Gadgetul LuniiReviewsTELEFOANE

Samsung Galaxy S9 Review (si S9 Plus)

Samsung Galaxy S9 Review

Samsung Galaxy S9 Review.

Samsung Electronics a lansat anul acesta noile modele de smartphone premium, Galaxy S9 si Galaxy S9 Plus, telefoane al caror design nu s-a schimbat prea mult comparativ cu cel al telefoanelor Galaxy S8 din 2017, insa vin cu o serie de imbunatatiri care, credem noi, ca le fac sa fie cele mai bune telefoane lansate vreodata de Samsung.

De pe 25 februarie, atunci cand Samsung a lansat gama de telefoane Galaxy S9 in Barcelona si pana in prezent, mare parte din staff-ul nostru a avut ocazia sa puna mana pe noile modele, astfel ca in review-ul de astazi vom cuprinde parerile noastre despre ambele modele S9.

Inainte sa intram in review-ul tehnic al telefoanelor Galaxy S9, aveti posibilitatea de a urmari video review-ul colegului meu, Mihai, care a testat varianta Plus.

Design / Ecran

Spuneam in introducerea acestui review ca telefoanele nu beneficiaza de un design semnificativ diferit de cel al modelelor S8 din 2017, insa vin cu o serie de imbunatiri la capitolul estetica si functionalitate, care ne permit sa le identificam de precedentele telefoane. Ele dispun de aceleasi panouri din sticla curbata Corning Gorilla Glass 5, prinse la mijloc de o rama metalica usor rotunjita pe margini, ce le ofera telefoanelor un look futurist si luxuriant in acelasi timp. Pentru a ne da seama daca tinem in mana un S9 si nu un S8, cel mai sigur mod de identificare este sa vedeti daca senzorul de amprente este pozitionat imediat sub camera principala de pe spatele telefoanelor. Ar mai fi marginile de sus si de jos a telefoanelor (fruntea si barbia), care pe noua generatie de Galaxy S sunt mai inguste, mai subtiri, insa nu e un criteriu 100% edificator.

Samsung galaxy s9 review 7

Ce ne place foarte mult la telefoanele Galaxy S9 si S9+, e ca producatorul ofera in continuare posibilitatea de a conecta casti cu mufa de 3.5mm, port USB-C si include si un al dolea difuzor. Cu toate acestea, carcasa este si anul acesta rezistenta la apa (certificare IP68), dar mai putin la praf. Carcasa din sticla e un adevarat magnet de amprente si particule de praf. Trebuie sa il stergi constant.

Display-ul Infinity protejat de sticla Gorilla Glass 5 este realizat dintr-un panou Super AMOLED care ramane cel mai bun afisaj de pe un smartphone si in 2018 (pana si Apple a adoptat tehnologia AMOLED de la Samsung pe noul iPhone X). Ecranul, suficient de luminos, nu are acel notch (breton) ingrozitor si reda imagini superbe in culori vibrante, si cu un contrast foarte bun. Telefoanele S9 vin cu aceeasi diagonala a ecranului ca si modelele S8, si anume: Galaxy S9 dispune de un display ce masoara 5.8″ in diagonala, in timp ce modelul S9+ vine cu un display ce masoara 6.2″ in diagonala. Ambele dispun de rezolutie Quad HD+ (1.440 x 2.960 pixeli, adica, aspect 18:5:9), iar in combinatie cu cele doua difuzoare stereo experienta de vizualizare / multimedia este una deosebita pe display-ul Infinity, a carui densitate e de 529 pixeli per inch!!!

Samsung galaxy s9 review 9

Hardware

Telefoanele Galaxy S9 si S9 Plus vin echipate cu procesorul Exynos 9810 (piata din Europa), insa le veti gasi si in varianta cu procesorul Snapdragon 845 la anumiti retaileri si operatori telecom (asta daca nu cumva e o eroare de afisare a specificatiilor pe site-ul respectivului operator). Galaxy S9 vine numai cu 4GB memorie RAM, in timp ce modelul S9+ beneficiaza de 6GB memorie RAM si diferentele nu se termina aici. S9 Plus are si o baterie mai mare: 3.500 mAh vs 3.000 pe Galaxy S9. O alta diferenta hardware ar fi la camera foto, insa despre camere vom discuta ceva mai tarziu.

