Cu cat evolueza mai mult tehnologia, cu atat mai multe gadgeturi si obiecte sunt conectate la internet. Practic, traim intr-o perioada in care aproape orice poate fi conectat la internet: de la televizoare smart, la frigidere, la masini de spalat, boxe, lampi de birou, imprimante, ceasuri, fel si fel de roboti sau autovehicule. Ceea ce inseamna ca, in prezent, sunt mult mai multe tinte de atacat, mai multe computere (sub diferite forme smart) decat erau acum 10, 20 sau 30 de ani, cand acces la internet aveau numai PC-urile si laptopurile. Nici macar consolele de jocuri nu aveau acces la internet in acele vremuri.
Multe dintre aceste gadgeturi nu vin standard cu securitate intregrata, cu protectie la atacuri online: la virusi, troiane, malware, spyware s.a.m.d. Iar peste toate acestea lumea crede ca nu are nevoie de un antivirus din varii motive, astfel ca de-a lungul timpului au luast nastere tot felul de mituri, mituri despre care vreau sa discutam in articolul de astazi.
Sase mituri despre antivirusi
1. Primul si cel mai intalnit mit este acela ca oamenii nu au nevoie de antivirus pentru ca (cred ei) nu acceseaza decat website-uri sigure si nu descarca nimic de pe net.
Ei bine, in 2018, niciun website nu poate fi declarat 100% sigur si acest lucru este dovedit de multitudinea de stiri in care auzim ca o mare baza de date cu useri si parole a fost furata din servere, ca un website cunoscut a fost folosit pe post de unealta prin care utilizatorii au fost infectati cu te miri ce spyware/troian si lista cu exemple poate continua.
2. Al doilea mit este acela ca software-ul antivirus/de securitate iti incetineste computerul, gadgetul pe care instalezi programul de protectie.
In 2018 mai toate software-urile antivirus sunt optimizate de producatori in asa fel incat programele lor de protectie sa consume cat mai putine resurse hardware si, de obicei, atunci cand utilizatorul nu se afla in fata computerului pentru a evita astfel de momente de lag cu care intr-adevar ne-am confruntat ani la rand in trecut. In prezent nu mai este cazul.
3. Un alt mit despre antivirus face referire la faptul ca utilizatorul nu stocheaza nimic important pe computer ca sa aiba nevoie de protectie cand acceseaza internetul.
Odata ce s-a conectat la internet, e foarte probabil ca utilizatorul sa acceseze la un moment dat o pagina care sa ii ceara sa introduca anumite date cu caracter personal, imagini sau alte informatii de care ulterior cineva rau intentionat sa se foloseasca.
4. Utilizez Mac OS sau Linux, iar acest tip de sistem de operare nu este predispus la infectii cu virusi, cum e predispus Windows-ul.
Fals! Si acest tip de utilizatori au nevoie de protectie, de securitate online la fel ca oricare utilizator de Windows sau al altui sistem de operare indiferent cat de popular e sau nu, deoarece iti poate ataca orice altceva nu neaparat sistemul de operare. Poate fi vulnerabila o aplicatie, un software nou instalat, routerul, firewall-ul s.a.m.d.
5. Nu am nevoie de antivirus fiindca nu ma conectez eu la internet de pe computerul X, de pe gadgetul Z.
Din nou fals! Orice gadget cu procesor, memorie ram si un sistem de operare poate prezenta riscuri de infectie cu virusi, troiane, spyware, malware, si asta chiar daca nu e conectat la internet. Infectia poate avea loc prin intermediul unui stick USB, unui transfer NFC, Bluetooth, printr-un cablu de date cand copieze un anumit software, poze, melodie, etc.
6. Atat timp cat nu accesez website-uri cu continut pentru adulti (porno) si website-uri necunoscute nu am de ce sa imi fac griji si nu e necesar sa instalez un antivirus.
Fals din nou! Sunt cunoscute deja website-uri clonate, cele care arata ca site-urile originale insa care sunt create cu scopul de a infecta vizitatorii naivi ce nu stiu sa faca distinctia intre cel original si o clona. De asemenea, iti poti infecta computerul sau gadgetul utilizat la accesarea internetului prin deschiderea unui banal fisier atasat la un email, fisier pe care il poti accesa din curiozitate sau chiar din greseala.
Recomandarea noastra e sa utilizati o forma de protectie online indiferent care (antivirus, firewall etc), deoarece orice masura de securitate luata in plus e mai buna decat nimic, plus ca nu stiti niciodata ce va poate infecta computerul, telefonul sau orice alt gadget utilizati la navigarea pe internet. Atacurile de tip phishing sunt in continuare in crestere, iar orice daune suferit ulterior va pot costa scump. De aceea va recomandam sa fiti putin mai precauti. Preventia e mai buna decat stresul de a scapa de un virus, de un spyware ulterior, nu-i asa?
Și eu sunt de parere ca un antivirus e sfânt
De multe ori am intrat pe site-uri și apoi am avut numai viruși
Eu zic ca merita din plin
Sunt de parere ca avem nevoie de antivirus pentru ca in zilele noastre nimic nu mai este sigur si chiar nu ar trebui sa avem incredere. Aplicatiile, site urile sau orice accesam pe telefon/PC nu mai este sigur si nici 100% protejat. Trebuie sa avem mai grija cu acesti virusi pentru ca apar de nicaieri.
Telefoanele nu ar trebui să aibă nevoie de antivirus cât timp aplicațiile instalate sunt de pe Play Store sau Apple Store. De cele mai multe ori un antivirus pe telefon nu face mare lucru și dacă e să se întâmple ceva, nu poate acționa la fel ca pe un PC, să blocheze conexiunea. Poate în cel mai rău caz să scaneze pachetele de instalare. Pe nici unul dintre telefoanele cu Android nu am folosit antivirus și nu am avut probleme, dar nici nu am căutat să instalez versiuni crack-uite ale unor jocuri sau să obțin bani în jocurile freemium și nici nu am intrat pe site-uri dubioase. Pe telefonul de muncă am instalat antivirus pentru că asta e politica firmei.
Pe PC e nevoie de antivirus pentru că website-urile pot provoca cele mai mari probleme. Cel mai bine e să se monitorizeze activitatea antivirusului pentru că ultimele versiuni nu merg mereu bine pe PC-uri mai vechi.
Cea mai bună recomandare pentru mărirea securității este să nu se folosească aceeași parolă peste tot sau să se folosească servicii la BitWarden sau LastPass care pot genera parole aleatoare. Aici e cea mai mare sursă de vulnerabilități, cumulată cu site-uri care copie site-urile oficiale.