ReviewsTELEFOANE

Nokia Lumia 925 Review

Nokia Lumia 925

Utilizez telefoane Nokia de pe la jumatatea anilor 90, deoarece au avut intotdeauna un design frumos si atractiv, o baterie foarte buna si in general au o constructie solida si de calitate. Insa, de cand am intrat in era smartphone-ului, Nokia a suferit un picaj puternic. Totusi, producatorul finlandez a reusit sa revina treptat in ultimii ani, odata cu lansarea primului smartphone Nokia Lumia 800 cu Windows Phone in 2011. De atunci si pana in prezent, am tot asteptat ca Nokia sa lanseze un telefon care sa pot spune ca imi place cu adevarat, iar aici intra in discutie Nokia Lumia 925, telefonul pe care l-am testat aproximativ o saptamana multumita celor de la Nokia Romania.

Nokia Lumia 925 este primul smartphone din portofoliul companiei, care m-a impresionat cu adevarat. De ce spun acest lucru? Ei bine, pentru faptul ca, in sfarsit telefonul este suficient de subtire (8.5mm), este mult mai elegant, usor (139 grame) si se vede foarte clar din fotografiile acestui review cata atentie au acordat detaliilor. Bineinteles, ca orice telefon are si minusurile lui. Toate acestea le vom afla in minutele urmatoare din review-ul telefonului Lumia 925.

Aspect / Afisaj

dscf2342

Am fost impresionat de aspectul telefonului inca de la lansare, dar cu toate astea, inca aveam unele dubii in privinta lui, dubii ce s-au risipit in momentul in care am ajuns sa il despachetez si sa il tin in mana. Carcasa smartphone-ului Nokia Lumia 925 nu este in totalitate din aluminiu asa cum se astepta toata lumea inainte de lansarea lui, insa, combinatia dintre rama metalica usor curbata si materialul plastic (polycarbonat) cu un finisaj mat, utilizat la constructia si imbinarea ei, ii ofera acestui telefon o eleganta aparte, pe care am tot asteptat sa o vad la telefoanele Lumia. Practic, Nokia Lumia 925 e ceea ce trebuia sa fie de la bun inceput Nokia Lumia 920. Din pacate, Lumia 920 a iesit un telefon ‘mamut’ cu o greutate peste limita normala si usor bortos.

Revenind la Lumia 925, din punctul meu de vedere telefonul este omologul lui HTC One, dar pe partea de dispozitive Windows Phone. Si, cred ca daca afirm ca, este cel mai bun smartphone cu WP din toate cele disponibile pe piata din Romania pana in prezent, nu gresesc. Poate Nokia Lumia 1020 ar putea sa il depaseasca, dar deocamdata acel model nu a ajuns la noi la redactie, asa ca, nu ma pot pronunta in privinta lui.

dscf2330

Ecranul acestui model este un AMOLED de 4.5 inch, ce are o densitate a pixelilor de 332 ppi, rezolutie 1280 x 768, beneficiaza de tehnologia ClearBlack si PureMotion HD+, si este acoperit si protejat in acelasi timp de sticla Gorilla Glass 2. Ecranul are un unghi bun de vizualizare, culorile sunt vii, datorita contrastului oferit de negrul adanc redat de tehnologia ClearBlack.

Hardware

La capitolul componente hardware, telefonul, desi premium, nu se bucura de ceea ce e mai nou pe piata, si asta, datorita sistemului de operare limitat (Microsoft urmeaza sa aduca suport pentru procesoarele quad-core si rezolutie Full HD in urmatoarea actualizare), dar asta nu il impiedica sa ruleze fara pic de lag orice aplicatie sau joc disponibil pe Windows Phone store. Nokia Lumia 925 este echipat cu un procesor dual-core de 1.5GHz Qualcomm MSM8960 Snapdragon, are 1GB de RAM, un GPU Adreno 225, o baterie de 2000 mAh ce ofera o autonomie de pana la o zi si putin, doua camere foto: una de 8MP pe spate si una de 1.3MP pe partea din fata, dar mai multe despre aceste camere foto ceva mai tarziu in acest review.

wp_ss_20130913_0001wp_ss_20130911_0009

Telefonul vine cu toate celalalte porturi si conectivitate standard, ca orice smartphone: WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, DLNA, micro USB, insa, nu are slot microSD pentru card, totusi, aveti la dispozitie aproape 16GB (o parte din memoria interna este ocupata de sistemul de operare). Si, sa nu uitam ca are si Radio FM.