In functie de modelul chipsetului care echipeaza telefoanele Galaxy S9 si S9+, acestea vin cu acceleratorul grafic mobil Adreno 630 sau Mali-G72MP18.

Screenshot 20180322 001554 AnTuTu BenchmarkScreenshot 20180322 000516 Geekbench 4

In cazul testelor efectuate de mine pe modelul standard S9, telefonul a realizat un scor de 242.558 puncte in aplicatia AnTuTu, respectiv 3.692 puncte single-core si 8.786 puncte multi-core in aplicatia Geekbench 4. Rezultatele benchmark ale lui Galaxy S9 Plus, le puteti vedea in video review-ul lui Galaxy S9+, in prezentarea colegului meu Mihai.

Samsung galaxy s9 review 16

Telefoanele din gama Galaxy S9 dispun de doua difuzoare stereo, astfel ca experienta audio este asa cum ne-am fi dorit sa fi fost pe toate modelele premium anterioare ale celor de la Samsung, adica, primesti cat platesti de data aceasta: o experienta multimedia excelenta atat din punct de vedere al imaginii prin intermediul display-ului Infinity, cat si din punct de vedere al sunetului in clipuri, dar si in jocuri.

Galaxy S9 dispune de aproape toate tipurile de conecvitiati care va trec prin minte: NFC, GPS, GLONASS, Bluetooth 5.0 (LE, aptx), USB-C 3.1 si are chiar si radio FM. Singurul lucru care ii lipseste este portul infra rosu.

Software

Screenshot 20180313 112222 Samsung Experience Home Screenshot 20180313 112533 Samsung Experience Home

In ceea ce priveste software-ul pre-instalat de Samsung pe telefoanele Galaxy S9, am putea vorbi zile intregi. Aceasta pentru ca telefoanele sunt supra-saturate de aplicatii si functii, atat de saturate incat multe aplicatii sunt dublate: doua browsere, doua aplicatii de mesaje, doua aplicatii Calendar, doi asistenti virtuali pe baza de inteligenta artificiala si altele. Partea buna e ca ruleaza Android, astfel ca utilizator poate instala si dezinstala ce are sau nu nevoie dintre aceste aplicatii. Ca tot am ajuns la asistentul virtual, Bixby primeste o serie de imbunatatiri pe Galaxy S9, iar Samsung nu renunta nici in 2018 la butonul fizic care activeaza asistentul. Totusi, avem optiunea sa dezactivam lansarea lui prin apasarea butonului fizic indiferent ca il apasam intentionat sau din greseala, cum mi s-a intamplat mie de cateva ori in timpul testelor.

Screenshot 20180313 112451 Settings Screenshot 20180313 112324 Settings

Apoi, avem o gramada de functii: de la imbunatatirea redarii continutului video, la protejarea ochilor de lumina albastra emisa de display, la software-ul de recunoastere faciala combinat cu cel de scanare a irisului pentru un plus de securitate pe langa senzorul de amprente. Pe urma mai avem scurtaturile pentru Edge Display (iconitele de pe margini – Apps Edge) care ne permit customizarea lor, setarea marginilor de a ne notifica pe baza de iluminare in diferite culori, etc. Foarte, foarte multe functii despre care am putea vorbi foarte mult, insa va las pe voi sa le descoperiti dupa ce va cumparati telefonul.

Pe langa toate astea, Samsung a mai introdus ceea ce compania numeste Emojis AR, adica, posibilitatea de a-ti crea un avatar personalizat dupa propria-ti infatisare. Emojis AR e mai mult o functie de ochii lumii, insa haioasa de testat.

Ambele telefoane S9 ruleaza Android 8.0 Oreo, cu noua interfata grafica Galaxy A.I. UX (Samsung Experience 9.0) si dispun de Samsung Knox v3.1, pachetul de securitate oferit de Samsung clientilor sai. In plus, clientii business pot beneficia de pachetul Enterprise, si anume posibilitatea ca telefonul sa fie mereu supravegheat de un administrator de retea, pentru ca software-ul clientului care detine si utilizeaza telefonul sa beneficieze in permanenta si la timp de actualizari de software, dar si de aplicatii pregatite pentru munca on-the-go (mobilitate).

