Lansat de putin timp, noul iPad sau iPad 3 a ajuns si in mainile echipei Gadget Talk. La prima vedere, noul iPad nu difera foarte mult de predecesorul sau iPad 2. Cu toate acestea, schimbarile majore sunt aduse pe plan intern si sunt schimbari care se ridica la inaltimea brand-ului. Dar haide-ti sa vedem despre ce schimbari vorbim in urmatoarele minute.
Design si calitate
Din punct de vedere al carcasei, la exterior nu sunt diferente foarte mari intre iPad 2 si acesta. In partea de sus avem o mufa jack pentru casti audio de 3.5 mm iar in dreapta butonul de Oprire / Pornire / Hibernare.
In partea stanga nu exista niciun buton, in timp ce in partea dreapta se afla butonul pentru volum si un comutator care poate fi configurat fie pentru schimbarea intre modurile tacit / mute – non mute sau pentru a bloca / debloca. In partea de jos se afla conectorul de 30 pini.
Partea din spate a carcasei este prelucrata dintr-un aluminiu bine finisat dandui o nuanta de rigiditate si stil. In coltul din stanga sus, chiar sub butonul Oprire / Pornire se afla camera de 5 megapixeli.
Singura diferenta fizica intre iPad 2 si noul iPad 3 este grosimea acestuia (8.6mm iPad2 fata de 9.4mm la cel nou, adica aproximativ 1mm) si faptul ca este ceva mai greu ( 608g fata de 662g).
Caracteristici interne
Asa cum am precizat la inceputul acestei recenzii (review), schimbarile majore au fost efectuate la interior. Tableta dispune de un chipset nou A5X, cu un procesor dual-core de 1 GHz ce vine împreună cu un GPU (placa grafica) SGX543MP4 PowerVR, fabricat de cei de la Samsung (Apple spune ca este de cel putin 3-4 ori mai puternic decat chipset-ul quad-core al celor de la Nvidia – Tegra 3, si intradevar testele o confirma).
Noul iPad 3 vine cu 1 GB de RAM, fata de 512MB cat are iPad2, spatiul de stocare ramanand acelasi ca si in trecut; 16GB, 32GB respectiv 64GB, in functie de modelul pentru care clientul opteaza. Este dotat cu WiFi b/g/n, Bluetooth (v4.0), şi HSPA + (pana la 42Mbps download şi 5.76 upload) LTE. Desi ofera posibilitatea folosiri 4G LTE, in Romania nu avem cum sa beneficiem de acest serviciu deoarece operatorii de telefonie mobila nu ofera decat 3G deocamdata si in plus Apple precizeaza pe site-ul lor ca, iPad-ul cu suport 4G LTE este disponibil doar in Statele Unite si Canada.
Ecranul si timpul de raspuns al acestuia
Ecranul este unul dintre cele mai importante upgrade-urile aduse de catre cei de la Apple noului iPad şi probabil, cea mai importanta caracteristica pentru utilizatorii de tablete iPad. Diagonala afisajului este de aceeasi dimensiune ca si a predecesorilor sai, de 9,7-inch, dar ca si iPhone 4 si 4S, i-a fost adaugat un ecran Retina, cu o rezolutie dea dreptul incredibila de 2048 x 1536 pixeli, cu o densitate de 264 ppi. Nu stiu daca exista la momentul la care scriu aceasta recenzie, o aplicatie sau vreun joc disponibil pe App Store care sa poata exploata la maximum aceasta rezolutie. Fara indoiala acesta este cel mai bun afisaj disponibil in prezent pe o tableta PC.
Cititul pe aceasta tableta este o adevarata placere adusa ochiului, pentru ca in acest caz claritatea continutului este principala sursa de uimire in cazul nostru. Partea oarecum negativa o reprezinta vizualizare de imagini foto sau a continutului video unde noul iPad dezamageste.
Calitatea sunetului
Sunetul este propagat de singurul speaker amplasat in venicnatatea conectorului cu 30 de pini. Este un speaker mult imbunatatit in comparatie cu cele de pe versiunile anterioare.
