ReviewsStiriTELEFOANE

Asus ZenFone 2 ZE551ML Review

Asus ZenFone 2 ZE551ML review

Asus ZenFone 2 ZE551ML Review.

Am putea spune ca, 2014 a insemnat debutul celor de la Asus pe piata de smartphone, prin lansarea seriei ZenFone. Asta daca nu luam in considerare dispozitivele hibrid din seria PadFone, lansate in anii anteriori. Seria ZenFone este realizata in stransa colaborare cu Intel, care echipeaza aceste telefoane cu procesoare Intel Atom.

In 2015, chiar in prima saptamana dupa anul nou, Asus a venit pe piata de smartphone cu un telefon nou, ZenFone 2. De fapt, primul model din lume cu 4GB memorie RAM si primul flagship smartphone al taiwanezilor. Astfel, toata lumea era curioasa si nerabdatoare sa afle cum performeaza un asemenea gadget. Asa ca, ne-am hotarat, sa il aducem la redactie pentru teste, sa aflam daca ZenFone 2 este demn de a fi varf de gama sau nu.

Aspect / Afisaj

20150615_145113

In ultima timp, majoritatea producatorilor de telefoane mobile au trecut la construirea unor varfuri de gama din materiale premium (sticla, piele, lemn, dar metal in mod special vezi i.e. Galaxy S6, Moto X, LG G4, HTC One M9, Xperia Z4, etc), Asus a hotarat ca ZenFone 2 sa fie realizat din material plastic pentru ca pretul telefonului sa fie mai accesibil utilizatorilor, adica mai ieftin decat al competitiei din segmentul premium. Totusi, trebuie sa subliniem si sa apreciem faptul ca, carcasa arata la fel de bine ca si cea a celui mai bun smartphone in 2014. Carcasa e solida si are un aspect ingrijit, iar accentul de auriu al capacului spate (modelul testat de noi) ii ofera un plus de clasa, desi vorbim de materie prima polycarbonat (material plastic). ZenFone 2 masoara 152.5 mm lungime,  77.2 mm latime, 10.9 mm grosime si cantareste 170 de grame, ceea ce inseamna ca este un dispozitiv imens si greu la prima impresie, insa acest lucru il face sa stea bine in mana, deoarece poate fi cuprins cu mai multa fermitate.

Frontal sub ecran se afla butoanele capacitive ale telefonului care nu sunt iluminate de LED-uri, ceea ce e putin bizar, iar deasupra de ecran se afla ear-piece-ul si camera frontala de 5MP. Pe partile laterale nu se afla decat orificiul care iti permite sa detasezi capacul spate, care, trebuie sa mentionez ca se inchide ermetic, adica e ceva mai dificil de scos, insa acest lucru nu e neaparat unul rau. Din punctul meu de vedere, e un lucru benefic. Ati vazut ce nasol e cand un capac are joc si scoate sunete ciudate la fiecare atingere, dar sa revenim.

20150615_144346
Asus ZenFone 2 cu husa View Flip Cover Deluxe (capac spate inclus)

Sub capac se ascund cele doua sloturi SIM, bateria incorporata ce nu poate fi inlocuita si slotul micro SD. In partea superioara se gasesc butonul de pornire/oprire/standby, care, dupa parerea mea, este prost amplasat, dat fiind faptul ca vorbim de un telefon imens, astfel ca e mai greu accesibil utilizatorului cand foloseste telefonul doar cu o singura mana. E bine totusi, ca Asus a dotat telefonul cu gesturi de trezire a telefonului – dublu tap pe ecran, astfel nu te mai chinui sa gasesti butonul de Power. Apoi, avem jack-ul audio de 3.5mm si microfonul pentru anularea zgomotului de fundal. In partea inferioara se afla portul micro USB 2.0 si microfonul pentru apelurile telefonice. Pe spate avem grilajul care ascunde un difuzor amplasat in partea stanga jos mult mai mic decat pare sa indice grilajul capacului, ceva mai sus logo-ul Intel Inside si cel Asus, iar deasupra de acestea camera foto de 13MP cu LED-ul Flash.

20150615_144944

Ecranul IPS LCD de 5.5″ in diagonala al telefonului ZenFone 2 este protejat de un strat de sticla Gorilla Glass 3, vine cu rezolutie 1920 x 1080p si o densitate de 403 ppi. Culorile ecranului sunt vibrante si, mai mult, ne place ca avem posibilitatea de a seta manual cat de vibrante sa fie, dupa bunul plac, contrastul ecranului e puternic, insa luminozitatea nu e tocmai ceea ce ti-ai dori de la un panou IPS, daca e sa-l comparam cu cel al altor varfuri de gama din piata. Totusi, nu ai cum sa nu fi multumit de un IPS care beneficiaza de rezolutie Full HD, nu-i asa?

Hardware

Echipat cu procesorul Intel Atom Z3580 de 2.3GHz (Z3560 de 1.8GHz pe modelul ZE500CL cu doar 2GB RAM), 4GB memorie RAM, 32GB spatiu intern in cazul modelului testat de noi (este disponibil si in variante de 16 si 64GB) si acceleratorul grafic PowerVR G6430, telefonul „zboara” efectiv. Orice aplicatie, orice joc instalezi, ruleaza fara niciun fel de probleme, ba mai mult, poti porni 3-4 jocuri simultan in background si poti apoi trece dintr-un joc intr-altul fara sa simti vreun pic de lag. Impresionant, va spun!

screenshot_2015-06-16-06-07-49screenshot_2015-06-15-08-01-15

In testele benchmark ZenFone 2 a scos un scor de 47.576 de puncte in aplicatia AnTuTu si 913 puncte single-core si 2.935 puncte multi-core in aplicatia GeekBench 3.