Sunetul este redat prin difuzorul amplasat in partea din spate. Sunetul este puternic si clar, dar nu se poate compara, spre exemplu, cu calitatea stereo a difuzoarelor HTC BoomSound amplasate pe partea din fata.

Software

Sistemul de operare al acestui smartphone este Windows Phone 8, si poate fi actualizat imediat la Nokia Amber, iar in urmatoarele luni la Windows Phone 8 (GDR3). Pe langa aplicatiile standard care vin odata cu sistemul de operare, Nokia a adaugat o serie de aplicatii ca Nokia HERE Maps (hartile pot fi vizualizate in 2D si 3D), HERE Drive, HERE City Lens, Angry Birds Roost (o aplicatie de stiri, ringtonuri si wallpapers), World of Redbull (inutila pentru marea majoritate), nu puteau sa lipseasca Microsoft Office si OneNote.

wp_ss_20130911_0012wp_ss_20130911_0014

Acest telefon ar fi fost ideal daca WP si store-ul celor de la Microsoft nu ar duce lipsa de optiuni din punct de vedere al aplicatiilor disponibile. Daca anumite aplicatii importante de pe iOS si Android sunt disponibile si pe WP Store, dar cu o grafica care cam lasa de dorit de cele mai multe ori, altele lipsesc cu desavarsire. Practic, acesta este minusul cel mai mare al telefonului la capitolul software. Pentru cei ce utilizeaza foarte des serviciile Google, vor simti o lipsa acuta de aplicatii. Functionalitatea sistemului de operare este si el limitat, dar probabil ca odata cu actualizarea la noua versiune, anumite lucruri se vor schimba in bine, mai ales ca Nokia este proprietatea celor de la Microsoft acum.

Camera foto

dscf2358

Camera foto de pe spate de 8 megapixeli cu lentila Carl Zeiss si tehnologie Pureview este de mare calitate, ca majoritatea camerelor foto de pe telefoanele Nokia Lumia, de altfel, si asta, pentru ca producatorul finlandez acorda mare atentie acestui aspect. Telefonul este dotat si cu acel buton dedicat pentru camera, care ne usureaza felul in care fotografiem/filmam. Camera filmeaza in format Full HD (1920×1080) si fotografiaza la o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli. Mai jos aveti o serie de fotografii si un videoclip inregistrat cu aceasta camera Pureview. Cred ca atat fotografiile, cat si videoclipul, vorbesc de la sine despre calitatea ei. Camera frontala de 1.3MP reda video in format 720p HD in conferintele video (bineinteles, daca serviciul utilizat suporta streaming 720p).

httpvh://youtu.be/f1fM5pB7gFk

Concluzie

Cu toate ca Nokia Lumia 925 are cateva minusuri, cum ar fi spatiul de stocare (in special pentru cei care sunt interesati de partea de jocuri cum snt cele produse de Gameloft), lipsa unui slot microSD, sau componentele hardware de nivel mediu in comparatie cu pretul mare, zic eu, ramane cel mai bun smartphone cu Windows Phone 8 pe care l-am testat pana in prezent si in acelasi timp cel mai bun telefon WP disponibil la noi. Constructia premium, camera foto care fotografiaza si inregistreaza video ireprosabil, sunt punctele forte ale acestui model. Cei care cauta un smartphone stilat, elegant cu WP8 si au un buget pentru achizitionarea unui terminal high-end, le recomand cu caldura acest model.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!