StiriTech

ANCOM deschide benzile de 900 si 1800 MHz pentru cele mai noi tehnologii de comunicatii

antena radio 4G LTE

Intr-un comunicat de presa trimis joi, 26 octombrie, ANCOM anunta punerea in folosinta a frecventelor radio de 900, 1800 MHz pentru servicii de comunicatii LTE de generatia a patra (4G) prin care operatorii de telefonie mobila (Vodafone, Orange si Cosmote) vor putea oferi servicii de comunicatii mobile multimedia si transmisii de date la viteze de doua ori mai mari decat cele oferite in 3G in prezent.

Astfel clientii vor beneficia de o conexiune mai buna, dar si de un transfer mai rapid al datelor prin intermediul terminalelor mobile. Pentru mai multe detalii accesati comunicatul de presa atasat acestui articol.

[showhide]

ANCOM a publicat spre consultare publică un proiect de decizie prin care va permite utilizarea benzilor de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz şi pentru servicii de comunicaţii de generaţia a 4-a (4G), pentru a impulsiona astfel furnizarea de servicii de comunicaţii mobile multimedia şi transmisii de date cu capacităţi şi la viteze din ce în ce mai mari. Conform proiectului, operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor benzi vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori – Orange RomaniaVodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications. Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi. De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute. Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.
Decizia de a implementa noi tehnologii în aceste frecvenţe, calendarul implementării şi momentul lansării comerciale a serviciilor de generaţia a 4-a rămân la alegerea furnizorilor.
Proiectul de decizie al ANCOM este elaborat în contextul în care Decizia Comisiei nr. 2009/766/CE a fost modificată prin Decizia Comisiei 2011/251/UE din 18 aprilie 2011, măsură prin care, pe lângă tehnologiile GSM şi UMTS, se permite şi folosirea WiMAX şi LTE în aceste benzi.[/showhide]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!