EvenimenteSOFTWAREStiriTech

Android 9 Pie (placinta) este numele de cod atribuit de Google versiunii Android P

Android 9 Pie

In cadrul unui eveniment festiv ce a avut loc la sediul Google Android din Mountain View, California, compania a oficializat numele de cod si desertul atribuit ca in fiecare an celei mai noi versiuni de Android. Odata cu oficializarea numelui de cod Google a postat in fata sediului si noua statuie (vezi foto sus), ce va ramane acolo pentru urmatorii ani.

Asadar, de luna aceasta avem Android 9 Pie (placinta), versiune de Android care deja este distribuita utilizatorii care detin telefoane Google Pixel. O serie de membri ai grupului Android Romania de pe Facebook, au confirmat deja ca au primit o notificare de upgrade la noua versiune de Android.

Cea mai importanta modificare adusa sistemului Android 9 Pie comparativ cu Android Oreo v8, este integrarea inteligentei artificiale pe care acesta se va baza pentru a invata obiceiurile utilizatorilor, ajutandu-i astfel sa-si eficientizeze experienta de utilizare si implicit consumul de baterie. Practic, cu cat utilizatorul va utiliza mai des un gadgetul (telefon, tableta,android tv box, smar tv etc) cu Android 9 Pie, cu atat mai repede sistemul va invata de la acesta sa se adapteze la nevoile si obiceiurile zilnice de utilizare ale posesorului gadgetului. Ganditi-va la Android Pie ca la un bebelus care creste cu timpul si invata de la parinti, in acelasi mod Google se asteapta ca sistemul pe baza inteligentei artificiale (Machine Learning) sa invete de la proprietarul gadgetului pe care este instalat.

In noua versiune 9.0, Google pune foarte mult accent pe timpul pe care utilizatorul il petrece in fata ecranului. Astfel, Google vrea sa responsabilizeze fiecare utilizator de Android indiferent ca este adult sau numai un copil, sa tina cont ca e mai important sa se deconecteze de la viata virtuala daca acesta foloseste telefonul mai multe ore la rand intr-o singura zi. De asemenea, sunt integrate functii care sa previna oboseala ochilor utilizatorului, in special seara cand lumina albastra trebuie evitata pentru ca somnul nostru sa fie mai linistit. Sistemul dispune de un sistem adaptiv al luminozitatii ecranului, dar poate fi si presetata o ora la care luminozitatea sa se schimbe odata cu temperatura culorilor catre un galben care e mult mai linistitor ochilor dupa lasarea intunericului.

Modul de navigare prin meniuri si interfata sistemului se schimba si ea drastic. Spre exemplu, meniul de navigare are acum un singur buton Home software (pe ecran) care permite executarea de comenzi pe baza de gesturi la fel pe iPhone X si sistemul sau iOS.

Apoi, Google a simplificat accesarea setarilor de volum, modul cum facem capturi de ecran si cum le editam, a introdus Adaptive Battery (mod de adaptare si optimizare a consumului de baterie in functie de aplicatiile si jocurile cel mai des accesate de posesorului telefonului pentru a prioritiza si minimiza consumul de baterie).

De asemenea, la selectarea unei portiuni de text (fraze) sistemul va recunoaste textul si va face sugestii utilizatorului. Modul Do Not Disturb va fi mult mai eficient atunci cand este activat, si anume: odata activa sistemul nu numai ca nu va mai emite notificari audio, dar nici nu va mai afisat nimic pe ecranul telefonului pentru a nu distrage atentia utilizatorului in timpul jobului sau atunci cand conduce + diferite alte scenarii.

Securitatea pe noua versiune de Android a fost si ea marita, Google acordant mai multa atentie informatiilor cu caracter personal si in mod special informatiilor cartilor de credit introduse in telefoane de catre utilizatori. Aceste informatii sunt mult mai bine securizate si protejate odata cu trecerea la Android 9 Pie.

Aceasta sunt numai o mica parte din noutatile aduse de noua versiune de Android, care a inceput sa apara pe telefoanele Google Pixel. Acestea vor fi urmate pana la finalul toamnei de toate telefoanele care au fost incluse in programul Android P Beta: Sony, Xiaomi, HMD Global, OnePlus alaturi de o serie de modele lansate sub proiectul Android One, telefoane capabile sa ruleze la un nivel optim aceasta versiune de Android, anunta Google.

Google a mai anuntat ca lucreaza in continuare in stransa legatura cu mai multi producatori de telefoane mobile pentru a optimiza si a aduce sistemul in variant Pie (placinta) pe cat mai multe modele de smartphone.

Pentru mai multe detalii despre noutatile Android Pie vizitati pagina oficiala Android sau cea a dezvoltatorilor Android, pentru detalii mai tehnice.

5 Comments

  1. Suna tare intetesant, astept detalii. Super tare numele

  2. Cât de tare e numele
    Acum rămâne sa vedem cât de buna este acesta versiune

  3. Suna tare intetesant, asteptam mai multe detalii.

  4. Un nume interesant dar si foarte gustos. Acum asteptam sa vedem cu ce modele noi va colabora acest Android 9Pie. Sigur vor fi niste geni ce vor urca in tpul clasamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!