Camera foto
Camera cu care este dotat noul iPad (3) este o combinatie intre camera de pe iPhone 4 si cea de pe iPhone 4S. Este o camera de 5 megapixeli, f/2.4, formata din 5 lentile, o configuratie spunem noi, buna pentru o tableta PC (oricum nu cred ca ve-ti folosi prea mult aceasta camera pentru ca atunci cand folosim camera pentru a face cateva poze ne simtim putin ciudat deoarece iti da o senzatie de discomfort, in special atunci cand esti undeva in public.
Am testat si noi aceasta camera si putem spune ca pozele ies foarte bine la o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli. O serie de poze facute cu aceasta camera le gasiti in galeria foto de la finalul acestui articol, cat si o mostra video.
Camera frontala este aceeasi cu cea de pe iPad 2, si care credem noi ca este mai mult decat suficient pentru a putea tine o sesiune de video chat sau call.
Durata de viata a bateriei
Ar trebui sa fie putin surprinzator faptul ca iPad 3 s-a descurcat destul de bine la testele uzuale, Apple inlocuind bateria veche de 25Wh cu una masiva de 42.5Wh (probabil si pentru a putea face fata noii rezolutii a ecranului Retina).
In conditii normale de utilizare (o zi normala de utilizare) ce implica citirea de cărţi şi articole, navigarea pe Internet, vizionarea unui film sau două, plus cateva minute de Angry Birds Space sau alte jocuri, noua baterie poate sa tina iPad-ul in functiune chiar si cateva zile fara a simti nevoia de al pune la reincarcat.
Un minus il reprezinta timpul de incarcare a bateriei. Pe durata in care l-am avut noi in teste ni sa parut ca ii ia foarte mult timp sa incarce, in special cand bateria este undeva intre 1 si 5%. Bateria ajunge la 100% in cel putin 4-5 ore, ceea ce e foarte mult. Daca seara uitati sa va puneti iPad-ul la incarcat iar a doua zi aveti nevoie de el la scoala, la job (birou) sau in alta activitate, riscati ca in ziua respectiva sa nu va puteti folosi de el.
Software
Nu sunt mari modificari pe partea sistemului de operare iOS fata de cel oferit pentru iPhone 4S. Fiind prima data cand ultilizam iOS 5, tinem sa metionam un lucru care pe noi ne-a deranjat. Noul sistem de notficare iOS este jalnica (pe iPad 3 cel putin), in special din punct de vedere al aspectului dar si pentru ca aceasta optiune este greu utilizabila.
O noua caracteristica pentru iPad, este iconita pentru camera care este tot timpul prezenta alaturi de Slider-ul de lock/unlock. De asemenea a fost schimbat butonul “Slide up.” Atunci cand pe iPad este apasat butonul „Picture Frame,” se va deschide galeria dumnevoastra foto.
O alta imbunatatire este functia Voice dictation, ce poate fi activata apasand butonul reprezentat printr-o iconita microfon. Butonul „Voice dictation” plasat pe tastatura virtuala, atunci cand este apasat, permite utilizatoriului sa „vorbeasca” direct cu dispozitivul in loc de a mai tasta. Apasarea butonului a doua oara, va opri comanda anterioara afisand pe ecran cuvintele deja rostite. Voice dictation functioneaza, in general bine, dar are si unele probleme la unele cuvinte care sunt asemanatoare (similare) sau atunci cand incercati sa ii dictati o adresa web in limba engleza. Spre exemplu daca vrei sa ii dictezi o adresa web si in loc sa ii spui „full stop” (opreste) doar „dot” (punct) realizezi ca tableta nu intelege ce anume i-ai dictat.
Concluzie
In concluzie la final noul iPad (3), desi are si unele minusuri la care sincer nu ne asteptam, este fara indoiala cea mai buna tableta disponibila la ora actuala, deoarece imbunatatirile aduse de cei de la Apple pe partea de hardware, o va mentine cu siguranta in topul celor mai bune tablete in urmatoarea perioada.
Daca sunteti proprietarul primului iPad si va gandtiti la un upgrade, noul iPad este intradevar cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.
httpvh://youtu.be/GLcUbBDiXzw
Multumiri CCR-Design