Din punct de vedere al conectivitatii telefonul dispune de aproape orice tehnologie la acest capitol, adica: 2G/3G/4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, GPS, Radio FM, micro USB 2.0, MHL, GLONASS, NFC, jack audio 3.5mm, doua sloturi SIM dual activ (slotul 2 nu ofera acces la internet, doar servicii de voce) si nu are port infra rosu pentru a transforma telefonul intr-o telecomanda TV, cum au varfurilor de gama ale competitiei.

20150615_144712

Sunetul este in media acestor telefoane varf de gama. Difuzorul amplasat in coltul din stanga jos, desi este mic in realitate, sunetul pe care il reda este puternic, zgomotos pe alocuri, suficient cat pentru un telefon.

Software

20150615_145049

Asus a instalat pe varful sau de gama Android 5.0 Lollipop cu posibilitatea de a il actualiza din cand in cand. Peste Lollipop, Asus vine cu cea mai noua versiune Zen UI, care profita de efectele vizuale si noul sistem de nofiticari adus de proiectul Material Design. Cu noua interfata vin si foarte, foarte multe aplicatii si functii Asus, dar si third-party, cum ar fi Clean Master (inutila din punctul meu de vedere cand ai 4GB memorie RAM si un CPU cu frecventa de 2.3GHz). Va spun sincer, nu am avut rabdare sa le testez pe toate, insa printre ele sunt cateva pe care le veti gasi utile, asa ca, va las pe voi sa le descoperiti dupa ce il cumparati.

screenshot_2015-06-15-07-58-34screenshot_2015-06-13-12-29-59

In plus, interfata Zen UI, vine cu comenzile Zen Motion Gestures (astfel ca veti putea debloca sau bloca telefonul prin dublu tap pe ecran, sau veti putea accesa o anumita aplicatia cand telefonul este in standby, doar prin desenarea unei litere pe ecran. Ce ne-a placut mult la ZenUI e faptul ca iti da libertate deplina la customizare. Cu o imaginatie bogata, poti modifica cam orice dupa bunul plac. De la iconite (apropo, puteti instala pachete de iconite third-party de pe Google Play store), la teme (foarte multe teme din care sa alegeti), la wallpaper-uri, efecte vizuale (tranziti dintr-un ecran intr-altul) s.a.m.d.

Camera foto

20150615_144700

Echipata cu un senzor de 13MP, camera principala poate filma clipuri in format Full HD si realiza fotografii la rezolutie maxima 4.096 x 3.072 pixeli, plus ca aveti o functie denumita Super Resolution Mode, care combina patru astfel de poze la rezolutie 4.096 x 3.072 intr-una de 50MP, astfel ca veti realiza poze mai clare, care capteaza mai mult detaliu si mai multa lumina in conditii de luminozitate scazuta.

Fotografiile ies uneori blurry, dar in general la lumina zilei pozele sunt realizate foarte bine, supra-saturate de culoare de multe ori. Clipurile in schimb, ies ceva mai slab, daca comparam calitatea lor cu cea a altor varfuri de gama din segmentul de smartphone, insa, nu uitati, ca ZenFone 2 este un telefon mult mai accesibil ca pret fata de acestea.

Camera frontala de 5MP este ideala pentru selfies si reda HD in conferintele video, si cu asta cred ca am spus tot despre ea.

Mai jos aveti o galerie foto si un video sample, toate realizate cu camera principala de pe spate. 

Baterie

Bateria Lithium-Polymer are o capacitate de 3.000 mAh si este incorporata in telefon, desi capacul spate este detasabil, dar dispune de incarcare rapida (de la 0 pana la 60% in doar 40 de minute), ceea ce este un plus important pentru utilizator, deoarece nu va trebui sa astepte o viata ca sa incarce o astfel de baterie. Incarcata full bateria va ofera pana la 12 ore de utilizare normala si doar putin peste patru ore, daca tinem in permanenta ecranul aprins.

20150615_144606
Bateria nedetasabila de 3.000 mAh, NFC si sloturile SIM, microSD

Concluzie

Asus ZenFone 2 inseamna putere de procesare, inseamna un design frumos,chiar daca e realizat din material plastic, inseamna echilibru, deoarece prin ZenFone 2, cei de la Asus au vrut sa mentina in balanta specificatille cu pretul, astfel ca veti ajunge sa economisiti minim 800 lei daca alegeti acest smartphone in detrimentul unor modele ca iPhone 6, Galaxy S6, One M9, LG G4, s.a.m.d.

ZenFone 2 va ofere putere de procesare si multi-tasking / gaming de neegalat, o camera foto buna, baterie cat sa iti ajunga toata ziua (fara stres ca ramai fara), conectivitate dual SIM, customizare software pana in cel mai mic detaliu si, poate cel mai important, o gaura mai mica in buzunar.

Plusuri

  • dual SIM
  • bateria
  • Android 5.0 cu ZenUI (una din putinele interfete realizate de producatori care iti da libertatea sa modifici tot la ea)
  • performanta hardware incredibila
  • 4GB memorie RAM!!!
  • pretul avantajos fata de restul varfurilor de gama, care toate sar de 2.500 lei lejer.

Minusuri

  • amplasarea proasta a butonului Power
  • carcasa din plastic in 2015 e un minus pentru un telefon ce se vrea a fi high-end
  • luminozitatea ecranului
  • e un telefon gros, nu e pentru orice mana.

Asus ZenFone 2 este disponibil in magazinele de retail partenere producatorului precum eMAG, in ambele variante cu 2GB sau cu 4GB memorie RAM. 

Un comentariu

  1. Îmi place că cei de la Asus oferă specificați hardware foarte bune, design frumos și ecrane generoase la prețuri foarte bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!