturi

Cum aleg videoproiectorul 3

Asigura-te ca alegi un videoproiector cu toate porutile necesare. Mai toate videoproiectoarele actuale vin cu porturi HDMI si dispun si de VGA si DVI. Insa s-ar putea sa iti doresti sa proiectezi de pe dispozitive mai vechi, astfel ca s-ar putea sa ai nevoie si de o conexiune analogica de tip RCA sau S-video. Mare atentie cand alegeti proiectorul, sa beneficiati si de astfel de porturi in caz ca aveti nevoie, insa in cele mai multe cazuri e suficient un videoproiector cu HDMI, VGA, DVI si conexiune wireless.

Ecran de proiectie

Desigur ca se poate proiecta imagini direct pe un perete (de preferat varuit in alb), insa aveti si optiunea de a lege un ecran de proiectie pentru videoproiector. Aceste ecrane de proiectie sunt disponibile in mai multe variante:

  1. ecran motorizat (ajustezi din telecomanda intaltimea)
  2. ecran fix
  3. ecran retractabil (roll-up)
  4. ecran portabil / pe trepied

Cam acestea sunt cele mai important criterii de care trebuie neaparat sa tineti cont atunci cand decideti ca e timpul sa cumparati un videoproiector.

6 Comments

  1. Videoproiectorul este din ce în ce mai utilizat în zile noastre

  2. Videoproiectorul este din ce in ce mai utilizat in zilele noastre,baiatul are le scoala și este foarte bun, mulțumesc pentru sfaturi.

  3. Videoproiectorul este foarte util pt predarea lecțiilor în școală, astfel că este foarte greu de ales dar datorita acestor informații le va fi mai simplu de ales pe cel mai bun. Citind și documentamtandu_ma voi sti ce sfaturi sa dau celor interesați. Mulțumim

  4. Videoprpiectorul este din ce in ce mai utilizat in zilele noastre. Tin minte ca in liceu profesori cu ajutotul lui ne preada lectia si era mult mai usor ee inteles.

  5. Wow Multumim de sfaturi cu siguranta v-oi tine cont de ele când îmi v-oi cumpara un videoproiector .
    Un mare share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!