Camera

Samsung galaxy s9 review 2

Camerele foto sunt principalele atuuri ale acestor telefoane. Galaxy S9 si S9 Plus fiind primele smartphone-uri din lume dotate cu o camera foto cu apertura variabila f/1.5 – f/2.4 (permite inchiderea si deschiderea ei in functie de conditiile de luminozitate din mediul inconjurator). Noua camera principala beneficiaza de un nou senzor de imagine ISOCELL creat si imbunatit anul acesta de Samsung pentru a putea filma in slow-motion la 960 de cadre pe secunda (gasiti cateva demouri pe canalul nostru de pe YouTube, inclusiv in review-ul video). Camera de pe Galaxy S9+ este duala, adica, dispune de un senzor in plus de 12MP (cu lentila telefoto pentru live focus). Camera principala e capabila sa filmeze la rezolutie maxima Ultra HD (2160p la 60 fps).

Camera frontala de pe ambele variante de S9 dispune de un singur senzor de 8MP cu apertura f/1.7 si dispune de autofocus si auto HDR, astfel ca e capabila de selfie-uri exceptionale.

Mai jos aveti o galerie foto si video sample-urile filmate cu camerele telefoanelor S9 si S9 Plus.

Baterie

Bateria nu este punctul forte al telefonului in varianta Galaxy S9 simplu, fiindca vine echipat cu o baterie de 3.000 mAh ceea ce inseamna ca rareori ajungi la o zi intreaga de utilizare intensa (4G pornit toata ziua, locatie activa, vizualizat cel putin o ora de videoclipuri, gaming, etc), insa partea buna e ca nu mai trebuie sa astepti foarte mult sa se incarce, fiindca telefoanele S9 dispun de incarcare rapida prin USB-C si incarcare wireless la nevoie.

Galaxy S9 Plus in schimb vine cu o baterie de 3.500 mAh, astfel ca iti va oferi o zi si ceva de utilizare intensa, asta daca bateria e ceva ce va intereseaza la S9, atunci va sfatuim sa alegeti S9 Plus. Alegeti S9 simplu numai daca nu va e la indemna un telefon prea inalt, cum e S9 Plus.

Incarcare de la 0 la 100% pe S9 se face in jurul a 60 de minute, in timp ce pe S9 Plus a durat 1 ora si 33 de minute, dupa cum se poate observa pe testul efectua de noi.

Concluzie

Samsung Electronics s-a intrecut pe sine anul acesta, oferindu-ne pentru prima data un telefon care pe langa functiile si caracteristicile introduse de producator, s-a tinut cont si de parerea si feedback-ul transmis de clienti sai (de posesorii de Galaxy S8 in mod special), astfel ca anul acesta avem un Galaxy S9 / S9 Plus care nu e altceva decat un S8 mult imbunatati desi, la exterior nu se prea observa.

Samsung a mutat si aliniat senzorul de amprente sub camera foto, asa cum si-au dorit oamenii, a introdus aceasta camera foto revolutionara cu diafragma variabila care ii permite telefonului sa se bata cu aparatele foto DSLR, cand vine vorba de calitatea fotografiilor. Apoi, avem doua difuzoare stereo, o caracteristica mult asteptata de cativa ani pe modelele premium din gama Galaxy S; are doua sloturi SIM fiindca ambele modele sunt disponibile numai in varianta duos, adica, cu slot hibrid (2 x SIM + microSD card); iar in cutia in care sunt livrate telefoanele mai primiti o pereche de casti AKG cu cablu ce nu se impleticeste, plus o serie de accesorii originale (adaptoare) si incarcatorul care permite incarcare rapida.

Samsung Galaxy S9 il gasiti in oferta operatorilor telecom si a magazinelor retail de la noi,  unde il veti gasi atat la abonament, cat si in varianta liber de retea (pret intreg).

13 Comments

  1. Un review foarte bun cu siguranta o sa ajunga sa fie in top

  2. Se pare ca s-a format un trend in jurul lui iPhone X, trend de care asiaticii vor sa profite, astfel ca scot telefoane ceva mai ieftine cu functii similare celor oferite de Apple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!